Блинкен тръгва на нова дипломатическа обиколка в Близкия изток

1698
Блинкен тръгва на нова дипломатическа обиколка в Близкия изток
Снимка: Getty Images

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се отправи на нова кризисна обиколка в Близкия изток, като се опитва да прокара предложение за спиране на опустошителния конфликт в замяна на освобождаването на заложниците, предаде БГНЕС. 

Още: Блинкен ще настоява за освобождаване на заложниците в Газа

Петото пътуване

Петото пътуване на Блинкен в региона след нападението на Хамас в Израел на 7 октомври идва дни след като Съединените щати нанесоха ответни удари по свързани с Иран цели в Ирак и Сирия - последната ескалация на конфликта, който президентът Джо Байдън първоначално се опитваше да избегне.

Пътуването се осъществява и в момент, когато администрацията на Байдън постепенно показва все по-голямо разочарование от Израел, като в четвъртък бяха наложени санкции на екстремистки заселници, въпреки че Съединените щати отминаха международните призиви към Израел да прекрати военната си кампания.

Предложението

Обсъжданото предложение - изготвено по време на разговори преди седмица в Париж с участието на директора на ЦРУ и израелски, катарски и египетски официални лица - според източник от Хамас ще спре бойните действия за първоначалните шест седмици, докато Хамас освободи заложниците, взети на 7 октомври в замяна на палестински затворници.

По време на пътуването си Блинкен ще посети Израел, както и Египет и Катар - ключовият посредник с Хамас, който контролира ивицата Газа и поддържа офис в Доха.

Днес, след като се срещна във Вашингтон с министър-председателя на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, Блинкен заяви, че има "реална надежда" за успех на "доброто, силно предложение".

Катар също изрази оптимизъм, въпреки че Хамас заяви, че няма споразумение, а в Израел също има разделение - ястребите се противопоставят на предполагаемите отстъпки за Хамас.

Освобождаване на заложниците

Стотици хора се събраха в събота вечерта в Тел Авив, за да поискат бързи действия за освобождаване на заложниците, както и предсрочни избори, като осъдиха неспособността на твърдо дясното правителство на министър-председателя Бенямин Нетаняху да извоюва свободата им. Джейк Съливан, съветник на Байдън по въпросите на националната сигурност, призна на 4 февруари за дебата в Израел, но във връзка със сделката заяви, че "в момента топката е в полето на Хамас".

Съливан, говорейки в предаването " Face the Nation" по CBS, заяви, че Блинкен ще настоява Израел да осигури повече храна, вода, лекарства и убежища в Газа, която е превърната в руини от близо четиримесечните бомбардировки.

"Това ще бъде негов основен приоритет, когато се срещне с израелското правителство - че нуждите на палестинския народ са нещо, което ще бъде на преден план в подхода на САЩ", каза Съливан.

Държавите и групите за помощ предупредиха за опасност от глад в Газа, където поради израелската кампания има сериозен недостиг на храна и питейна вода.

Очаква се Блинкен да започне пътуването си днес в Саудитска Арабия, която преди нападението на 7 октомври обмисляше стъпки за установяване на отношения с Израел - потенциално историческа стъпка за страната, която е пазител на двете най-свещени места в исляма.

След разговорите по време на последното си пътуване през януари с фактическия саудитски владетел, престолонаследника Мохамед бин Салман, Блинкен заяви, че все още вижда "ясен интерес" към нормализиране на отношенията.

Още: Антъни Блинкен: Цивилните, особено децата в Газа, плащат твърде висока цена

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Срещу 1 милиард долара за кампанията му: Тръмп обещал отмяна на екорегулации на петролни магнати?

Тръмп обвини Байдън, че заема страната на Хамас

Възстановяване: Бразилия отпуска 10 млрд. долара за щетите от наводненията

Най-малкият син на Тръмп ще бъде делегат на Републиканската партия

Заради проблем със свързано мобилно приложение към инсулинови помпи: Повече от 200 диабетици са ранени

Наводненията в Бразилия: Кон се качи на покрива, чака да го спасят (ВИДЕО)

Против бяс: САЩ въвежда строги правила при пътуване с куче

Мъртъв кит се заклещи на носа на круизен кораб (ВИДЕО)

Отново: Крайнодясна конгресменка опита да свали Майк Джонсън, но се провали

Байдън: Тръмп няма да приеме резултатите, ако загуби изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com