Министър Шишков каза кога ще бъде възстановено движението по АМ „Хемус“

1936
Министър Шишков каза кога ще бъде възстановено движението по АМ „Хемус“
Снимка: БГНЕС

Движението по автомагистрала "Хемус" ще бъде възстановено до средата на декември. Ремонтите в тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ са приключили, остават довършителни дейности по един от виадуктите, след което ще се възстанови нормалното движение. Това каза в интервю за "Нова нюз" служебният министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

Той напомни, че още в началото на мандата си е направил проверка на ремонтите и строителството на новите участъци от магистралата. „За съжаление, тогава намерих тъмнина в тунела. Успяхме да вдигнем темпото, за да може да се пътува спокойно по празниците“, отбеляза той.

Министър Шишков: Строителният бранш е жертва на строителния хаос от 2018 – 2020 година

Заедно с министъра на финансите ще се опитаме да осигурим старите плащания към пътностроителните фирми. В четвъртък от 11 часа имаме уг...

Регионалният министър каза, че се работи според възможностите на закона за разрешаване на проблема с начислените глоби за шофиране без винетка на жители на село Пролеша. На юристите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“ е възложено да намерят възможност глобите да бъдат намалени, защото вероятно всички не могат да се отменят. „Проблемът не е в решението на Министерския съвет от 2020 г. за освободените от такси пътни отсечки, а в получилия се след това развален телефон от страна на политиците", каза Шишков, който по-рано бе заявил, че кабинетът "Борисов 3" е излъгал хората от Пролеша.

"Селото е извън столична община. Има знак за винетка, той е на разклона за Божурище, т.е. според решението на Министерски съвет. Аз не виждам проблем в решението. Единственият проблем е комуникацията с хората. Пролеша няма нищо общо със София, но хората са оставени с впечатление, че няма да плащат. Затова е развален телефон, защото има разлика между говоренето на политиците и решението на Министерския съвет“, обясни регионалният министър.

Той допълни, че е провел разговор с омбудсмана проф. Диана Ковачева, защото е несправедливо хората да бъдат глобявани несъразмерно. Каза, че ще се съобрази с решението на юристите по казуса. „Най-важното е, че има воля от всички. Надявам се да се намери формула, по която да се реши проблемът. Надявам се в рамките на тази седмица да имаме юридическо решение. Хората от Пролеша не са забравени от мен и правителството, търсим начин да решим проблема", обясни Шишков.

Той коментира и предложението си тунел под Петрохан да се изгради на концесия. Идеята е заедно със съоръжението да се направи и скоростен път или магистрала между Монтана и София. „Така ще имаме по-къса със 70 километра пътна връзка, която ще реши три проблема. Първо, ще облекчим трафика по „Хемус“, който ще се влива от сегашната връзка Видин - Ботевград. Ще има икономически ефект за всеки, който си плати да мине през тунела, защото ще пести време, а в същото време ще имаме алтернативен безплатен път. И трето - при този поток от тирове по направлението Видин - Кулата ще има интерес от концесионери“, мотивира се Шишков.

Прокуратурата призовава Рашков след думите му за пари от "Хемус", изтекли към "приближени на ГЕРБ фирми"

Софийска градска прокуратура (СГП) призовава бившия вътрешен министър Бойко Рашков за даване на сведения пред наблюдаващия прокурор по ...

Той допълни, че цената на обекта все още не е ясна, но разкри, че е възложил на АПИ да се направи анализ за възможностите проектът за тунел под Петрохан, както и за магистрала „Рила“ между Ихтиман и Дупница, да се даде на концесия. „Като експерт предлагам тези два проекта на политиците. Ако не се намери механизъм за инвестиции, те просто ще останат като политическо говорене в следващите 10 години. Защото държавата трябва да довърши „Хемус“, да изгради магистрала от Русе към Маказа, както и да поддържа в добро състояние пътища и магистрали. Предлагам решение да облекчим бюджета, да построим бързо всички магистрали, които ни трябват и да останат пари за социални плащания. Част от пътищата трябва да се дадат на концесия, ако искаме да изградим по-бързо нужната ни инфраструктура. В цял свят има подобни съоръжения, за които се плаща за преминаване“, каза още Шишков.

По отношение на строителството на оставащите участъци от АМ „Хемус“ и твърдение на бившия премиер Борисов през 2020 г., че магистралата ще е готова до 2024 г., Шишков каза, че това в никакъв случай не е могло и не може да се случи. „Просто филмът, който ни показваха тогава, беше дълъг, а асфалтът - къс. Имаше голямо говорене за „Хемус“, включително бяха раздадени част от парите напред без проекти, без разрешителни за строеж, без устройствени планове. На участъци 4 и 5 намерихме незаконно строителство. Сега променихме ситуацията, като внесох текст за търпимост на тези строежи - чрез промени в Закона за устройство на територията, за да можем да узаконим незаконното строителство. Ако парламентът ги приеме, ще може да продължи да се строи. Така че АМ „Хемус“ влиза в парламента", заяви той.

"До края на 2024 г. може да се завършват първите три участъка. Лотове 4, 5 и 6 не са започнати и зависят от Народното събрание, за 7, 8 и 9 няма готов проект, има промяна на трасето, а на 9-и участък сме на финала за решаването на проблема“, каза регионалният министър Иван Шишков.

ОЩЕ: Да се узаконят незаконни инфраструктурни строежи, предлага служебният кабинет

Иван Шишков: Тунелът под "Петрохан" е изключително забавен

Тунелът под „Петрохан“ е в съвсем начална фаза. Той е изключително забавен. Това каза в предаването „Лице в лице&ldqu...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com