Доналд Тръмп възстанови санкциите срещу Иран

1428
Доналд Тръмп възстанови санкциите срещу Иран
Снимка: Getty Images/Guliver

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указа за възобновяване на санкциите срещу Иран, три месеца, след като извади Вашингтон от ядрената сделка с Техеран, като обясни, че целите на Америка са да приложи „максимален икономически натиск“ над Ислямската република, предава американското електронно издание Talking Points Memo, цитирано от ИА "Фоус".

В комюнике до медиите, Тръмп обяснява отново, че сделката за замразяване на иранската ядрена програма срещу вдигане на санкциите е „отвратителна, едностранна сделка“, която е оставила много средства на Техеран, за да разпалва конфликти в Близкия Изток.

Иран не желае среща с Тръмп

Командващият елитната иранска Революционна гвардия Мохамад Али Джафари отхвърли предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп за прег...

„Призоваваме всички нации да предприемат подобни мерки, с които да дадат на Иран ясно да разбере, че е поставен пред избор: или да промени заплашителното и дестаблизиращото си поведение и да се реинтегрира в глобалната икономика, или да продължи по пътя на икономическата изолация“, продължи държавният глава.

Той предупреди, че тези, които не искат да прекъснат икономическите си връзки с Техеран „рискуват тежки последствия“, предвидени във възобновените санкции.

По думите на държавния секретар Майк Помпео, санкциите срещу Иран ще се прилагат стриктно и ще останат, докато иранското правителство не промени курса си радикално.

В разговор с журналистите, докато пътуваше за Югоизточна Азия в понеделник, Помпео обясни, че възобновяването на санкциите е важен стълб в американската политика спрямо Иран. Той заяви, че администрацията на Тръмп е отворена за разговори за преодоляване на санкциите, но това ще „изисква огромна промяна“ от Техеран.

В отговор на Тръмп Иран поиска прекратяване на враждебността

Техеран иска уважение към иранската нация и спиране на враждебните действия, преди да седне да преговаря с американския президент. Така...

„Надяваме се, че можем да намерим начин да продължим напред, но това ще изиска огромна промяна от страна на иранския режим“, заяви той в неделя. „Трябва да се държат като нормална страна. Това е искането. Много е просто.

От своя страна, външните министри на европейските страни подчертаха в понеделник, че „съжаляват много“ за възобновяването на американските санкции.

В съобщение от Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и външните министри на Франция, Германия и Велкиборитания се настоява, че ядрената сделка от 2015 година „работи и изпълнява целите си“ да ограничава ядрената програма на Техеран. Дипломатите обясняват още, че споразумението е „решаващо за сигурността на Европа, региона и целия свят“.

Високопоставен служител в администрацията пък подчерта в понеделник, че САЩ „не са особено разтревожени“ от опитите на ЕС да защити европейските фирми от възобновяването на санкциите. Той е пожелал да остане неназован.

Ще има ли нов преврат в Иран, организиран от САЩ?

В своето послание в Тwitter от 22 юли президентът на САЩ Доналд Тръмп каза следното: "За иранския президент Роухани: НИКОГА ПОВЕЧЕ НЕ З...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Заради Палестина: Жесток бой в пореден университет в САЩ (ВИДЕО)

Най-малко три жени са заразени с ХИВ след козметична процедура в САЩ

САЩ спират вноса на руски уран

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com