Висш украински прокурор е ключова фигура в скандала за импийчмънт на Тръмп

2047
Висш украински прокурор е ключова фигура в скандала за импийчмънт на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Украински магистрат, който наскоро бе обявен за един от най-добрите прокурори на страната, тайно е действал като ключов играч в кампанията на Рудолф Джулиани за издирване на информация в страната, която може да навреди на политическите конкуренти на президента на САЩ Доналд Тръмп, пише украйнският сайт „Проект за докладване на корупцията“ (OCCRP). Припомняме, че Джулиани е адвокат на Тръмп и беше кмет на Ню Йорк преди години.

Гюндуз Мамедов е назначен за заместник главен прокурор в петък 18 октомври, според изявление на генералната прокуратура на Украйна. Работейки през последните години като главен прокурор в окупираната от Русия област Крим, Мамедов до голяма степен се скри от общественото внимание заради участието си в украинските разследвания на Джулиани.

Politico: Доналд Тръмп ще бъде обвинен в подкопаване на националната сигурност

Членът на Съвета за национална сигурност на САЩ Александър Уиндман възнамерява да обвини Доналд Тръмп в Конгреса в подкопаване на нацио...

Но документи и интервюта показват, че Мамедов всъщност е бил ключов участник в организирането на поне две срещи, които сега са в центъра на разследването на Конгреса за импийчмънт на Тръмп.

Разкритото предоставя повече подробности за това как личният адвокат на Тръмп Джулиани влиза в контакт с настоящи и бивши висши украински прокурори, които твърдят, че притежават вредна за съперниците на Тръмп информация.

Участието на Мамедов е в ролята на посредник между бившия главен прокурор Юрий Луценко и двама сътрудници във Флорида на Джулиани, Лев Парнас и Игор Фруман, които бяха обвинени в незаконно финансиране на американски политически кампании с чужди пари. Разследване през юли на OCCRP и BuzzFeed News установи, че Парнас и Фруман са ключови посредници между Джулиани и украинските прокурори.

Мамедов и Хлиб Загорий, по онова време украински депутат, са придружавали Луценко на срещи с Джулиани, Парнас и Фруман в Ню Йорк на 25 и 26 януари, според протоколи от заседанията, предадени на комисията от генералния инспектор на Държавния департамент на САЩ.

По време на срещите Луценко е снабдил Джулиани с редица недоказани обвинения срещу бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, неговия син Хънтър и служители в посолството на САЩ в Киев, включително тогавашния посланик в Украйна Мари Йованович, показва протоколът, с който сайтът твърди, че разполага.

Тръмп нарече импийчмънта "линч"

"Всички републиканци трябва да помнят това, на което са свидетели тук - линч. Но ние ЩЕ ПОБЕДИМ!", написа президентът на САЩ Доналд Тръ...

И Мамедов, и Загорий участваха в срещите, казва Луценко в интервю. „Те бяха там като частни граждани“, казва Луценко. „Мамедов беше един от хората, които изпратиха поканата за среща на Джулиани.

Предложението той да се срещне с Джулиани, дойде от Парнас и Фруман, твърди Луценко, и беше предадено на служителите от Мамедов. Той добави, че Мамедов познава сътрудниците на Джулиани от Одеса. В Черноморския град са повечето офиси на Fruman, през 90-те и началото на 2000 година.

Мамедов също посредничи за друга февруарска среща между него и Джулиани в полската столица, Варшава, признава още Луценко.

Мамедов отказва интервю за сайта. В отговор на въпросите на журналистите, от главната украинска прокуратура са направили изявление, че Мамедов е повишен въз основа на „значителни резултати“, които е постигнал като прокурор на Крим.

Украинският депутат Загорий, който също присъства на януарските срещи в Ню Йорк, е собственик на фармацевтична компания. Той, заедно с Луценко, е бил приближен на бившия президент на Украйна Петро Порошенко. Загорий е бил на срещите в ролята на преводач, споделя Луценко. "Помолих го да отиде там, в случай че не разбирам нещо, тъй като се опасявах за английския си в Ню Йорк. Понякога Загорий говореше, когато Джулиани не можеше да разбере английския ми", казва в интервюто той.

Зеленски: Няма да се намесваме в процедурата за импийчмънт на Тръмп

Президентът Владимир Зеленски заяви в сряда, че Украйна "няма да прави нищо" във връзка с процедурата за импийчмънт срещу американския ...

Загорий казва пред репортер на сайта, че е бил в Ню Йорк по личен бизнес въпрос и е закусвал с Луценко сутринта в деня на първите срещи, 25 януари, по молба на главния прокурор. Той твърди, че предимно Джулиани и Луценко са разговаряли по същество, докато другите са седяли отстрани. 

Подобно на Луценко, Загорий казва, че инициативата за срещите през януари е дошла от американците. Мамедов, който не говори английски, е бил просто посредник.  "Ролята на Мамедов беше да свърже Джулиани с Луценко чрез Фруман“, обяснява Загорий. 

От своя страна Джулаини твърди, че именно украинските прокурори са предприели инициативата да го снабдят с обвиненията, станали основа на неговата кампания.

"Това е информация, която ми беше дадена", заяви Джулиани пред Fox News в началото на октомври. "Не исках да търся Джо Байдън. Украинците донесоха съществени доказателства за украински връзка с Хилари Клинтън, с DNC, компанията на Джордж Сорос. Направо ги положиха в скута ми". 

Според федералното обвинение има намеса на украински служител, който оттогава е идентифициран като Луценко.

Тръмп натискал Украйна още преди да говори със Зеленски?

Най-малко четирима служители на националната сигурност алармирали адвокат в Белия дом за опитите на администрацията на Тръмп да окаже н...

"Видях съобщенията в медиите, но има 40 милиона души в Украйна", казва Лариса Сарган, говорител на бившия главен прокурор и нито потвърждава, нито отрича, че Луценко е помолил другите да работят от негово име.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com