Си Ен Ен: САЩ са имали подробна разузнавателна информация за бунта на Пригожин

2942
Си Ен Ен: САЩ са имали подробна разузнавателна информация за бунта на Пригожин
Снимка: iStock/Guliver

Служителите на американското разузнаване са успели да съберат изключително подробна и точна картина на плановете на ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин, довели до краткотрайния му бунт, включително къде и как "Вагнер" е планирал да напредне, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на анонимни източници.

Но разузнавателната информация е била толкова строго пазена, че е била споделена само с избрани съюзници, включително висши британски служители, но не и на по-широко ниво в НАТО.

Не е ясно кога точно ще действа Пригожин, казват източниците. Но изглежда, че той е решил да придвижи напред плана си след декларацията на руското министерство на отбраната от 10 юни, че всички частни военни компании, включително "Вагнер", ще бъдат принудени да подпишат договори с руската армия от юли и по същество ще бъдат погълнати от руското министерство на отбраната.

Разузнавателната информация е била толкова секретна, че в рамките на САЩ с нея са били запознати само най-високопоставените служители на администрацията, както и членовете на "Бандата на осемте" в Конгреса, които имат достъп до най-чувствителните разузнавателни въпроси.

Путин се срещна с представители на службите за сигурност (ВИДЕО)

Руският президент Владимир Путин се срещна с представители на службите за сигурност, предаде АФП. На срещата са присъствали военният м...

Секретността на разузнавателната информация е причината някои висши европейски служители и дори висши служители в правителството на САЩ да бъдат изненадани от атаката на Пригожин в петък и от скоростта, с която силите на "Вагнер" навлязоха в Ростов на Дон и на север към Москва в събота сутринта, твърдят източниците.

Някои служители на НАТО изразиха разочарование, че разузнавателната информация не е била споделена. Но това би довело до риск от компрометиране на изключително чувствителни източници и методи, обясниха източниците. Украинските официални лица също не са били уведомени предварително за разузнавателните данни, казаха служителите, главно поради опасения, че разговорите между американски и украински официални лица могат да бъдат прихванати от противници.

Байдън прекара дните след потушаването на бунта в разговори със съюзници, включително с лидерите на Франция, Германия, Обединеното кралство и Канада, както и с украинския президент Володомир Зеленски. Според официални лица по време на тези разговори той е споделил информацията, с която САЩ са разполагали за бунта, за да се увери, че лидерите са разбрали по-добре какво е било известно на американското разузнаване, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Изтече ВИДЕО на взрив на пътя край Воронеж при придвижването на конвоя на "Вагнер"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Самолет се запали на летището в Сиатъл (ВИДЕО)

Само за 12 секунди: Арестуваха братя от САЩ за кражба на 25 милиона долара в крипто

Ясно е кога ще е първият дебат между Байдън и Тръмп

TikTok измамници се възползват от хора, които искат да отслабнат

Байдън осъди нападението срещу Фицо

Очаквано: Инфлацията в САЩ се забави през април

САЩ с нов голям пакет за Киев, американско оръжие ще може да поразява Русия

Блинкен обеща 10-годишни гаранции за Украйна и "безпроблемно" влизане в НАТО (ВИДЕО)

При рулиране: Самолетът на Тръмп катастрофира

Автобусна катастрофа в Перу, десетки са загинали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com