Ситуацията в Сараево ескалира

37238
Ситуацията в Сараево ескалира

Протестиращите в Сарево са започнали да хвърлят камъни, кофи за смет и пътни знаци по полицията, съобщава Ал-Джазира Балкани за Сараево Таймс. Извънредна ситуация е обявена около Министерския съвет в Сараево. Входът на сградата е запален, пише БГНЕС.

В момента протестиращите са успели да влязат вътре и хвърлят предмети през прозорците. Колите на пожарната не могат да достигнат сградата заради засиления автомобилен трафик.

Най-малко четирима души са ранени, включително един журналист. Около 15:25 часа местно време полицията е предприела действия срещу протестиращите и ги изтласкала от на другия бряг на река Миляцка. Полицаите са направили кордон, а демонстрантите са успели да възвърнат позициите си. Основните пътища в града са блокирани. Протестиращите се отправят към президентството, съобщава "Сараево Таймс".

В Тузла около 11 000 души са излезли на мирен протест пред сградата на правителството в града, която е обхваната от дим. След мирното начало протестите ескалирали в безредици. Протестиращите са успели да пробият полицейския кордон и са нахлули в сградата, която в момента е напълно разрушена. Има информация, че демонстранти са успели да влязат в сградата в помощ на пожарникарите на място. Пожарът е голям, трудно е да бъде овладян заради силния вятър. Ранени са петима цивилни и трима полицаи.

В Зеница демонстранти има пред правителствената сграда. Успели са да нахлуят в сградата, а в няколко помещения има пожари. Протестиращите не са допуснали пожарникарите в сградата. Полицаите, охраняващи сградата, са разположили оборудване на мястото, но демонстрантите са успели да завземат контрола над сградата.

В Бихач хиляди млади хора са излезли на протест, има запалени правителствени автомобили, а полицията все още не е реагирала.

Гражданите в много градове в Босна и Херцеговина, недоволни от икономическата и социалната ситуация в страната, излязоха на протест в знак на солидарност с протестиращите в Тузла, които по същите причини са вече трети ден на улицата.

При вчерашните протести в Сараево демонстрантите подпалиха контейнери и блокираха за няколко часа основни пътни артерии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com