Какво се случва, когато ЕС те обяви за държава спонсор на тероризма?

5775
Какво се случва, когато ЕС те обяви за държава спонсор на тероризма?
Снимка: European Parliament

Европейският парламент създаде прецедент, след като вчера обяви Русия за държава спонсор на тероризма. Този ход е до голяма степен символичен, тъй като понастоящем ЕС не може официално да определя страни като спонсори на тероризма. За разлика от САЩ, блокът няма изготвен списък на терористичните държави и не разполага с правна дефиниция на последиците от подобна декларация.

Ето защо парламентът настоява ЕС и неговите държави членки да "създадат подходяща правна рамка и да обмислят включването на Русия в такъв списък". Крайното решение е на Съвета на ЕС. "Това би довело до редица значителни ограничителни мерки срещу Москва и би имало дълбоки ограничителни последици за отношенията на ЕС с Русия", гласи официалното съобщение на европарламента.

Атакуваха сайта на Европарламента, Мецола обвини прокремълската група Killnet

Уебсайтът на Европейския парламент беше атакуван от кибератака малко след като депутатите одобриха резолюция, в която Русия бе наречена...

Резолюцията на ЕП беше приета с 494 гласа "за", 58 "против" и 44 "въздържал се". В нея се осъжда "бруталната и агресивна война на Русия срещу Украйна", зверствата срещу цивилни граждани, разрушаването на ключова инфраструктура и "други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право", които представляват терористични актове и военни престъпления.

ОЩЕ: Български евродепутати гласуваха срещу обявяването на Русия за спонсор на тероризма

Въпреки че няма европейска правна рамка за държавите спонсори на тероризма, в резолюцията на ЕП се призовава за по-нататъшна международна изолация на страната чрез лишаването ѝ от членство в международни организации и органи, намаляване на дипломатическите връзки с Русия до абсолютния минимум и приемане на девети пакет от санкции. Евродепутатите искат също така страните от ЕС и Европейската комисия активно да предотвратяват, разследват и да подлагат на наказателно преследване всяко заобикаляне на санкциите и да обмислят възможни мерки срещу държави, които се опитват да помогнат на Русия да заобиколи наложените ограничителни мерки.

ЕС има терористичен списък, но само за "лица, организации и предприятия, свързани с терористични актове" - те са обект на санкции. През декември 2001 г. Съветът на ЕС прие обща позиция и регламент относно прилагането на специални мерки за борба с тероризма, които дават възможност на Съвета да определя лица, групи и образувания (но не и държави), участващи в терористични дейности. Определянето на лица като терористи води до замразяване на активи и забрана за предоставяне на финансови средства и икономически ресурси. Съществуват отделни режими на санкции, насочени към талибаните, както и за лица и образувания, свързани с Ал Кайда и ИДИЛ/Даеш.

ЕП предложи вчера в списъка да попадне и частната военна компания "Вагнер" (ЧВК Вагнер), която е създадена от близкия до Путин Евгений Пригожин и воюва активно на страната на Русия в Украйна.

Зеленски приветства решението на ЕП да обяви Русия за спонсор на тероризма

Украинският президент Володимир Зеленски приветства днешното решение на Европейския парламент да обяви Русия за държава, спонсор на тер...

ОЩЕ: Готвача на Путин предаде "окървавен" чук на Европарламента (ВИДЕО)

Докато някои европейски държави като Естония, Латвия, Литва, Полша и Чехия вече добавиха Русия в националните си списъци на терористични държави, САЩ се въздържат от подобен ход. А в Щатите има подобна практика, за разлика от ЕС. Тя се цитира в официални документи на Европейския съюз, свързани с резолюцията срещу Русия.

Каква е практиката на САЩ?

Понастоящем Държавният департамент на САЩ включва четири държави в списъка съ спонсори на тероризма, "тъй като постоянно предоставят подкрепа за актове на международен тероризъм". Сирия е в списъка от 1979 г., Иран - от 1984 г., Корейската народнодемократична република (Северна Корея) - от 2017 г., а Куба отново попада в него от 2021 г. Ирак, Судан и Либия също са били включвани.

Влизането в списъка има широкообхватни последици в областта на санкциите и държавния имунитет. Санкциите включват ограничения върху чуждестранната помощ от САЩ, забрана за износа и продажбите в областта на отбраната, определен контрол върху износа на изделия с двойна употреба, различни финансови и други ограничения. Има важни икономически последици за всички държави, които продължават да си сътрудничат със страната, посочена като терористична - те могат да попаднат под ударите на вторичните санкции на САЩ.

В същото време се премахва имунитетът пред федералните и щатските съдилища в САЩ, на който чуждите държави обикновено имат право. Двете камари на Конгреса вече внесоха законодателни предложения, с които Русия да бъде добавена към списъка на държавите, спонсориращи тероризма. Ако тя бъде обявена за такава, вече няма да има имунитет срещу искове, заведени в САЩ от граждани на Щатите, членове на въоръжените сили на страната и правителството във Вашингтон. Мерките се предприемат във връзка с действията на Русия в Чечения, Грузия, Либия, Сирия, Судан и Украйна, някои от които се простират десетилетия назад във времето.

Politico: ЕС започва тежка битка за конфискуване на руски активи

Европейската комисия обмисля варианти как да конфискува блокирани публични и частни активи на Русия и на нейните олигарси, като ги насо...

Определянето на държава като спонсор на тероризма традиционно е запазено за страни, които САЩ смятат за "държави парии" - т.е. изолираните на международната сцена. По същество Щатите нямат официални дипломатически или търговски отношения с нито една от държавите, които са определили като терористични. Канада също има механизъм за "държава, поддръжник на тероризма", като от 2012 г. в списъка са включени Иран и Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа