X
 
 

Тръмп се заканва на Джонсън заради Huawei

3331 2
Тръмп се заканва на Джонсън заради Huawei
Снимка: Getty Images/Guliver
Борис Джонсън е бил предупреден, че поема курс към дипломатическа война с Доналд Тръмп заради плановете си да предостави на китайската телекомуникационна компания Huawei достъп до британската 5G телефонна мрежа, съобщава британският The Times, цитиран от Агенция Фокус.

Президентът на САЩ e предупредил Джонсън, че предоставянето на зелена светлина на сделката ще бъде сериозна заплаха за националната сигурност и рискува разцепление в трансатлантическите отношения. Скандалът, заплашва да засенчи петъчните тържества посветени на Брекзит, за които Джонсън работи в продължение на три години.

Започна делото срещу финансовия директор на Huawei в Канада

В съд във Ванкувър беше дадено началото на делото срещу финансовия директор на китайския технологичен гигант Huawei Мън Уанджоу по иска...

Тръмп предложил на Джонсън Великобритания и САЩ да изградят алтернатива на Huawei заедно. Но британските служители смятат, че това би отнело твърде много време.

Трима американски сенатори, водени от бившия кандидат за президент Марко Рубио, предприеха безпрецедентната стъпка и в писмо до Съвета за национална сигурност призовават министрите да не отварят чувствителната нова телекомуникационна мрежа на Обединеното кралство към технологичния гигант, който има тесни връзки с китайското разузнаване. „Действията на компанията показват ясна история на хищническо и проблемно поведение“ и заключава, че „е в най-добрия интерес на Обединеното кралство, специалното за американско-британските отношения и благополучието на добре функциониращ пазар за 5G технологии, да се изключи Huawei ”, твърдят американските сенатори.

Те се изказаха, след като вчера министърът на финансите на Тръмп Стив Мнучин започна офанзива като определи сделката с Huawei като заплаха за „критичната“ инфраструктура, като същевременно предложи да „отдели много ресурси“ за търговско споразумение между САЩ и Великобритания тази година, ако Обединеното кралство се съобрази със САЩ

Решението за Huawei, което се очаква във вторник, вероятно ще предизвика спорове в рамките на самия британски кабинет . Един източник го сравнява с коронавируса, който поглъща света: „Huawei е китайският вирус през следващата седмица.“

САЩ притискат Лондон да се откаже от Huawei

Шефът на британската служба MИ5 отхвърли предположенията, че на обмена на разузнавателни данни между Великобритания и САЩ може да бъде ...

Прити Пател, министърът на вътрешните работи, и Бен Уолъс, министърът на отбраната, са „на пътя на войната“ на фона на твърденията, че служители на правителството са „посъветвали“ Джонсън да позволи на Huawei да изгради „несъществени“ части от мрежата.

Един висш служител заяви, че Huawei ще бъде „изключен от чувствителни места“ като Уестминстър и базите на Кралския флот във Фаслейн, Девонпорт и Портсмут.

В писмо, координирано от Рубио, трима американски сенатори твърдят, че интегрираният характер на британската 5G мрежа „елиминира“ аргумента на Джонсън, че Huawei ще бъде ограничен до „краищата“ на мрежата.

Actualno.com

Етикети: