Диетолог: Най-популярните и често повтаряни митове за отслабването

5580
Диетолог: Най-популярните и често повтаряни митове за отслабването
Снимка: iStock

Желанието да свалите излишните килограми може да бъде мотивирано по различни начини. Често то произтича от здравословни нужди, но със същата интензивност мислим за отслабване и в контекста на новогодишните решения, пролетната ваканция и желанието да променим навиците си след зимата или в подготовка за празниците и сезона на бикините. 

В масата от информация човек може да се изгуби и да попадне на много противоречия. Време е да проверим най-популярните и често повтаряни митове за отслабването.

Мит № 1: Добрата диета за отслабване не включва закуска

Много се говори за това, че в основата на диетите за отслабване е постигането на калориен дефицит. Смята се, че максималната му стойност трябва да бъде не повече от 500 ккал за човек, чиято дневна потребност е около 2500 ккал. Ограничаването на калорийния прием обаче не може да се сведе до пропускане на закуската, а трябва да бъде резултат от промяна на продуктите и размера на порциите, които приемаме през деня.

Известно е, че пропускането на закуската не е чудодеен начин за бързо отслабване. То действа точно обратното! 

Тялото се нуждае от прилив на енергия след нощта на възстановяване. Ако не му осигурим храна до два часа след събуждането, метаболизмът сериозно ще се забави и ще бъдем изложени на скокове на захарта. Вероятността да ядем прекалено тежки обеди и да прекаляваме с нездравословни закуски ще се увеличи. Нещо повече, гладът преди следобед предизвиква раздразнителност и проблеми с концентрацията.

Най-добрите плодове за отслабване

Втори мит: Никакво хранене след 18:00 ч.

Много хора твърдят, че 18:00 ч. е магическата граница, след която не трябва да се яде повече, за да се отслабне безпрепятствено. Това е грешка! 

Всичко зависи от индивидуалния ритъм на деня. Последното хранене се препоръчва да се консумира два или три часа преди лягане. В противен случай рискувате да изпитвате пристъпи на глад вечерта, което може да доведе до нощно похапване. Освен това толкова дългата почивка от храна може да разстрои метаболизма.

Запомнете: Вечерята не трябва да е тежка. Препоръчително е тя да е богата на зеленчуци и да не съдържа голяма част от въглехидратите. Претоварването на организма с храносмилане не е благоприятно за възстановяването на тялото по време на сън

Мит номер три: Макаронените изделия и картофите са вредни за диетата

Тези храни са обявени за врагове на отслабването. Съвсем погрешно! Малка порция картофи е засищаща добавка към храната и съдържа калий, витамини С и В6, както и бета-каротин. Важно е обаче как се обработват и сервират. 

Пърженият вариант превръща всеки продукт, дори и този, който е известен с невероятните си здравословни свойства, в калорийна бомба. Варените или печените картофи са вкусно допълнение към диетичното меню. Същото важи и за макаронените изделия. Те често се сервират с тежки сосове от сметана или сирене.

Ако ги замените с пресни зеленчуци и нетлъсти меса, ястията с паста са напълно приемливи за диета. Това е още по-вярно, като се има предвид фактът, че лесно можете да намерите пълнозърнеста паста, която е богата на фибри. Те са засищащи и трайни, така че малка порция е достатъчна, за да избегнете изкушението да се нахвърлите или да закусите по-късно.

Мит 4: Пълно отказване от мазнините

Отслабването означава да се откажете от мазнините в диетата си. Грешка: Въпросът е много по-сложен. Необходимо да се осъзнае, че има здравословни мазнини, чието присъствие в диетата е необходимо не само за отслабването, но и за правилното функциониране на организма.

Трябва да се заложи на мононенаситените и полиненаситените мастни киселини. Те са от съществено значение за усвояването на витамините, особено на А, D, Е и К. Недостигът им в диетата поради лошо усвояване може да доведе до очни проблеми, особено нощна слепота, остеопороза, нарушения в кръвосъсирването и безплодие.

И така, откъде можете да си набавите ценни мазнини? Ядките, семената, растителните масла (особено студено пресованата рапица), зехтинът, авокадото и мазните морски риби са отлични източници. Не пренебрегвайте семената от чиа и бадемите.

Ако сте над 50 години, спазвайте тези 4 съвета за бързо отслабване

Мит 5: Възможно е да се отслабне от определена част на тялото

Всяко тяло е различно. При един човек мазнините се складират в областта на ханша, докато при друг те могат да се натрупват в седалището и бедрата. 

Грешка е обаче да се приема, че целият процес на отслабване може да бъде насочен към избрана част от тялото. Чудите се какво подпомага загубата на тегло в коремната област? Бъдете подготвени за това, че потенциалната загуба на тегло може да засегне и други части. 

Мит номер 6: Чувството на неразположение е нормално по време на диета

В началото раздразнителността, загубата на енергия, влошаването на настроението и способността за концентрация могат да се считат за нормална реакция на организма, особено ако сте направили радикални промени в хранителните си навици. 

Това състояние обаче не бива да се подценява, ако продължава по-дълго. По същия начин косопадът не е нормален страничен ефект от загубата на тегло! Подобни симптоми са показателни за сериозни дефицити, затова е необходимо да се променят хранителните предпоставки, за предпочитане под ръководството на специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com