Как да спрем изтръпването на краката през нощта?

7715

Краката обикновено изтръпват, когато тялото е позиционирано неправилно или кръвта циркулира трудно. Изтръпването обаче може също да е признак на заболявания като диабет, дискова херния и др.

В случая най-важното е да потърсите лекар, ако изтръпване на краката и стъпалата се случва често или е свързано с други симптоми от типа на болки в гърба, слабост, намалена или липса на чувствителност на някое място, крампи.

Това ни обяснява д-р Кларис Безера.

Причини

Някои от първостепенните причини за изтръпването на краката са следните.

1. Лошо цялостно позициониране на тялото

Оставането неподвижно дълго време в една и съща позиция твърде често причинява изтръпване на краката и стъпалата. Това пречи на кръвообращението и притиска нерва в съответната област, което води до изтръпване.

Идеалното е да сменяте позициите често и да извършвате разтягане на мускулите поне веднъж на ден, за да стимулирате кръвообращението. Също така, ако отивате на дълги пътувания или по цял ден работите седнали, трябва да отделяте време за почивки, както и да се разхождате поне за кратко.

2. Лошо циркулиране на кръвта

Лошата циркулация в краката е налице, когато кръвта преминава трудно през вените и артериите. Това се случва при бременност, стареене или уседнал начин на живот; също в резултат на заболявания като, например, хипертония или диабет. В резултат на лошо кръвообръщение е възможно да получите следните симптоми: подуване, изстиване на краката, локална болка, суха кожа, усещане за изтръпване и изтръпване на долните крайници.

Лечението на влошеното кръвообръщение е нужно да се извършва в съответствие с указанията на лекаря-ангиолог и зависи от причината, като може да се препоръча използването на компресионни чорапи и специфични лекарства за основното заболяване, например, антидиабетни или антихипертензивни препарати.

Какво значи, ако ръцете и краката ни често изтръпват?

3. Дискова херния

Това заболяване представлява изпъкналост на междупрешленен диск, което причинява болки в гърба и изтръпване на гръбначния стълб – тези признаци може да се разпространят към краката и да причинят изтръпване.

Консултирайте се с ортопед, за да се посочи най-подходящото лечение. То може да се състои в употребата на мускулни релаксанти, аналгетици и/или противовъзпалителни средства с цел обезболяване и ограничаване на възпалението; също физиотерапия, а в по-сериозни случаи може да се прибегне до операция.

4. Периферна полиневропатия

Заболяването провокира изменения в нервите на тялото, при което човек усеща изтръпване, осезаема до интензивна болка, обезсилване, липса на чувствителност в дадени специфични зони.

Лечението се съсредоточава върху индивидуалните нужди на пациента според основната болест, която причинява невропатията, и се състои в обезболяване с анестетици и физиотерапия, която е отлична възможност за рехабилитация на засегнатите зони.

Разберете на какво може да е симптом изтръпването на палеца на крака

5. Пристъпи на стрес, тревожност и паника

Ситуациите на екстремна тревожност и стрес може да предизвикат изтръпване на езика, ръцете и краката, което да се придружава от студена пот, сърцебиене и болки в гърдите и/или корема.

В подобни случаи е необходимо да запазите спокойствие и най-вече да регулирате дишането си, за да подобрите кръвообръщението. Но, ако това не ви е по силите, се консултирайте с лекар, защото може да се налагат по-специфични типове лечение.

6. Възпален седалищен нерв

В случаи на притискане (компресия) или възпаление на седалищния нерв, обикновено се усеща интензивна болка в гърба, задните части или краката. Гръбначния стълб трудно се държи изправен. При ходене се изпитва болка, чувство на шок или парене в задните части или в крака; също изтръпване на крака, където минава нервът от седалището до глезена.

Лечението на възпаление на седалищния нерв се извършва чрез аналгетици, противовъзпалителни средства под формата на мехлеми или хапчета, топли компреси и физиотерапевтични сеанси, при които се изпълняват специфични упражнения.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здраве

Не пренебрегвайте подуването...
Какво означават подуванията...
Тези симптоми показват, че НЕ...
2 чая, които всеки столетник пие...
Лекар: Тази полезна напитка никога...
Лекар разкри защо много хора умират...
5 симптома на деменция, които...
Лекар разкри защо възрастните...
Как да избегнете старческия...
Лекар: Едва ли предполагате,...
Кардиолог разкри какво чувстват...
Може ли да се ядат яйца с кръвен...

Последни новини