Може ли Панамският канал да бъде спасен?

6040
Може ли Панамският канал да бъде спасен?
Снимка: iStock

Най-известният воден път на Американския континент пресъхва. За разлика от Суецкия, Панамският канал се захранва от сладководното езеро Гатун, а водата в него пада критично ниски нива, пише BBC.

Каналът разчита на дъждовната вода, която е недостатъчна. Липсата на дъждове и метеорологичният феномен Ел Ниньо допринесоха за втората най-суха година в 110-годишната му история.

Миналият октомври беше най-сухият месец, откакто се води подобна статистика. Валежите в района около канала са били с 41% по-малко от обичайноо, а сушата заплашва да продължи да нарушава преминаването през краткия път между Атлантическия и Тихия океан на товари на стойност 270 млрд. долара годишно.

Наложи се въвеждането на мерки за пестене на вода, което означаваше, че по-малко кораби могат да преминават през канала всеки ден. Това е така, защото водата от езерото е необходима за управлението на шлюзовете му.

Броят на корабите беше намален от средно 36 на 24. Всеки кораб също така превозва по-малко товар сега заради ограниченията на тонажа.

Снимка: iStock

Забавянето вещае проблеми за световната търговия. В нормално време около 5% от глобалната морска търговия преминава през Панамския канал, както и 40% от американския контейнерен трафик. Ако този маршрут пресъхне, транспортните компании ще бъдат принудени да намерят алтернативи, което ще удължи времето на пътуванията и ще повиши цените.

Липсата на вода не е проблем само за глобалната търговия. Panama Canal Authority подсигурява питейна вода и за половината население на страната, в това число и за жителите на столицата Панама сити.

Компанията, която управлява канала, обаче предприема мерки, за да гарантира, че той ще продължи да работи още един век и повече.

ОЩЕ: Ще наруши ли сушата в Панамския канал световната търговия догодина (ВИДЕО)

Първият главен директор по устойчивостта на Panama Canal Authority Иля Еспино де Марота, казва, че компанията работи по намирането на решения, за да се гарантира, че водата в канала няма да свърши.

„Не искаме това да е повтарящ се проблем. Не искаме да намаляваме броя на корабите и тонажа им“, казва тя.

Компанията разработва план за инвестиране на 8,5 млрд. долара в проекти за устойчиво развитие в следващите 5 години, които се надява, че ще помогнат на този воден път да оцелее – въпреки промените, които разтърсват планетата.

Снимка: iStock

„Панама е много дъждовна страна, но виждаме, че се задава модел на по-слаби валежи, който влияе навсякъде. Така че определено трябва да се подготвим за бъдещето“, казва Иля Еспино де Марота.

Една от очевидните мерки е съхранението на водата. В Панамския канал корабите преминават през шлюзове, които се намират над морското равнище, а водата за тях идва от езерото Гатун и от по-малкото езеро Алахуела.

Всеки кораб, който преминава през шлюзовете, използва около 208 000 тона вода, а няколко нови шлюза, изградени през 2016 г., спестяват 60% от нея.

ОЩЕ: Поголовно поскъпване: Криза със суша в Панамския канал го обещава (ВИДЕО)

По-старите шлюзове обаче също се използват, а обновяването би представлявало огромен проект. Междувременно, компанията, която управлява канала, е намерила начин да използва водата от един шлюз в друг.

Дружеството също обмисля изграждането на резервоари, което ще е първият голям проект от завършването на новите шлюзове през 2016 г.

За да спести повече вода в дъждовните месеци и да увеличи доставяните количества в по-сухи времена, компанията иска да прегради намиращата се наблизо река Индио и да насочва прясната вода в езерото Гатун. Този план би увеличил броя на преминаващите дневено кораби с между 12 и 15.

Снимка: iStock

Реализирането на проекта обаче няма да е лесно. Той още няма подкрепата на конгреса, а строителството ще отнеме няколко години.

Друг вариант е изграждането на инсталации за обезсоляване на вода. Липсата на дъжд е увеличила солеността на езерата и реките – предизвикателство, което трябва да бъде преодоляно, предвид, че те са основният източник на питейна вода в страната. Тази опция обаче е скъпа, а премахването на солта от морската вода изисква огромно количество енергия.

Дори прилагането на тактиката за увеличаване на валежа от облаците не е изключено. Процесът на вкарването на големи солни частици в облаците с цел повишаване на валежите звучи футуристично, но съществува от 40-те години на миналия век.

ОЩЕ: Изграден е Панамският канал

Трябва да се намери решение, за да не стане световната търговия още по-нестабилна. Търговските обеми през Панамския канал е паднал с 49%, спрямо пика си.

Ако през май има валеж, както се очаква, каналът планира да увеличи броя на корабите, които могат да преминават през шлюзовете му, но това е само краткосрочно решение.

Променящите се модели на валежите служат като напомняне за голямото въздействие, което изменението на климата може да има върху световната търговия и върху дългосрочното бъдеще на Панамския канал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лиде на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка