Какво ще стане, ако Тръмп се влоши и не може да изпълнява задълженията си на президент на САЩ?

3758
Какво ще стане, ако Тръмп се влоши и не може да изпълнява задълженията си на президент на САЩ?
Снимка: Getty Images/Guliver

Какво ще стане, ако Доналд Тръмп се разболее по-сериозно от COVID-19 и не може да изпълнява задълженията си като президент на САЩ? Този въпрос поставя The New York Times – една от медиите отвъд Атлантика, с които Тръмп е в много лоши отношения.

Засега поне Белият дом не е казал официално какъв е планът при такъв развой на събитията. А сътрудниците на Тръмп упорито мълчат дали той или съпругата му Мелания имат симптоми. Лекарят на Белия дом обаче казва, че Тръмп ще продължи да си изпълнява задълженията без прекъсване, но има протоколи за действие, ако физическото състояние на президента не му позволява да изпълнява някои задължения.

Съгласно анализа на вестника, в случай на нужда пръв заместник на Тръмп е вицепрезидентът Майк Пенс, а след него – говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която е от Демократичната партия.

Доналд Тръмп и Мелания са с коронавирус

Американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания са с коронавирус. За това съобщи самият той в Twitter. "Тази вечер аз и с...

Спорен въпрос обаче е, че Конституцията не предлага ясни насоки за това как да се определи дали президентът не е в състояние да изпълнява служебните си задължения.

25-ата поправка имаше за цел да се справи с всякакви неясноти относно това кой ръководи правителството, когато президентът не може. Ако президентът се разболее и кабинетът определи, че той или тя не е в състояние да изпълнява задълженията на службата, 25-та поправка предоставя на администрацията правомощието временно да прехвърли властта на вицепрезидента. След това президентът може, след като се сметне за годен, да си възвърне властта на президентството.

Други американски президенти са се разболявали сериозно по време на управлението си - Джордж Вашингтон е бил застрашен от смърт по време на разразил се грип, а Удроу Уилсън е тежко болен по време на мирни преговори след Първата световна война в Париж - четирима са починали по естествена смърт, докато са били на поста. Четирима други са били убити.

Както е известно, възрастните мъже са до два пъти по-склонни да умрат от COVID-19, отколкото жените на същата възраст, според анализ на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията. Друго проучване, публикувано в Nature през август, установи, че това е така, защото мъжете предизвикват по-слаб имунен отговор от жените.

Близък сътрудник на Тръмп е с коронавирус, има снимки, че не носи маска - какво е положението с президента на САЩ?

Бившият директор на комуникациите в Белия дом и настоящ съветник на Доналд Тръмп предимно по външните въпроси Хоуп Хикс е заразена с ко...

Много хора възрастта на Тръмп обаче са се възстановили.  Въпреки че рискът от тежко заболяване от COVID-19 се увеличава с възрастта, повечето хора, които се заразяват, се оправят бързо с минимални симптоми.

Но е трудно да се каже колко време може да отнеме възстановяването. Експертите са единодушни, че следващата седмица ще бъде от решаващо значение за определяне на хода на болестта на Тръмп.

"Ако г-н Тръмп не развие симптоми, антителата ще се появят 10 дни след началото на заболяването и той ще се възстанови", според д-р Хуей от китайския университет в Хонг Конг.

Настоящите оценки предполагат, че симптомите, ако се появят, биха могли да го направят само за два дни или до 14 дни след излагане на вируса. Ако развие леки симптоми като кашлица, треска или задух, може да му отнеме седмица, за да се възстанови. Тежкото заболяване, което може да означава развитие на белодробни лезии и пневмония, може да изисква хоспитализация, възможна вентилация и месеци на лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com