Ще оправдаят ли изборите в Канада надеждите на Джъстин Трюдо?

1819
Ще оправдаят ли изборите в Канада надеждите на Джъстин Трюдо?
Снимка: Getty Images/Guliver

Канадците гласуват на общи избори днес, като предварителните проучвания прогнозират правителство на малцинството, тъй като Либералната партия на премиера Джъстин Трюдо рискува да загуби мнозинството си или дори да бъде изритана.

Либералите и ръководените от Андрю Шиър консерватори, могат да нажежат атмосферата, наричайки изборите едни от най-близките до нацията досега, коментира АФП.

Но нито една от двете партии, ръководещи Канада след Конфедерация през 1867 г., не се очаква да спечели достатъчно подкрепа, за да осигури абсолютно мнозинство от места в парламента.

В последните прояви на кампанията в най-западната Британска Колумбия в неделя бившето златно момче Трюдо отправи емоционален призив към избирателите да му позволят да надгради постиженията от първия си мандат. Той предупреди срещу очакваните действия на Шиър по отношение на опазването на околната среда, включително федерален данък върху въглерода, обезсърчаващ използването на големи количества изкопаеми горива.

"Нуждаем се от силно, прогресивно правителство, което ще обедини канадците и ще се бори срещу изменението на климата - не прогресивна опозиция", заяви Трюдо на митинг в предградие на Ванкувър след такива в Онтарио, Манитоба и Алберта.

"Трябва да се обединим като граждани. Трябва да се обединим като планета."

След като спечели през 2015 г. - в повторение на вълната на подкрепа, която през 1968 г. постави покойния му баща Пиер на власт - звездата на Трюдо бе помрачена, докато бе на власт. Имиджът му бе опетнен от етичните пропуски при случая с подкупи на прокуратурата от инженерен гигант, а кампанията му бе разтърсена от появата на стари негови фотографии с грим на чернокож.

Разрастващите се социалдемократи и реанимираните квебекски сепаратисти също се отказаха от подкрепа за либералите.

Борба между основните партии

Ако Трюдо се задържи, това ще е така, защото Шиър се бори да спечели канадците със своята ласкава личност, отхвърляйки пестеливите политики на миналите администрации на торите.

Канадците "не могат да си позволят" либерално правителство, подкрепено от третата по рейтинг Нова демократична партия (НДП), заяви Шиър в края на кампанията си от Атлантическия до Тихия океан.

"Каквото и да стане, знаем, че Трюдо би платил всяка цена, за да остане на власт, и той ще използва парите ви, за да го направи", каза Шиър.

40-дневната кампания, описана от Трюдо като "една от най-мръсните, най-гнусните" в канадската история, е "пустиня от гледна точка на публичната политика", според анализатора Ник Нанос от „Nanos Research“.

Грета Тунбег организира климатична стачка в Канада

Шведската екоактивистка Грета Тунберг организира седмичната си „климатична стачка“ в самото сърце на петролния сектор на Ка...

Прокрадват се обвинения, че либералите ще легализират твърдите наркотици, а торите ще позволят разпространението на оръжия за нападение.

На един от митингите Трюдо беше принуден да носи бронежилетка.

Върховният бюрократ на нацията по-рано тази година предупреди, че публичният дискурс е паднал до толкова ниско ниво, че той се "притеснява, че някой ще бъде разстрелян... по време на политическата кампания".

И Трюдо, и Шиър, не успяха да избягат от словесни престрелки.

Трюдо предизвика бунтовниците от минали и настоящи партии на торите, насърчаващи "политика на страх и разделение", а Шиър нарече премиера "натрапчив лъжец", "лъжлив и измамен".

Канада арестува разузнавач за шпионаж

Генералният директор на разузнавателното поделение на канадската конна полиция Камерън Ортис е задържан заради обвинение в нарушение на...

Политиките на Трюдо

Трюдо защити своите политики: силна икономика и ниска безработица, легален канабис, преселване на 60 000 сирийски бежанци, разглеждане на смъртни случаи по вина на лекари, публично разследване за изчезнали и убити канадски жени и свободни търговски сделки с Европа, тихоокеанските страни и северноамериканските съседи.

Бившият президент на САЩ Барак Обама ги посрещна с одобрение, като нарече Трюдо "ефективен лидер, който се занимава с големи въпроси като изменението на климата".

"Светът има нужда от прогресивно лидерство сега", каза Обама в Туитър.

Междувременно консерваторите единствени сред всички партии обещаха мерки за строги икономии за връщане към балансиран бюджет в рамките на пет години.

"Дориан" остави без ток почти 500 000 потребители в Канада

Почти 500 000 потребители от канадските провинции Ню Брънсуик, Нова Скотия и остров Принц Едуард останаха без електрозахранване заради ...

В края на кампанията си Шиър се изправи пред разкрития за американското си двойно гражданство и твърдения, че неговата партия е наела комуникационна фирма, която да "унищожи" Народната партия, ръководена от бившия консервативен министър на външните работи Максим Берние. Партията се намира вдясно от консерваторите и може да изтегли гласове.

Вляво, партията Блокът се възстановява от разрушителния изборен резултат през 2015 г., като се вкопчи в продължаващия квебекски национализъм, за да предизвика господството на либералите в провинцията.

Блокът и НДП заявиха, че няма да подкрепят торите, ако те имат малцинство.

Предварителните резултати в шестте часови зони на Канада се очакват рано след 19:00 часа по времето в Отава (23:00 ч. централно гринуичко време).

Но след изборите и при така силно раздвижените политически пластове, има вариант, при който Трюдо може да се задържи на поста дори ако неговата партия загуби, подчертава АФП. Предстоят трудни преговори за управлението на страната, пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Групата Green Day хедлайнер на концерт на ООН (СНИМКА)

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com