Ураганът "Дориан" уби хора на Бахамите (ВИДЕО)

7461
Ураганът "Дориан" уби хора на Бахамите (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Чудовищната буря "Дориан" опустоши Бахамските острови, като бурните морски води и свирепите ветрове посяха хаос сред ниско разположените островни общности, отнеха поне пет човешки живота и предизвикаха масови евакуации по източното крайбрежие на САЩ.

Премиерът на Бахамските острови Хуберт Минис нарече урагана "историческа трагедия" за архипелага, предаде БГНЕС.

"Досега Кралските полицейски сили на Бахамските острови потвърдиха, че в Абако има пет смъртни случая. Екипите ще отидат в Абако възможно най-скоро за пълна и правилна оценка и идентификация", каза Минис на пресконференция.

Тъй като "Дориан" се задържа над Бахамите на запад от веригата острови, министерството на туризма и авиацията на Бахамските острови обяви началото на спасителните операции "на места, където е безопасно".

За мнозина чакането на пристигащата помощ беше ужасяващо. Текстово съобщение от жена на име Кендра Уилямс, която живее на Гранд Бахама, гласи: "Под вода сме; ние сме на тавана. Може ли някой да ни помогне или да изпратите помощ. Моля. Аз и шестте ми внуци сме на тавана."

Жителят на Абако Рамон А. Кинг засне сцени на опустошения в кадри, предоставени на АФП, показващи наводнени улици, обсипани с дървета, паднали електропроводи и поне един напълно заличен дом. "Вижте това", може да се чуе гласът на Кинг зад кадрите. "Нуждаем се от помощ, всичко е долу. Всичко е надолу. Погледни покрива ми, къщата ми. Все още съм жив и благодаря на Бога за живота си. Мога да се възстановя."

"Торнадото дойде от тази страна ... Моят съсед живееше там. Къщата му дори не е там", продължава Кинг.

"Дориан" отслабна леко вчера, но все още е опустошителната буря от категория 4, наказвайки Бахамите с "животозастрашаваща буря и катастрофални ветрове", се казва в последния бюлетин на Националния център за урагани в Маями.

Страхът обхвана жителите на Фрийпорт, когато вятърът разкъса дигите и водата започна да навлиза в домовете, заяви Ясмин Ригби в текстово съобщение от главния град на остров Гранд Бахама.

"Хората, които смятаха, че са в безопасност, сега се обаждат за помощ. Съпругът на най-добрия ми приятел е заседнал на покрива на къщата им, заобиколен от 2 метра вода", каза Ригби.

Първоначалните оценки на Червения кръст бяха, че 13 000 сгради могат да бъдат повредени или разрушени от "Дориан".

"Ядрото на изключително опасния ураган "Дориан" ще продължи да залива остров Гранд Бахама и във вторник сутринта. След това ураганът ще се придвижи опасно близо до източното крайбрежие на Флорида в края на вторник до сряда вечерта и след това ще се придвижи опасно близо до бреговете на Джорджия и Южна Каролина в сряда вечер и четвъртък", заявиха от Националния център за урагани в САЩ.

И трите източни американски щата - Флорида, Джорджия, Южна Каролина наредиха крайбрежните жители да се евакуират, което засегнаха близо милион души. Съседна Северна Каролина също обяви извънредно положение, както и Вирджиния, макар че е по-далеч на север.

Губернаторът на Флорида Рик Скот написа в Twitter, че "леко преместване на запад ще докара бурята на брега с пагубни последици". "Ако сте в зона за евакуация, излезте СЕГА. Можем да възстановим дома ви. Не можем да възстановим живота ви. Оставете всичко".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка