Американски сенатори настояват за санкции срещу Турция заради С-400

1769
Снимки: Russian Ministry of Defense

Американските сенатори Линдзи Греъм от Републиканската партия и Крис Ван Холен от Демократическата партия призоваха администрацията на Доналд Тръмп да наложи санкции на Турция заради закупуването на руската система за противоракетна отбрана С-400, пише вестник Sabah, цитиран от БГНЕС.

„Времето за търпение отдавна изтече. Време е да приложите закона”, се казва в изпратеното до държавния секретар Майк Помпео писмо.

Двамата сенатори предупреждават, че ако това не бъде направено, към останалите държави, ще бъде изпратен „ужасен сигнал”, че могат да нарушават без последствия законите на САЩ.

Припомняме, че закупената от Турция руска противоракетна система С-400 стана „камък на раздора” между Анкара и Вашингтон. Според САЩ тя не е съвместима със защитата на НАТО и представлява заплаха за изтребителите F-35.

Турция обаче настоява, че С-400 няма да бъде интегрирана в системите на НАТО и няма да представлява заплаха за Алианса, като отхвърли призивите на Вашингтон за отказ от сделката.

Анкара подчертава, че отказът на САЩ да продаде на Турция противоракетната система „Пейтриът” е принудил турското правителство да потърси друг купувач. Русия е предложила по-добра сделка, която включва и трансфер на технологии.

Закупуването на руската система подтикна администрацията на Тръмп да отстрани през юли Турция от съвместната програма за изтребители пето поколение F-35. Напрежението се задълбочи, след като Турция получи първата си доставка от руското оборудване.

Турция смята, че С-400 ще укрепи отбранителната способност на НАТО

Закупените от Турция руски системи за противоракетна отбрана С-400 няма да намалят, а ще засилят отбранителната способност на НАТО, зая...

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп отложи въвеждането на санкции, въпреки че през 2017 г. Тръмп подписа закон за санкциите, известен като CAATSA, насочен срещу страни, които развиват бизнес с руските военни.

Някои американски сенатори, включително Греъм, увеличиха усилията си да наложат санкции срещу Анкара, когато през октомври Турция започна операция „Мирна пролет“ в Северна Сирия.

Греъм и други представители на Републиканската партия са били остро критични към решението на президента Тръмп да изтегли войските от Североизточна Сирия преди началото на турската антитерористична операция.

Греъм е известен с критиките си към американското правителство, което обвинява, че е въоръжило силите за самоотбрана на сирийските кюрди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка