Увеличеният въглероден диоксид в атмосферата е заплаха за изхранването на човечеството

229696
Увеличеният въглероден диоксид в атмосферата е заплаха за изхранването на човечеството
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Увеличаването на количеството въглероден диоксид в атмосферата не само води до климатично затопляне, но представлява също директна заплаха за земеделието, тъй като съдържанието на някои хранителни вещества в растенията ще намалее значително, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс и Франс прес, предаде БТА.

С очакваното повишаване на количеството въглероден диоксид в атмосферата към 2050 г., това ще се отнася за цинка и желязото, чието съдържание в някои зърнени храни и зеленчуци ще намалее по обезпокоителен начин, показва изследването на учени от Института по обществено здравеопазване към Харвардския университет.

Пустините поглъщат въглероден диоксид

Изследователи от Университета на щата Вашингтон са открили, че засушливите райони могат да поглъщат значително количество въглероден ди...

Като се има предвид, че от недостиг на цинк и желязо в организма страдат около два милиарда души на планетата и че всяка година този недостиг е в основата на 63 милиона смъртни случая поради недохранване, става въпрос за свързана с климатичните промени санитарна заплаха, каквато досега не е имало, се казва в комюнике на института.

"Получените резултати за пръв път разкриват, че нарастващите непрестанно след индустриалната революция количества въглероден диоксид в атмосферата застрашават изхранването на човечеството", заяви ръководителят на изследването Самюъл Майърс.

Механизмите, които стоят зад този феномен, си остават загадка.

Предишни лабораторни изследвания показаха вредния ефект от въглеродния диоксид върху хранителните свойства на земеделски продукти, но получените резултати събраха немалко критики, тъй като не бяха получени в естествена среда.

ЕП предприе мерки за спиране на поевтиняването на квотите въглероден диоксид

Европейският парламентът подкрепи плановете за замразяване на известен брой квоти за търговията с емисии въглероден диоксид, целящо нас...

Този път американските биолози взели данни за 41 вида зърнени храни и зеленчуци от 7 обекта в Япония, Австралия и САЩ.

Количеството въглероден диоксид на обектите било от порядъка на 546 - 586 частици на милион, а това са стойности, предсказани от климатолози за следващите 40 - 60 години дори ако се вземат мерки за намаляване на парниковите газове.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com