САЩ няма да забраняват електронните устройства в самолетите от Европа

2198
САЩ няма да забраняват електронните устройства в самолетите от Европа
Снимка: Thinkstock

Засега няма да се забранява внасянето на по-големи от смартфон електронни устройства в пътническата кабина на самолетите, които пътуват към САЩ от Европа, предаде AFP.

Въпреки това, разширяване на забраната, която вече е в сила при полети от Близкия изток, все още е „на масата” сред предвижданите мерки, „ако нивото на заплаха го оправдава”, се казва в съобщение на държавния секретар на САЩ по вътрешната сигурност Джон Кели, след телефонен разговор с еврокомисарите по вътрешните работи и транспорта Димитрис Аврамопулос и Виолета Булк.

В края на март влезе в сила забраната за лаптопи и таблети в ръчния багаж на полети от Турция и някои страни от Близкия Изток и Северна Африка до САЩ и Великобритания. Това стана ясно, след като американските и британски власти заявиха, че устройства, по-големи от смартфон, трябва да се оставят в багажното отделение. Като причина се посочваше, че има повишен риск от наличието на експлозиви, които могат да се контролират по електронен път.

Ветото от страна на Обединеното кралство важи за пътниците от Египет, Йордания, Ливан, Саудитска Арабия, Тунис и Турция.

Лондонската забрана не е точно копие на американската, която не позволява внасянето на електроника по-голяма от мобилен телефон - включително лаптопи, камери и таблети, в пътническите кабини на самолетите излитащи от десет летища в осем държави. Тези устройства могат да бъдат пренасяни само в товарните отделения.

Забраната на САЩ бе наложена заради продължаващите притеснения на Вашингтон от терористични атентати, целещи се в граждански полети. Според ведомството не е изключено взривни устройства да бъдат скрити в различни предмети, носени от пътниците.

В списъка на американските власти са летищата „Кралица Алия“ в Йордания, международното летище в Кайро, летище „Ататюрк“ в Истанбул, саудитските летищата „Абдул Азиз“ в Джида и „Крал Халид“ в Рияд, летище „Хамад“ в Катар, международното летище в Кувейт, това в Казабланка, както и тези в Дубай и Абу Даби.

Авиационните експерти твърдят, че забраните може да намалят печалбите на самолетните компании, което би довело до спад на пътниците, намаляване на удовлетвореността на клиентите и по-високи разходи, свързани с проверка на багажа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com