НА ЖИВОВойната в Украйна

Броят на мъртвите тюлени край Каспийско море достигна 2500, руски депутат заговори за биолаборатории

1300

Броят на откритите мъртви тюлени на брега на Каспийско море в Дагестан достигна вече 2500, съобщи телеграм каналът на Министерството на природните ресурси на републиката.

„За съжаление цифрата [броят на мъртвите животни] нарасна значително и в момента възлиза на 2500 индивида. Телата се намират на различни места. Особено голям е броят им в района на Юзбаш, както и между устията на реките Сулак и Шуринка“, се казва в съобщението.

По-рано, на 4 декември, Каспийският природозащитен център обяви, че са открити 1700 мъртви тюлени. Оттам отбелязаха, че животните вероятно са загинали преди около две седмици като по труповете няма следи от насилствена смърт или риболовни мрежи. Ден по-рано от Севернокавказкото териториално управление на Федералната агенция по рибарство на Русия съобщиха за намерени 700 мъртви животни, отбелязва РБК.

ОЩЕ: Изгубен в Аляска: SOS функцията на iPhone 14 за първи път спаси човешки живот 

Депутатът от Държавната дума Абдулхаким Гаджиев междувременно "намери" причината за масовата смърт на тюлените - според него животните загивали заради "биологичните лаборатории на САЩ, които са разположени по целия периметър на границите на Руската федерация. Какво правят там "учените" от Пентагона - вирусолози?", пита политикът, цитиран от NEXTA.

От Министерството на природните ресурси на Дагестан обаче са категорични, че става въпрос за естествени фактори. Направените лабораторни изследвания в Москва и Астрахан сочат, че основната причина за гибелта на животните са природни фактори, пишат от ведомството в друга своя публикация в Telegram. Състоянието на вътрешните органи на изследваните тюлени не потвърждава хипотезата за тяхната интоксикация с тежки метали или пестициди, уверяват оттам.

ОЩЕ: Украински войници откриха уникални артефакти на хиляди години докато копаеха окопи (СНИМКИ) 

През 2012 и 2016 г. също имаше случаи на масово измиране на тюлени по крайбрежието на Каспийско море, припомнят още в публикацията си от пресслужбата на министерството.

Г-20: Трюдо нарече твърденията на Лавров за биолабораториите в Украйна "абсолютен боклук"

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо е определил изявленията на Лавров за работата на "американските биолаборатории в Украйна" като &bdquo...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

САЩ и Филипините възобновяват...
Ирански режисьор обяви гладна...
Арестуваха над 1800 мъже в Индия...
Австралия легализира екстази...
Китай ще строи станции на Антарктида...
Иран обвини Израел пред ООН и обеща...
Защо Турция все по-често отказва...
Коронавирусът по света: Япония...
Ердоган: Турция няма да подкрепи...
Русия съди казахстанска медия...
Ердоган се оплака, че опозицията...
Външните министри на Турция и...

Последни новини