Байдън следи внимателно протестите в Китай

1937
Байдън следи внимателно протестите в Китай
Снимка: Getty images

Президентът на САЩ Джо Байдън следи отблизо протестиращите в Китай, които искат прекратяване на строгите ограничения срещу Covid и повече политически свободи, съобщиха от Белия дом.

Коментарите бяха направени, след като през уикенда стотици хора излязоха по улиците на големите китайски градове в рядко срещан случай на обществено недоволство, което се разпространи и в международните китайскоговорящи общности.

Политолог: За американците Путин не е по-различен от Хитлер (ВИДЕО)

Отливът от демократите се дължи основно на това, че президентът Байдън прекалено много се фокусира върху външната политика на САЩ. Това...

"Той наблюдава това. Всички ние го правим. Така че, да, президентът със сигурност е нащрек", заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби. Той не пожела да опише реакцията на Байдън на исканията на демонстрантите, но каза: "Президентът няма да говори от името на протестиращите по света. Те говорят от свое име."

Кърби обаче подчерта подкрепата на САЩ за правата на демонстрантите. "Хората трябва да имат право да се събират и мирно да протестират срещу политики, закони или диктат, с които се сблъскват", каза Кърби.  "Наблюдаваме това отблизо, както може да се очаква", добави той.

По-рано Държавният департамент изказа предположение, че Съединените щати смятат политиките на Китай за нулев Covid за прекомерни. "Смятаме, че ще бъде много трудно за Китайската народна република да успее да овладее този вирус чрез стратегията си за нулев Covid", заяви говорител на департамента. 

От месеци в Китай се надига недоволство от строгите мерки за контрол на Covid, като продължителните карантини, локалните блокирания и ограниченията за пътуване доведоха много хора до ръба на пропастта.

Мистериозни полети между Русия и Китай: Дава ли Си военно оборудване на Путин?

През изминалата седмица руски транспортни самолети Ан-124 са летели до Китай 9 пъти, като някои от тях са изключили устройствата за про...

Извън страната китайски говорещите общности, включително чуждестранни студенти, се събраха, за да отбележат и загубените животи от нулевия Covid — последните събирания бяха предизвикани от смъртоносния пожар в град Урумчи този месец.

В Лос Анджелис над 100 души се събраха пред Генералното консулство на Китай в неделя вечерта със свещи и цветя, съобщиха участници за АФП. Снимки и видеоклипове показаха как групата на тротоара пее, за да почете паметта на хората, загинали при пожара, обхванал жилищна сграда в Урумчи, столицата на северозападния Синдзян. Официални лица съобщиха, че са загинали 10 души, а мнозина обвиниха локдауна в града за възпрепятстване на спасителните дейности.  "Атмосферата беше изпълнена предимно с гняв, тъга и малко разочарование, в знак на солидарност с протестиращите в континентален Китай", каза Майкъл Луо, 25-годишен студент. Той описва събитието като "движение без лидери" и добавя, че много от присъстващите изглежда са били китайски чуждестранни студенти, в "много мирно" събиране.

Друг участник, който отказа да бъде назован, също 25-годишен, каза, че е бил много развълнуван да види, че толкова много хора са били готови да излязат на бдение. "Надявам се, че можем да събудим нашите сънародници в страната, за да обърнат внимание на институционалните проблеми и интересите на уязвимите групи", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com