Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еквадор изгражда затвор за наркобарони

21 юни 2024, 23:00 часа • 1156 прочитания

Еквадор започна изграждането на затвор с максимална сигурност за 800 души, в който ще бъдат настанени най-опасните наркобарони в страната. Някогашният мирен Еквадор е поставен на колене от транснационални картели, които използват пристанищата на страната за превоз на кокаин до САЩ и Европа и разпространяват шокиращи нива на насилие в страната.

Затворите в страната се превърнаха в нервен център на бандите, като за три години в кървави нарковойни бяха убити повече от 460 затворници, предаде АФП. Избягалият през януари от затвора крупен наркобарон, който все още е в неизвестност, доведе до рязко нарастване на насилието, което накара президента Даниел Нобоа да обяви състояние на "вътрешен въоръжен конфликт".

Още: Еквадор остана на тъмно заради голяма авария

"Днес отбелязваме един от най-важните етапи в борбата ни срещу тероризма и мафиите, които от десетилетия се утвърждават безнаказано в нашата страна", заяви Нобуа на събитие по повод началото на строителството на затвора в крайбрежния град Санта Елена, предаде БГНЕС.

Той заяви, че правителството ще отпусне 52 млн. долара за изграждането на затвора, предназначен за "преквалифициране и изолиране на изключително опасни престъпници, лидери на мафии, които ще бъдат наблюдавани в реално време".

Още: Свлачище в Еквадор отне живота на шестима души, десетки са изчезнали

След встъпването си в длъжност през ноември Нобуа обеща да построи два затвора с максимална сигурност - подобни на тези, построени от салвадорския президент Найиб Букеле в противоречивата му война с бандите.

Генерал Луис Залдумбиде, директор на държавната агенция за затворите SNAI, заяви, че затворът ще бъде 37-ият в Еквадор и ще бъде построен за "рекордно кратък срок" от 300 дни.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес