САЩ удължава периода временна защита на бежанци

1833
САЩ удължава периода временна защита на бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Администрацията на Джо Байдън удължи за 18 месеца имиграционната защита за временно защитен статус (TPS) за хаитяни в решение, което предотвратява депортирането на повече от 100 000 души от САЩ., съобщава „Дойче Веле“.

Американският министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас съобщи в изявление мярката, от която хаитяните, пребиваващи в САЩ, могат да се възползват от 21 май.

Анализ: Байдън флиртува с бедствие

Човешката природа остава непроменена във времето и пространството. Ето защо преди имаше политическо, икономическо и социално поведение,...

За да оправдае решението, Майоркас подчерта, че Хаити "в момента изпитва сериозни проблеми със сигурността, социални вълнения, увеличаване на нарушенията на правата на човека, разрастваща се бедност и липса на основни ресурси, които са влошени от пандемията COVID-19".

Поради тази причина изпълнителната власт на САЩ реши да подкрепи хаитяни, които вече са на тяхна територия, "докато условията в Хаити не се подобрят, за да могат да се върнат безопасно", каза служителят.

За първи път САЩ предоставиха TPS на хаитяни през 2010 г. след земетресението с магнитуд 7, което причини 300 000 смъртни случая в тяхната страна, и оттогава го удължава.

TPS е имиграционна програма, създадена през 1990 г., с която САЩ дават извънредни разрешителни на граждани на държави, засегнати от въоръжени конфликти или природни бедствия.

През годините бенефициентите на TPS в САЩ са виждали, че разрешителното им се подновява автоматично за 18-месечни периоди, но правителството на бившия президент Доналд Тръмп (2017-2021) решава да преоцени условията, които оправдават отстъпката на програмата за прекратяването му, въпреки че правосъдието го попречи.

Президентът и първата дама на САЩ отчетоха публично колко данъци са платили

Президентът на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън пуснаха съвместна данъчна декларация, която отчита годишния доход на семейство...

От TPS се възползват не само хаитяни, но и граждани на други страни, като суданци, салвадорци, хондуранци и никарагуанци.

Чрез обявяването на спешен указ за здравето в Хаити, който ще продължи осем дни, президентът Йовенел Мойсе повтори тревогата си за ново огнище на COVID-19 в страната.

"Току-що председателствах чрез видеоконференция извънреден Съвет на министрите. Правителството постановява извънредно положение за осем дни. Днес повече от всякога зачитането на защитните мерки е необходимост, необходима на всички", каза Мойзе.

Хаити е сравнително малко засегнат от коронавируса, но през последните седмици регистрира ускорение на инфекциите и смъртните случаи, свързани с болестта.

Страната има 283 смъртни случая и 13 843 потвърдени инфекции от началото на пандемията, със 108 нови случая през последния ден, сочат данните на Министерството на общественото здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com