Пет години затвор и глоба за нарушаване на санкциите на ЕС предлага ЕК

1941
Пет години затвор и глоба за нарушаване на санкциите на ЕС предлага ЕК
Снимка: iStock

Поне 5 години затвор и глоба най-малко 5 на сто от общия оборот в световен мащаб на правното лице или компанията - това предвижда предложението на Европейската комисия за наказание на нарушителите на санкциите на ЕС, предава БНР. 

Нарушенията включват "заобикаляне или опит за заобикаляне на ограничителните мерки чрез укриване на средства или на факт, че определен човек е краен собственик на тези средства", се пояснява в предложението.

По повод финансовите санкции, от Комисията поясняват, че става дума за оборота от предишната година преди да бъде взето решението за ограничителните мерки срещу нарушителя.

Предложението е в контекста на санкциите срещу Русия заради нейната агресия в Украйна. В него са пояснени и действия, заради които санкциите ще се налагат.

Става дума за случаи, при които се дават икономически ресурси на човек или фирма в санкционния списък, незамразяване на попаднали в него авоари, допускане на хора от този списък на територията на страна-членка и дори тяхно транзитно преминаване.

На наказателно преследване ще подлежи и търговията със стоки и услуги, чиито внос, износ, продажба, закупуване, трансфер, транзит или транспорт са забранени или ограничени, осигуряване на финансови, правни услуги и данъчни консултации.

ОЩЕ: ЕС: Заобикалянето на санкциите вече е престъпление като тероризма и трафика на хора

БТА дава подробности за проектозакона:

Предложението определя общи правила в ЕС, за да бъдат улеснени разследването, преследването и наказанието на нарушенията на санкциите във всички държави от ЕС. Прилагането на санкциите след руското нападение срещу Украйна показва сложността при определянето на имуществото, притежавано от олигарси, скрито в различни юрисдикции по сложни правни и финансови схеми. Предложеното законодателство се предвижда да въведе еднакво приложение на санкциите навсякъде в ЕС, се пояснява в съобщението. ЕК отбелязва, че така ще бъдат затворени съществуващите "правни вратички" и ще се увеличи възпиращият ефект от нарушаването на санкциите.

Politico: ЕС започва тежка битка за конфискуване на руски активи

Европейската комисия обмисля варианти как да конфискува блокирани публични и частни активи на Русия и на нейните олигарси, като ги насо...

Комисията предлага списък с престъпления, които нарушават санкциите на ЕС, като например предоставянето на средства или икономически възможности на или в полза на определено лице или организация; неналагането на запор на тези средства; позволяването на определени лица да влизат или да преминават транзитно през дадена държава от ЕС; сключването на сделки с държави извън ЕС, които са част от забранителен списък или са санкционирани; търговията със стоки или услуги, чийто внос, износ, продажба, покупка, прехвърляне, транзит или превоз са забранени или ограничени; предоставянето на забранени или ограничени финансови услуги; предоставянето на други забранени или ограничени услуги, като правни консултантски услуги, доверителни услуги и данъчни консултантски услуги.

Като нарушения се предлага да бъде възприемано заобикалянето на санкциите. Това означава заобикаляне или опит за заобикаляне чрез укриване на средства или прикриване на това, че дадено лице е крайният собственик на средства. В зависимост от престъплението, отделното лице може да подлежи на максимално наказание от поне пет години затвор; дружествата ще подлежат на санкции в размер на не по-малко от пет процента от общия им световен оборот през стопанската година, предшестваща решението за наказание.

ЕК отбелязва, че от началото на войната в Украйна ЕС наложи санкции срещу физически лица, организации и дружества от Русия и Беларус. Комисията отчита, че след въвеждането на санкциите се наблюдават опити за прехвърляне на собствеността на санкционираните. Действащите разпоредби на наказателното право за нарушенията на санкциите на ЕС се различават в отделните европейски държави. Непоследователното прилагане на санкциите подкопава способността на ЕС да говори с един глас, се посочва в съобщението.

Комисията предложи през май нарушаването на санкциите да се добави към списъка на престъпленията на ЕС. ЕК предложи също нови правила за възстановяване и отнемане на имущество. На 28 ноември Съветът на ЕС прие решение нарушаването на санкциите да бъде възприемано като част от тежката престъпност.

Предложението трябва да бъде обсъдено от Европейския парламент и Съвета на ЕС като част от съвместната законодателна процедура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа