Путин подкрепи Асад и обвини САЩ в помощ за "нелегални структури" в Сирия

4052
Путин подкрепи Асад и обвини САЩ в помощ за "нелегални структури" в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия няма да участва във военна операция в Сирия, обяви президентът Владимир Путин в интервю. Руският лидер отговаря на въпроси в интервю на американския журналист Чарли Роуз за телевизионните канали Си Би Ес (CBS) и Пи Би Ес (PBS), предаде БГНЕС.

"Русия няма да участва в никакви военни операции на територията на Сирия или в други държави. Във всеки случай, към днешна дата ние не го планираме", подчерта Путин. Той открито намекна, че "американската военна помощ за нелегални структури е незаконна и нефеективна". С думите си руския президент визира като нелегална структура "Ислямска държава". Отделно Путин разкритикува програмата за 500 млн. долара на САЩ за обучение на "умерени сирийски бунтовници" за борба с "Ислямска държава". "Излиза, че само 60 души са обучени както трябва и едва петима използват оръжие в борба с ИД. Останалите са дезертирали и са се присъединили към ИД", възмути се руският президент.

Путин: Русия помага на легитимния президент Асад

В Сирия Русия оказва военна помощ само на армията на легитимния президент Башар Асад. Това заяви руският президент Владимир Путин в и...

„Над 2 000 екстремисти с произход от страни от бившия СССР се намират на територията на Сирия. Те представляват опасност за нас, ако се върнат. Така, че защо да ги чакаме да се върнат? По-добре е да помогнем на сирийския президент Башар Асад да се бори с тях там, на територията на Сирия. Това е главният ни мотив да оказваме съдействие на Асад. Като цяло ние желаем ситуацията в региона да не се превърне в подобна на тази в Сомалия и обмисляме засилване на сътрудничеството с Асад“, заяви Путин.

Участието на Русия в евентуална наземна операция срещу "Ислямска държава" се превърна в основна тема в последната седмица, като днес (28 септември) Путин ще се срещне с американския президент Барак Обама в рамките на Общото събрание на ООН. Днес, 28 септември, двамата ще разговарят относно Сирия и евентуално военно участие на Русия в рамките на водената от САЩ коалиция.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com