Пандемията от коронавирус промени честванията за Деня на независимостта на Мексико

2129
Пандемията от коронавирус промени честванията за Деня на независимостта на Мексико
Снимка: iStock/Guliver

Денят на независимостта е един от най-обичаните празници в Мексико. Освен Национален празник, за мексиканците той е лично преживяване, семейно тържество, повод за всенародна радост и веселие. За първи път тази година грандиозните чествания, както в големите градове, така и в най-отдалечените краища на страната са белязани от пандемията. Федералното правителство и това, на Мексико Сити ще отбележат 210 години независимост на практика, без присъствие в Историческия център през нощта на „Грито де Долорес“ /"Викът на Долорес"/ днес (15.09.20 г.).Няма да има и военен парад в утрешния ден, съобщават официални източници, информира БГНЕС.

Шефът на правителствения секретариат на столицата Хосе Алфонсо Суарес дел Реал обяви, че президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор е предпочел виртуалното отбелязване, но ще изпълни протокола както всяка година. Този път само войниците с факли ще бъдат на площада, където обикновено се събират десетки хиляди жители на многомилионния град. По време на церемонията Лопес Обрадор ще излезе на президентския балкон, за да извика, но няма да има хора на площада. Същата схема е договорена с 14 от 16-те кметове на Мексико Сити, така че техните съветници ще издават предварително записани виртуални викове.

Мексико отваря за туристи древните градове на маите

Известните градове на маите в Мексико отварят за туристи, съобщава Travel and Leisure. Това се случва при условие, че само 30% от обича...

Какво се празнува в нощта на 15 срещу 16 септември с „Вика на Долорес“? След триста години управление на Испания като вицекралство, Мексико тръгва по пътя на своята независимост през 1810 г. с революция, организирана в цялата страна. Намира се обаче предател и бунтът избухва преждевременно, като свещеникът Мигел Идалго и Костия, придружен от Игнасио Алиенде и Хуан Алдама, удря камбаната на черквата, за да събере енориашите си да се вдигнат на оръжие на 16.09.1810 г. в град Долорес Идалго - на около 300 километра от столицата Мексико Сити. С удара на камбаната той ги призовава да се борят за Мексико с думите „Да живее Мексико“ /„Вива Мехико“/. Това се превръща в традицията на удар на камбана и вик „Вива Мехико“.

От 1825 г. този празник се празнува в национален мащаб, когато мексиканците са помолени да осветят и украсят къщите си. По-късно се състоял парад, който стига до Националния дворец и през нощта прозвучава музика и и гърмят фойерверки. Понастоящем денят на независимостта на Мексико започва в нощта на 15-ти срещу 16-ти септември, когато различни членове на правителството, включително президентът на републиката, изнасят на балкона на президентския дворец националното знаме, след това се бие камбаната и след викове „Вива Мехико“ се пее националният химн. Така протоколната част завършва и празникът започва из Мексико.

По време на честването улиците са пълни с щандове за храна, където можете да се опита традиционния посол - бульон, съставен от царевица, чили и пилешко или свинско месо, както и тостади, енчилада, буритос, и с наздравици за независимостта на Мексико. Освен това, на тази специална дата за мексиканците ястията често се правят по такъв начин, че да съставляват цветовете на националния флаг – червено, бяло и зелено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com