САЩ обвиниха пандемията за ръста на инфлацията

1143
САЩ обвиниха пандемията за ръста на инфлацията
Снимка: iStock

Пандемията от коронавирус внесе в икономическото поведение на кората промени, които подпомогнаха ръста на инфлацията. Такова мнение изрази днес министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в изказването си пред онлайн форума „Reuters Next”.

Според Йелън, проблеми с инфлацията са наблюдават във всички развити държави, което означава, че за нея има обща причина и това е пандемията.

Рекорд: Словения регистрира най-висока инфлация от 2008 г.

Потребителските цени в Словения през ноември 2021 г. са се увеличили с 4,6% спрямо същия месец на миналата година, което е най-високата...

„Пандемията прибави фактори, предизвикващи инфлация, която ще продължи да бъде проблем още известно време”, заяви финансистът.

Тя призна, че мерките на американското правителство за стимулиране на търсенето също са дали своето отражение, но този факт е с по-малка значимост, отколкото разпространението на коронавируса.

Пандемията промени сериозно структурата на потреблението, премествайки акцента от сектора на услугите върху стоките. Значително се увеличи търсеното на технологични и цифрови услуги, отбеляза Йелън. На този фон се прояви недостигът на полупроводници на световния пазар. Проблемът се задълбочи от прекъсването на веригите за доставки. Министърът добави, че Белият дом следи ситуацията и „полага усилия за координиране на частния сектор”. Във връзка с тези проблеми администрацията „не иска да обещава повече, отколкото е в състояние да изпълни”, подчерта Йелън.

Въпреки че "безработицата в САЩ е 4,6%, което е голямо постижение", броят на икономически активните граждани в страната е намалял, каза финансовият министър. Тя призна, че властите в САЩ не разбират напълно защо хората не се връщат на предишните си работни места. Според нея в области, които предполагат честа междуличностна комуникация, като образованието, това може да е свързано със страх от заразяване с коронавирус. В такива области на икономиката има недостиг на специалисти.

Предколедното пазаруване в САЩ достига невиждан рекорд

По всяка възможна прогноза, статистика и мащаб празнично пазаруване тази година се очертава като нечуван рекорд по похарчени пари. Очак...

Във връзка с появата на новия щам на коронавируса Омикрон Йелън каза, че Вашингтон се надява той да не окаже съществено влияние върху икономическия ръст, въпреки че американските власти все още не могат да направят точни прогнози и следят внимателно научните данни.

Според нея, банковата система на САЩ се е справила „чудесно” с предизвикателствата, появили се заради пандемията през март 2020 г. Проведените реформи подпомогнаха стабилността на финансовите институции. Основните рискове не бяха свързани със самата банкова система, а извън нея. Въпреки това, "валутнита пазар се провали на този тест" п в тази област ще се наложи реформиране, каза Йелън.

По отношение на търговията с Китай някои митнически ставки, въведени още по времето на Доналд Тръмп, „създават определени проблеми, тъй като нямат стратегическа обосновка”. Финансовият министър заяви, че не е против идеята да посети Китай, въпреки че това не влиза в плановете ѝ, но припомни, че там действат сериозни ограничения заради коронавируса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com