Как руската пропаганда трови Латинска Америка

2873
Как руската пропаганда трови Латинска Америка
Снимка: iStock/Guliver

Факти, полуистини, слухове, лъжи и фалшиви новини, примесени със съвети за отслабване, спорт и шоу, всичко това поднесено от журналисти: такова е всекидневното меню на медиите в редица латиноамерикански страни. А руските държавни медии на тези пазари системно поднасят подобно меню, защото зад него се крие целенасочена дезинформация.

Испаноезичният тв-канал на Russia Today (RT), Actualidad RT, бързо набра популярност още след старта си през 2009-а година. Този канал вече има 18 милиона последователи във Фейсбук и почти шест милиона в Ютюб - доста повече в сравнение с английския канал на същата държавна руска телевизия.

"Русия използва домакинството си на Световното първенство по футбол през 2018-а, за да осъществи пробив на медийния пазар в Латинска Америка", казва в интервю за ДВ Марио Моралес, професор по социална комуникация в колумбийския университет "Хавериана". Според професора зад паравана на уж неполитическите спортни излъчвания "Москва се опитва да представи RT като алтернатива, която не разпространява пропаганда и не защитава държавни интереси." Професорът твърди, че RT не само е пробила на латиноамериканския пазар, но вече си е изградила и голяма общност от "лоялни потребители".

Actualidad RT разполага със значителни ресурси

"Руските медии лесно проникнаха на латиноамериканския пазар, защото приличат на много медии в самата Латинска Америка, които се държат изключително официално, а всъщност защитават интересите на съответното правителство", обяснява пред ДВ аржентинската специалистка по медиите Адриана Амадо. Тя припомня, че в редица държави в Латинска Америка функционират медии с отчетливо пропагандни цели - редом с онези, които спазват професионалните журналистически стандарти.

Според официалната информация на RT, в телевизията работят 200 испаноезични сътрудници, а каналът поддържа свои офиси в Каракас (Венецуела), Хавана (Куба) и Буенос Айрес (Аржентина). След руското нахлуване в Украйна тази телевизия беше блокирана в редица социални мрежи, но по заобиколни пътища продуктите ѝ все още намират достъп до широка публика. В програмата на Actualidad RT след началото на войната изчезна и последната следа от критичност - руската агресия се подкрепя безусловно. Заместник-директорката на Actualidad RT Инна Афиногенова, която е и най-популярното лице на тази телевизия в Латинска Америка, поддържа свой собствен канал в Ютюб, където коментира както световните събития, така и нелепиците и противоречията, в които се оплитат някои латиноамерикански политици. А това се харесва на публиката. Но инфлуенсърката не пропуска и да оправдае преследванията срещу руския опозиционер Алексей Навални.

"Информационното пространство е отровено"

"Стилът на Инна Афиногенова много се харесва на привържениците на конспиративните теории. Нейните най-важни стилистични средства могат да се опишат като: "Това те го крият от вас" и "Сега ще ви разкажа нещо, което няма да намерите в традиционните медии", обяснява Адриана Амадо. А Марио Моралес добавя, че Афиногенова "твори" в жанр, който е особено популярен в Латинска Америка - пристрастната журналистика.

Нахлуването на Русия в Украйна отприщи и война за публицистично надмощие в испаноезичния интернет, обяснява Вирхиния Марин, основателка на агенция за наблюдение на социалните мрежи във Венецуела. Тя обяснява, че "информационното пространство в социалните мрежи е отровено", точно както в Русия. Но за хората тъкмо тези мрежи са "най-важният, а понякога и единствен източник на информация", особено в държави с авторитарно управление. Марин дава пример с Венецуела, Куба и Никарагуа, където според нея цензурата, пропагандата и дезинформацията по руски образец отдавна са институционализирани.

"Специално във Венецуела руската версия на случващото се достига до широки кръгове от населението. Причините са две: подкрепата на президента Мадуро и дезинформацията, разпространявана от държавната телевизия. Те оправдават нахлуването на Русия в Украйна и го омаловажават с аргумента, че САЩ често вършат същото", казва експертката.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com