НА ЖИВОВойната в Украйна

Белият дом и Конгресът работят по законопроект, с който да обявят Русия за спонсор на тероризма

1730

Белият дом и американският Конгрес работят по законопроект, с който да признаят Русия като спонсор на тероризма - както вече го направи Европейският съюз. Това обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за CNN, качено в официалния сайт на американското правителство.

"Нека първо разгледаме какво се случва. Путин се опита да изтрие Украйна от картата, да заличи нейната идентичност, да я присъедини обратно към Русия - това се провали. След това се зае със заграбване на земи в Източна и Южна Украйна - това се провали, тъй като украинската армия отвърна и си върна много от териториите, които Путин завоюва. Сега той се опитва да използва зимата като оръжие - гаси осветлението, изключва отоплението, поставя украинския народ в тъмнина и студ точно когато настъпват зимните месеци. Това наистина е варварско. Подкрепяме много силно Украйна, като се уверяваме, че тя получава необходимата противоракетна отбрана, работим по осигуряването на различни елементи за енергийната ѝ инфраструктура, от които се нуждае, тъй като Путин се опитва да я унищожи", заяви Блинкен.

Партньорите от НАТО и Г-7 непрекъснато разглеждат различни мерки, които могат да предприемат срещу Русия, за "да увеличат натиска", ако е необходимо, добави държавният секретар на САЩ. "В момента работим с Конгреса по законодателство, което би ни помогнало да преодолеем някои от предизвикателствата, свързани с използването на обозначението "държава спонсор на тероризма", което има някои непредвидени последици", каза Блинкен.

ОЩЕ: Какво се случва, когато ЕС те обяви за държава спонсор на тероризма?

Според него Русия не може да замени оръжията, които използва, поради контрола върху износа, а това означава, че не може да получи резервни части и да внася. "Виждаме, че санкциите оказват опустошително въздействие върху цялата им икономика, което само се задълбочава. И по-специално, ако разглеждате усилията на Русия да модернизира икономиката си, независимо дали става въпрос за енергийни технологии, основна телекомуникационна инфраструктура, отбранителна и космическа индустрия, всеки изминал ден с тези санкции натоварва Русия все повече и повече, а способността ѝ да води такива войни става все по-слаба", заяви Блинкен.

ОЩЕ: Пет години затвор и глоба за нарушаване на санкциите на ЕС предлага ЕК

И Нидерландия призна Русия за спонсор на тероризма, още две страни осъдиха Гладомора като геноцид

Нидерландският парламент призна действията на Русия срещу цивилното население на Украйна като тероризъм, а самата Руска федерация &ndas...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Петима кубинци се удавиха при...
Показаха кадрите от полицейското...
Генерал от ВВС на САЩ: Китай може...
Гутериш: Спрете онлайн омразата...
"Китайската нова година" влезе...
Lockheed Martin ускорява производството...
Тръмп: Мога да сложа край на войната...
Полицейски протест в Хаити след...
Една трета от Амазония е разрушена...
Бивши президенти на САЩ са помолени...
Петима чернокожи полицаи пребиха...
САЩ ликвидирали лидер на "Ислямска...

Последни новини