Канадският премиер се извини заради гафа с украински нацист (ВИДЕО)

2952
Канадският премиер се извини заради гафа с украински нацист (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Канадският премиер Джъстин Трюдо поднесе в сряда "безрезервно" извинение в парламента, след като законодателният орган публично почете украински ветеран от Втората световна война, който се е сражавал заедно с нацистите, предаде АФП.

„Бих искал да поднеса безрезервни извинения за случилото се в петък и на президента Володимир Зеленски и украинската делегация заради положението, в която бяха поставени“, каза Трюдо пред депутатите. „Несъзнателното разпознаване на този човек беше ужасна грешка и посегателство върху паметта на онези, които тежко пострадаха от ръцете на нацисткия режим", каза Трюдо, цитиран от БГНЕС.

Още: Зеленски пристигна в Канада (ВИДЕО)

Канадският лидер имаше предвид смущаващ инцидент, който помрачи посещението на Зеленски миналата седмица, предизвиквайки шум, който доведе до оставката на председателя на парламента във вторник.

Украинският президент беше в Канада като част от обиколка за укрепване на западната подкрепа в борбата на страната му срещу руската инвазия. Зеленски беше в залата като почетен гост, когато ораторът Антъни Рота обяви името на възрастния ветеран като герой от Втората световна война, което предизвика овации. По-късно стана ясно, че ветеранът е служил във военна част, свързана с нацистите.

Трюдо каза по-рано в сряда, че грешката "дълбоко е засрамила парламента и Канада" и се извинява пред всички канадци и еврейския народ по света. „Това беше ужасяващо посегателство върху паметта на милионите хора, загинали в Холокоста“, каза Трюдо. Рота се оттегли под натиск, като каза, че "дълбоко съжалява за моята грешка" и болката, която причини на еврейските общности в Канада и другаде.

Още: Нацистки скандал при посещението на Зеленски в Канада гневи все повече Полша (ВИДЕО)

Предисторията

На високопоставеното събитие за Зеленски председателя на парламента Рота приветства Ярослав Хунка като „украинско-канадски военен ветеран от Втората световна война, който се бори за украинската независимост срещу руснаците“ и „украински герой и канадски герой“.

Хунка е служил в 14-та вафен-гренадирска дивизия на SS, „нацистка военна част, чиито престъпления срещу човечеството по време на Холокоста са добре документирани“, твърди Центъра „Приятели на Симон Визентал“. Еврейската застъпническа група нарече случая "шокиращ" и "невероятно обезпокоителен".

Още: Гаф в канадския парламент: Аплодират украинец, воювал за нацистите

Инцидентът хвърли сянка върху посещението на Зеленски. Русия бързо се намеси по въпроса, заявявайки, че сега Канада трябва да „изправи пред правосъдието“ 98-годишния мъж. Москва от години се опитва да представя прозападното украинско правителство, ръководено от Зеленски, който е евреин, като неонацистко и често използва съобщенията в своите контролирани от държавата медии, за да оправдае нахлуването в Украйна пред руския народ.

Трюдо каза: "Също така искам да повторя колко дълбоко съжалява Канада за ситуацията, която постави президента Зеленски и украинската делегация. Изключително обезпокоително е да се мисли, че тази груба грешка се политизира от Русия и нейните поддръжници, за да се осигури фалшива пропаганда за това, за което се бори Украйна".

Русия експлоатира

Междувременно, руската пропаганда налива масло в огъня, но понякога в наистина комични краски. "Фашистите в Канада трябва да бъдат изтрити (от лицето на Земята). Възстановете базите в Куба - не една, а три. Да се съюзим с Мексико и да блокираме Арктическия океан" - така руската пенсионерска "23-та бригада Владимир Криович" избухна, вместо да решава судоку или да ходи на кафе:

Още: Какво направи канадски политик? Брутален скандал - покани нацистки военен, а Русия се възползва от гафа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка