Папа Франциск поиска толерантност от САЩ към имигрантите

4809
Папа Франциск поиска толерантност от САЩ към имигрантите
Снимка: Getty Images/Guliver

За първи път главата на Римокатолическата църква говори пред Американския Конгрес. Папа Франциск се обърна към законодателите в САЩ и в продължение на 50 минути засегна важни световни теми.

Папата призова за активни мерки от страна на водещата световна сила във връзка с климатичните проблеми, имиграцията, бедността и смъртното наказание в САЩ и отправи към Съединените щати предизвикателство да надмогнат различията и да преоткрият собствените си идеали, пише Тhe Guardian, цитиран от "Фокус". Папа Франциск помоли Конгреса да отхвърли ксенофобията и да приеме сърдечно имигрантите. „Ние, народите на този континент, не се страхуваме от чужденци, защото повечето от нас някога са били чужденци“, каза папата.

Папата е на историческо посещение в Куба

Папа Франциск започна първата си визита в Куба с призив към властите на островната държава да бъдат по-отворени към Църквата и Съединен...

Папата изложи смелата си визия за една по-състрадателна Америка, която може да използва силата и богатството си, за да излекува „отворените рани“ на планетата, разкъсвана от омраза, замърсяване и неравенство – драматичен призив в контекста на поляризираните и ксенофобски кампании на американските кандидати за президентския пост.

Петдесетминутната реч на папата направи сериозно впечатление, а на нея присъстваха посланици и съдии от Върховния съд на САЩ, сенатори и влиятелни личности от Камарата на представителите - нещо, което рядко се случва дори по време на речите на американските президенти.

Папа Франциск изказа съболезнования на всички мюсюлмани във връзка с трагедията в долината Мина край свещения за мюсюлманите град Мека, жертва на която станаха най-малко 700 души, предава Reuters. По време на вечерната служба в католическия храм в Ню Йорк „Свети Патрик“, папата изрази „чувство на сплотеност пред лицето на трагедията в Мека“. „В момента на молитва аз се присъединявам към вас в обръщение към Бога, всемогъщия и всемилостивия“, заяви Франциск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка