Американски сенатори поискаха „пълна отчетност“ по казуса с фалшифицираните данни, в който бе въвлечена Кристалина Георгиева

1626
Американски сенатори поискаха „пълна отчетност“ по казуса с фалшифицираните данни, в който бе въвлечена Кристалина Георгиева
Снимка: Getty Images

Високопоставени американски сенатори призоваха за "пълна отчетност" около спора за фалшифицираните данни на Световната банка (СБ), в който бе въвлечена Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи Ройтерс.

Демократът Робърт Менендес, председател на комисията по външните работи към Сената на САЩ, и най-високопоставеният републиканец в комисията Джеймс Риш изпратиха писмо до президента Джо Байдън с апел Министерството на финансите на САЩ "да предостави пълна отчетност" с цялата нужна бързина относно разразилия се спор.

В МВФ обсъдиха обвиненията срещу Кристалина Георгиева

Изпълнитeлният cъвeт нa Meждyнapoдния вaлyтeн фoнд e oбcъдил нa извънpeднo зaceдaниe вчера дoклaдa, пoдгoтвeн зa Cвeтoвнaтa бaнкa, в кo...

Георгиева, която е управляващ директор на МВФ от април 2019 г., отхвърли твърденията в доклада на външното разследване, проведено от американската юридическа кантора УилмърХейл (WilmerHale), че докато е била главен изпълнителен директор на банката през 2017 г., е прилагала „неправомерен натиск“ върху персонала, за да променят данните в полза на Китай. Това е осигурило на азиатската държава по-добро класиране в списъка „Doing Business“ ("Да правиш бизнес") през 2018 г. относно инвестиционния климат в страната.

В петък Георгиева нарече обвиненията срещу нея „фалшиви“ и обвини офиса на бившия президент на Световната банка Джим Йонг Ким в манипулиране на данните, пише изданието.

Вчера заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис се срещна с Кристалина Георгиева във Вашингтон и постна туит в нейна подкрепа:

 "Винаги е хубаво да видя (Кристалина) Георгиева от МВФ", написа той. И добави, че МВФ е показал "истинско лидерство" при раздаването на паричните резерви на страните членки.

Economist: Кристалина Георгиева трябва да подаде оставка

Списание Economist призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролят...

Известни икономисти като Джефри Сакс от Колумбийския университет и жени лидери също са изразили подкрепа за Кристалина Георгиева, информира Ройтерс.

До момента американското министерство на финансите, което контролира акционерните дялове, осигуряващи на САЩ доминираща роля в двете базирани във Вашингтон международни финансови институции, не е дало повече информация по темата, освен че проучва обвиненията срещу Кристалина Георгиева, отбелязва още Ройтерс.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com