Тръмп втвърдил тона към Саудитска Арабия заради петрола

4294
Тръмп втвърдил тона към Саудитска Арабия заради петрола
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато САЩ притискаха Саудитска Арабия да прекрати войната за цената на петрола с Русия, американският президент Доналд Тръмп е поставил ултиматум на саудитските държавни ръководители, информира Reuters.

В телефонен разговор на 2 април Тръмп е казал на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, че ако Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) не започне съкращаване на производството на петрол, той няма да може да спре Конгреса на САЩ да приеме законодателство за изтегляне на американските войски от кралството. Това са съобщили за информационната агенция четирима източници, запознати с въпроса.

Москва и Рияд не могат да се разберат за петрола

Между Москва и Рияд са възникнали нови разногласия при обсъждането на параметрите на възможно ново споразумение за съкращаването на доб...

Тръмп е предал посланието на престолонаследника 10 дни преди обявяването на съкращенията на производството. Фактическият ръководител на кралството е бил толкова объркан от заплахата, че е наредил на съветниците си да излязат от стаята, за да може да продължи дискусията с американския държавен глава насаме, според американски източник, който е бил информиран за дискусията от високопоставени служители на администрацията в Белия дом.

Високопоставен американски официален представител е казал пред агенцията", че администрацията е уведомила саудитските лидери, че без съкращения на производството "няма да има начин да спре Конгреса на САЩ от налагането на ограничения, които биха могли да доведат до оттегляне на американските сили".

Официалният представител обобщил аргумента, предаден по различни дипломатически канали, като на саудитските лидери е казано: "Ние защитаваме вашата индустрия, докато вие унищожавате нашата."

Седмицата преди телефонния разговор на Тръмп с принц Мохамед бин Салман, американските сенатори от Републиканската партия Кевин Крамър и Дан Съливан са внесли законодателство за изтегляне на всички американски войски, ракети "Пейтриът" и системи за противоракетна отбрана от кралството, освен ако Саудитска Арабия не намали добива на петрол.

Американските петролни компании въвеждат санкции срещу Саудитска Арабия и Русия

Американските производители на петрол стартираха лобистка кампания в подкрепа на налагането на санкции срещу Русия и Саудитска Арабия. ...

Подкрепата за мярката е набирала скорост на фона на гнева в Конгреса заради ненавременната война за цените на петрола между Саудитска Арабия и Русия. Кралството отвори крановете през април, наводнявайки с потоп от суров петрол световните пазари, след като Русия отказа да увеличи съкращенията на производството в съответствие с по-ранен договор за предлагането на ОПЕК

На 12 април под натиск на Тръмп най-големите световни производители на петрол извън САЩ се съгласиха на най-голямото съкращаване на производството, договаряно някога.

ОПЕК, Русия и други производители намалиха производството си с 9,7 млн. барела дневно, или около 10% от световното производство. Половината от този обем идва от съкращения в размер на 2,5 млн. барела дневно от Саудитска Арабия и Русия, чиито бюджети зависят от големите приходи от петрол и газ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com