X
 
 

Кога обработваме по-добре информацията? Лаптопът срещу химикалката

922 0
Кога обработваме по-добре информацията? Лаптопът срещу химикалката
Снимка: iStock/Guliver
В наши дни много хора могат да по-бързо на клавиатура, отколкото на ръка, особено ако са израснали с лаптоп. Това, разбира се, е изключително полезно умение и ви позволява бързо и лесно да напишете много неща.

Повечето студенти ползват лаптоп по време на лекции.

Дали, обаче, това е непременно добре?

Има ли ситуации, когато е за предпочитане да вземете бележник и химикалка?

Пам Мюлер от Принстънския университет провежда експеримент със студенти, на които им е възложено да си водят бележки, като половината ползват лаптоп, а другата половина – бележник и химикалка.

Експерти: Ученето удължава живота

Всяка година, прекарана в учене след завършване на училище, удължава живота на човек със същия период. Това показва мащабно генетично и...

Оказало се, че ползващите клавиатурата студенти са били склонни да запишат думите на преподавателя дословно, докато онези, които са водили записки на ръка, е трябвало да обобщят чутата информация, съобщава BBC.

След това на студентите са им раздадени тестове за интелигентност, които да ги разсеят, а по-късно е проведен тест относно съдържанието на лекцията, върху която са си водили записки.

Когато станало въпрос за запомняне на факти, се оказало, че няма значение, какъв метод на водене на бележки е използван. Разликата е настъпила, когато студентите са помолени да обяснят засегнатите в лекцията понятия. Оказало се, че онези, които са си водили бележки на ръка, са се справили по-добре.

Дословното водене на бележки включва по-плитка форма на познавателна обработка на информацията. Когато пишете на компютър, можете да го правите, без изобщо да мислите за съдържанието.

Но когато използвате химикалка и хартия, обработвате информацията по-задълбочено, защото не можете да запишете всичко.

Ученето на музика развива по-добре мозъка

Доскоро се смяташе, че музикалното обучение има благотворен ефект основно върху развитието на когнитивните способности у деца и тийнейд...

Другото предимство при ползването на химикалка и хартия е, че можете да се „придвижвате” по страницата много бързо, обикаляйки, подчертавайки или добавяйки допълнителна информация в полетата.

Експериментът е проведен под различни форми още няколко пъти, като резултатът е бил в полза на пишещите на ръка.

Обяснението за това е, че когато слушате и записвате на ръка, мозъкът се старае да запомни повече подробности, които биха били полезни по-късно.

Ползването на лаптоп е препоръчително, когато трябва да бъдат усвоявани по-прости факти.

Разбира се, ако можете да пишете бързо и искате транскрипция, тогава лаптопът е идеален. Но ако целта ви е да разберете материала по-добре, а не просто да запишете текста, тогава си водете бележки на ръка.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители