X
 
 

Johnson&Johnson ще плати рекордно обезщетение на американец

631 0
photo of Johnson & Johnson ще плати рекордно обезщетение на американец
Снимка: Getty Images/Guliver
Johnson&Johnson трябва да плати 8 милиарда долара компенсация на мъж за това, че американската компания не е предупредило него и други потребители за нежелателен страничен ефект на невролептично лекарство, съобщава агенция Reuters, като посочва, че това решение е взето във вторник от журито на Съда по граждански дела на град Филаделфия, щата Флорида.

Съдебните заседатели са издали присъда в полза на 26-годишния Никълъс Мъри. Той е съобщил в своята жалба, че по предписание на лекарите е използвал лекарството Risperdal, предназначено за предотвратяване на пристъпи на шизофрения и биполярно разстройство (маниакална депресия). Оказало се, че това лекарство на Johnson&Johnson има страничен ефект – гинекомастия (увеличение на млечните жлези при мъжете). Пострадалият е използвал това лекарство по предписание на лекарите от 2003 година.

Johnson&Johnson ще плати милиони долара, за да избегне дела в САЩ

Една от най-големите американски компании, Johnson&Johnson, се съгласи да изплати извън съда 10 милиона долара само в Охайо като ...

През 2015 година Мъри печели аналогично дело. Тогава журито от съдебни заседатели счете действията на Johnson&Johnson за наказуеми и ги осъди да платят 1,75 милиона долара на потърпевшия. Апелационният съд на щата Пенсилвания през февруари миналата година призна присъдата за законна, но понижи размера на компенсацията на 680 хиляди долара.

Основана през 1886 г., Johnson&Johnson е един от най-големите световни производители на козметични, санитарни и хигиенни продукти и медицинско оборудване. През 2017 г. оборотът на J&J възлиза на около 76 милиарда долара.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители