Семействата на убити американци съдят известен телеком - финансирал Ал Кайда и ИДИЛ

4477
Семействата на убити американци съдят известен телеком - финансирал Ал Кайда и ИДИЛ
Снимка: Getty Images

Семействата на убити, ранени и държани като заложници от терористични групировки в Близкия изток американци подадоха съдебен иск срещу шведския телекомуникационен гигант Ericsson. Те обвиняват компанията, че е допускала т.нар. защитени плащания към Ал Кайда, Ал Кайда в Ирак и "Ислямска държава" (ИДИЛ), с които са се финансирали нападения на бойците срещу американски войници.

В иска, подаден миналия петък във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, се казва, че компанията с официално име Telefonaktiebolaget LM Ericsson и нейното дъщерно дружество в САЩ са пренасочили средства чрез своите местни иракски телекомуникационни партньори Asiacell и Korek, за да плащат на терористични групи. Те, от своя страна, са извършвали нападения срещу американци в Ирак, Афганистан и Сирия.

Нов закон за тероризма влиза в сила в Швеция

Новият закон за тероризма, приет от шведския парламент на 31 май, ще влезе в сила в началото на следващия месец. Според закона опитите ...

Това обявиха от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), които в миналото работиха по Досиетата „Пандора“, „Панама Пейпърс“ и други мащабни разследвания. Сега ICIJ публикува разкритията The Ericsson List.

Консорциумът цитира Райън Спарачино – партньор на базираната във Вашингтон адвокатска кантора Sparacino PLLC, който обяснява ситуацията със съдебния иск срещу Ericsson: „Докато американците рискуват живота си между 2005 и 2021 г., за да помогнат за възстановяването на Ирак, Афганистан и Сирия, LM Ericsson и Ericsson Inc. улесняват незаконни трансакции, свързани с Ирак, за които знаят, че се използват от терористи като ИДИЛ за финансиране на атаки“.

Според съдебния иск Ericsson е нарушила американските закони за борба с тероризма и е използвала мрежа от консултанти, подизпълнители, партньори и парични фондове, за да превежда плащания на терористични агенти, докато ИДИЛ е водила насилствена кампания срещу американските сили и техните съюзници.

Твърденията в иска повтарят репортажите на Международния консорциум на разследващите журналисти, който получи изтекли документи на Ericsson. В тях подробно се описват предполагаеми корупционни практики в 15 държави, включително в Ирак, където шведският телекомуникационен гигант вероятно е извършвал плащания към терористичната групировка „Ислямска държава“.

Искът се позовава именно на репортажи на ICIJ и 30 медийни партньори в 22 държави, според които Ericsson или негови агенти са плащали за контрабанда на оборудване през зоните, контролирани от ИДИЛ, по маршрут, известен като "скоростната магистрала".

Лидерът на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири е убит от дрон на САЩ (ВИДЕО)

Лидерът на терористичната групировка "Ал Кайда" Айман ал Зауахири е убит след удар на дрон на САЩ в Афганистан. Новината първо беше съо...

Сред стотиците ищци по делото са семействата на Джеймс Фоули - журналист, изчезнал в Сирия и в крайна сметка обезглавен от ИДИЛ; на Кайла Мюлер, служила в Сирия като хуманитарен работник и загинала в ръцете на ИДИЛ; Аугуст Уайлдман, чийто съпруг - подполковникът от армията Дейвид Е. Кабрера - е убит при самоубийствен атентат в Кабул през 2011 г.

41-годишният Кабрера, баща на 4 деца, е социален работник, който тогава иска да отиде в Афганистан, за да помогне на войниците, получили травми по време на бойните действия. Бил е в страната само 29 дни, след което е убит.

 

"Причината, поради която правя това, е, че Дейв искаше да помага на хората", казва вдовицата му Уайлдман пред ICIJ. "И сега най-накрая имам възможност да направя същото“.

"Загубихме хора, които никога не трябваше да губим - защото компании като Ericsson предпочетоха печалбите пред хората. Четирите деца на Дейв нямат баща, защото някой в Ericsson е решил, че печалбата му е по-важна от това петгодишното ни дете да израсне с баща си“, добавя Уайлдман в емоционалното си изявление.

Колко бойци на "Ислямска държава" още действат в Сирия и Ирак - какво показват данните на ОOН

От 6 000 до 10 000 бойци на терористичната група "Ислямска държава" (ДАЕШ) все още действат в Ирак и Сирия. Това заяви шефът на ООН за ...

Репортажите на ICIJ разкриват, че Ericsson е извършила подозрителни плащания за десетки милиони долари в Ирак, като е финансирала „мошенически фондове“, пътувания в чужбина на служители на отбраната и подкупи на корпоративни ръководители и вероятно на терористи.

Няколко дни след доклада на ICIJ Министерството на правосъдието на САЩ съобщи на Ericsson, че не е разкрила достатъчно информация за евентуални нарушения в Ирак преди уреждането на наказателно дело през 2019 г. Тогава е било сключено споразумение и шведската фирма е платила повече от 1 млрд. долара за сваляне на обвиненията в корупция в пет държави, но не и в Ирак. Сега Министерството на правосъдието и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ провеждат нови разследвания на поведението на Ericsson в страната от Близкия Изток.

В иска, подаден миналия петък, адвокатите на семействата на военнослужещите заявиха, че освен от репортажите на ICIJ, са събрали информация от свидетели, както и от разсекретени разузнавателни данни, показания и доклади на Конгреса и други публикации в пресата. Адвокатската кантора Sparacino PLLC представлява американски семейства в 10 съдебни дела срещу Иран и корпоративни ответници, обвинени в подкупване или пране на пари за терористи.

Според иска - Ericsson е наела консултанти и подизпълнители, които са използвали специална схема на „разтоварване“ за финансиране на тероризма. Съгласно нея компаниите преговарят с доверен посредник, към когото насочват поток от незаконни плащания. "Такъв съюзник, от своя страна, обикновено не е изправен пред същата правна опасност като партньора, който извършва разтоварването, и следователно се съгласява да изпълнява функцията на разтоварване в замяна на някаква изгода. Такива примери са извънбюджетни парични плащания, безплатни стоки и т.н.“, пише в иска.

В документа се казва още, че когато местният доставчик Asiacell е извършвал защитени плащания на Ал Кайда, Ал Кайда в Ирак и „Ислямска държава“, той често го е правил чрез Ericsson или нейни подизпълнители. По същия начин Ericsson е използвала Korek и други фирми и лица в стратегията за "разтоварване", за да предава незаконни плащания на бойците.

Спецчасти на САЩ ликвидираха лидера на Ислямска държава в Сирия

Спецчасти на САЩ са елиминирали лидера на "Ислямска държава" по време на атака в Северозападна Сирия,  обяви президентът Джо Байдъ...

Ericsson, Asiacell и Korek не са отговорили на молбата на ICIJ за коментар по темата.

Предполагаемите плащания, описани в иска, са помогнали за финансирането на самоубийствени атентати, вземане на заложници, изтезания, крайпътни бомби и обезглавявания в Ирак, Афганистан и Сирия и са отнели живота на стотици хора. Към днешна дата Ал Кайда, Ал Кайда в Ирак и "Ислямска държава" са убили или са помогнали за убийството на повече от 2500 американски военнослужещи. Ранили са още около 30 000 души в Близкия изток, Европа, Азия и Африка, пише в иска на американските семейства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Гутереш: Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер"

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

HIMARS в Арктика: Сигнал за тревога в Русия за две военни учения на САЩ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com