Хаосът се настанява в Бразилия, Босна и Херцеговина и Косово

46283
Хаосът се настанява в Бразилия, Босна и Херцеговина и Косово
Снимка: Getty Images/Guliver

Властите в Бразилия са арестували 28 демонстранти по време на бурни протести, при които бяха ранени няколко души. Сред ранените има един оператор, който е в кома с опасност за живота, предаде БГНЕС.

Повече от 1000 протестиращи срещу повишенията на цените в обществения транспорт щурмуваха депа на влакове, автобуси и влакове на метрото в Рио де Жанейро като част от протестите срещу тазгодишното Световно първенство по футбол в Бразилия.

Полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

Сред ранените е операторът Сантяго Андраде, който е бил ударен по главата от твърд предмет, вероятно коктейл "Молотов" или кутия със сълзотворен газ. В момента операторът е в медикаментозна кома с опасност за живота.

Протестът, организиран от движението Паса Ливре (свободен вход), е най-новата вълна насилие преди Световното първенство по футбол, което започва на 12 юни. Протестът започна мирно, но прерасна в бурни прояви и сблъсъци с полицията.

Около един милион бразилци излязоха по улиците в знак на несъгласие с инвестирането на милиарди долари за подготовката на Световното първенство и Летните олимпийски игри през 2016 г., в момент, когато страната се бори с лоши обществени услуги.

Босна и Херцеговина

Междувременно в Сараево обстановката продължава да е буквално нажежена. Сградата на президентството там е в пламъци. Огънят се е разпространил до втория етаж.

Протести срещу Мондиал 2014 - насилие в Сао Пауло

Повече от хиляда души излязоха по улиците на Сао Пауло снощи, за да вземат участие в инициативата “Операция по спиране на Мондиал...

Околните трамвайни станции и павилиони също са в пламъци. Протестиращите продължават да скандират за оставка на правителството. Улиците са осеяни с камъни, бутилки и счупени стъкла. Според последната информация на местни медии в сградата на президентството има пожарникари, хванати в капан, които не могат да излязат, защото протестиращите са обкръжили сградата. Повече от 150 протестиращи са ранени.

Косово

29 полицаи бяха ранени, а 33 души са арестувани по време на студентски бунтове в Прищина, съобщиха местните медии.

На пресконференция днес група студенти обявиха, че продължилите пет дни протести в Прищина ще спрат, но ще се възобновят отново в понеделник. Те казаха, че в протестите следващата седмица ще участват хора от всички краища на Косово.

Студентите настояват за оставката на ректора на Университета в Прищина Ибрахим Гаши, обвинявайки го в корупция и фалшифициране на документи. Ако той не напусне поста си, студентите ще поискат оставката на премиера Хашим Тачи. Опозиционните партии в парламента реагираха веднага и призоваха ректорът да подаде оставка. Той обаче отказа. Университетският конфликт предизвика бунтове по улиците и властите бяха принудени да се обърнат към полицията. Правителството вече предложи да се проверяват всички съмнителни академични работи.

Бразилски главорези обещаха „Мондиал на терора“ през лятото

Футболните запалянковци бяха предупредени да очакват „Световна купа на терора“ в лицето на бразилските криминални структури...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка