Анализи и коментари

Княз Никита Лобанов-Ростовски: България трябва да заложи на прагматизъм в отношенията си с Русия

1556
Преди 142 години моят роднина Алексей Борисович Лобанов-Ростовски, като руски посланик при султан Абдул-Хамид II, подписа в Цариград окончателния мирен договор с Турция, който беше подписан от турския външен министър Александър Каратеодори и османския държавен секретар Али Паша. Договорът, подпечатан с восъчен релефен печат е единственият документ, който учредява създаването на автономно Княжество България след пет века Турско иго.

Нито Берлинският договор, състоящ се от много страници, с огромен златен печат, нито предварителният договор от Сан Стефано, подписан от руска страна от граф Николай Игнатиев, който осигури огромни ползи за България и Русия, не са дали реални подобни резултати, и не са могли да бъдат осъществени поради съпротивата на Англия.

Какво общо има Англия с тази тема? Руско-турската война беше спечелена от Русия на бойните полета! Но политически бе загубена от намесата на Англия, защото когато Михаил Скобелев стоеше пред вратите на Константинопол, Великобритания обяви, че ако руските войски влязат в Константинопол, то Англия открива огън по армията на генерал Йосиф Гурко и обявява война на Русия.

Това заявява Никита Д. Лобанов-Ростовски по време на конференция в Плевен.

Но Русия беше изтощена от Руско-Турската война, и започвайки я, изобщо не беше готова за нея, тъй като след поражението в Кримската епопея от 1853-1856 г., Русия е задължена да не използва Черноморския флот по това време. Армията не е реформирана, хазната е празна. Въпреки всичко това общественото мнение принуждава император Александър II да обяви война на Турция и да изпрати руски военни сили, за да освободи България. Да! Не с цел превземането на Константинопол – това, което е било, сега е, и трябва да бъде целта на всяко руско правителство – да има достъп до Босфора и Дарданелите! Освобождението на България не беше транзитна кампания на руските войски към проливите! Това беше народно желание, желанието на всички кръгове на руската общественост – да освободят братята - славяни от мюсюлманското иго.

Ролята на дипломата Алексей Лобанов-Ростовски

Защо Алексей Лобанов-Ростовски, въпреки всички трудности на Берлинския конгрес, успя да създаде благоприятни условия, както финансови, така и правни, така щото в резултат на Константинополския мирен договор да се създаде автономно княжество България?

Безспорно Лобанов беше умел дипломат. Но в много отношения му помогна шанса на съдбата: княз Лобанов и султан Абдул-Хамид са били лични приятели от времето на младостта. Приятелството им продължило две десетилетия, като започва, когато князът е служител на посолството на Руската империя, а султанът е престолонаследник. Бидейки връстници и интелектуално близки, те се сприятеляват. Това позволява на Лобанов да постигне съгласието на султана, така че да се създаде княжество България.

Шест месеца след сключването на Константинополския договор е създадена първата българска конституция, и са създадени държавните институции - основа за функционирането на отделната държава България.

Последващи 142 години

В крайна сметка какво се случва през следващите 142 години? Бурна и нестабилна връзка между двете държави, изразена с прекъсване на дипломатическите отношения три пъти!

И така, 7 години след Константинополския мирен договор, през 1886 г., руско-българските отношения бяха прекъснати. Това очевидно не е било в полза на управляващия княз на България Фердинанд, който след продължителна криза в страната, през 1887 г. е избран за цар на България от Великото народно събрание. Фердинанд осъзнал, че не може да получи одобрение за успешно царуване в България без благословията на руския император Александър III.

Въпреки враждебните си отношения с Русия, княз Фердинанд трябва да преглътне гордостта си, и изпраща в Русия през 1895 г. 8 делегати, включително великия български поет и писател Иван Вазов, за да възстановят дипломатическите отношения с Русия.

Тогава беше управлението на император Николай II, а княз Алексей Борисович Лобанов-Ростовски бе министър на външните работи на Руската империя. Затова българската делегация се обръща към него с молба да съдейства за възстановяването на дипломатическите отношения.

Синът на цар Фердинанд, цар Борис III знаеше, че българският народ е «за» Русия. И въпреки факта, че по време на Втората световна война профашисткото българско правителство обявява война на Англия и САЩ, цар Борис не обяви война на СССР. Уви, опитът на следващото нефашистко правителство да се сключи мирен договор със съюзниците преди края на войната, се оказа неуспешен, защото Рузвелт «продава» България по време на преговорите със Сталин в Texeрaн Съдбата на България е решена там, и Съветският Съюз обявява война на България на 1 септември 1944 г. Съветските войски навлизат в нейните граници и окупират страната без бой.

Настъпва периодът на диктатурата на пролетариата, отначало управлява Коминтерна със съдействието на другаря Димитров, а след това в България управляват местни кадри, които действат според инструкциите на СССР и до голяма степен ги следват. Естествено, това довежда до негативно отношение на някои българи към Съветския Съюз – и към Русия.

Времето на перестройката също допринесе за охлаждане на отношенията между двете страни - на правителствено ниво.

Охлаждането продължи с влизането на България в ЕС и НАТО.

България получи «покрив» и защита от евентуална намеса, (в т. ч. и военна), и икономическо влияние от страна на новосъздаденото правителство на Руската федерация.

Този избор е естествен и разбираем.

Призив за прагматизъм

Това, което е ненормално и неразбираемо, е недружелюбното и дори враждебно отношение на сегашното българско правителство към Русия. Не е задължително българското правителство да обича руското правителство. Но българското правителство не трябва да забравя, че негово задължение е да служи за доброто на народа. А именно, че благото на хората е тогава, когато правителството умело може да получи икономически ползи за страната. Русия и България имат ясна икономическа симбиоза. България е транзитна страна за нефт и газ от райони на богатите находища на природни ресурси, принадлежащи на Русия и бившите съветски републики. Русия произвежда оборудване за електрически и атомни електроцентрали при по-изгодни за България икономически условия спрямо други държави.

България е идеално място за почивка на руснаците. Големият брой руснаци, които в момента купуват имоти в Черна гора и други места на Балканите, биха могли да прехвърлят парите си в България, ако България би предоставила на руснаците временни визи на летището, както се прави в Турция или Кипър. Руските граждани биха могли да купят имоти в изоставени български села, които българите са напуснали, и да помогнат на туризма и на икономиката на страната, която в момента е в лошо състояние.

Уважаеми членове на правителството! Прилагайте прагматичния подход на Бисмарк към политиката. Ако не харесвате Бисмарк, то неговият подход е идеологически близък до комунистическите политици. В крайна сметка, много от вас са били комунисти. Не пренебрегвайте този факт, представяйки се за социалисти, демократи, и се учете от Китай. Два милиона от най-продуктивните българи, тоест 20% от населението напуснаха България, защото тя вече не произвежда почти нищо, а даже и това, което преди беше в изобилие – зеленчуци и плодове. Следователно България днес не може да бъде конкурентоспособна нито на Турция, нито на Гърция, където местните икономически субсидии позволяват продажба на зеленчуци и плодове на България на цени, по- ниски спрямо тези на българските производители. Цяла България яде гръцки и турски плодове и зеленчуци. Това е срам и позор.

Призовавам българското правителство преди всичко да бъде прагматично, опирайки се на примерите на близки до вас политици по идеология, но – В ПОЛЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ! И да поддържат дипломатически отношения, които ще са от полза за благоприятно икономическо сътрудничество с Русия.

Етикети:

Още от Анализи и коментари

Svenska Dagbladet: Европа да се готви за нова миграционна криза
Германия не вижда ангажимент за спиране на руския газ в сделката с Байдън, твърдят от Берлин...
МВФ спасява световната икономика след коронавируса?
Израелската фармацевтична компания започва тестове на COVID-ваксина под формата на хапче...
Експерт: Москва набляга върху влиянието пред господството
Европа преодолява четвъртата вълна на COVID-19 с поглед към нова реалност

Последни новини

 • Може ли да се заразим с COVID-19 чрез парите?

  Паричните средства в самото начало на пандемията бяха елемент за притеснения, чрез които коронавирусът може да се разпространява. На теория всичко изглеждаше логично - заразеният човек докосва банкнотата и оставя частици от вируса върху нея, плаща в магазина, тя преминава през ръцете на касиера и на...

 • Коронавирусът по света: Бум на заразените в САЩ

  Над 200 милиона са вече официално регистрираните случаи на коронавирус по света, показва статистиката на Worldometers. 200 870 469 са отчетените заразени до момента, като 90,03 на сто от тях или 180 861 468 души са оздравели. Жертви на заразата до момента са станали 4 267 797 души или около 2,12% ...

 • Лек спад в броя на заразените с COVID-19

  Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент на дневна база. 429 са новооткритите случаи за 4 август, като те бележат спад с 33 на дневна база, след като във вторникимаше 462 заразени. Направени са 20 868 теста (PCR и антигенни) т.е. с ...

 • Съвет за всяка зодия за днес, 05 АВГУСТ

  Овен Време ви е да “отлетите от гнездото”. Независимо дали в буквален смисъл трябва да напуснете дома или да излезете от гнездото, което сами сте си свили - бъдете смели и излезте навън! Телец Вселената ви кара да се променяте, късайки парчета от настоящето, което се превръща в минало...

 • 12 късметчета с кафето ти за днес, 05 АВГУСТ

  Намислете си число от 1 до 12 и вижте късмета, който ви носи то. 1. Сърцето е склад, отгдето умът черпи най-хубавата храна. 2. Грижата за излишното често се съчетава със загуба на необходимото. 3. Всяка случка може да бъде преобразувана в нещо ценно. Астролозите посочиха кои са най-щастливите зо...

 • Роден е Ценко Бояджиев, български художник

  Роден е на 5 август 1902 година в плевенското село Тотлебен. През 1923 година учи изобразително изкуство в парижката академия „Жулиен“, а през 1933 година завършва живопис при М. Тарталя в Загреб. Работи като художник-постановчик в българското кино. Автор е на портрети, пейзажи, натюрмо...

 • Защо никога не трябва да спите на включен вентилатор?

  Спането в стая с включен вентилатор е лоша идея - причините за това са свързани с риска от различни здравословни проблеми. Експертите по съня от Sleep Advisor посочват шест важни причини, поради които е по-добре да изключите вентилатора преди сън, съобщава Express. 1. Алергични реакции Според екс...

 • 6 правила за здравословен начин на живот, от които е по-добре да се откажете

  Това са 6-те съвета за здравословен начин за живот, от които е по-добре да се откажете.  1. Ежедневно консумирайте плодове и зеленчуци с различни цветове В плодовете с ярки цветове се съдържат най-големи количества от чудотворните антиоксиданти. Например, червените домати съдържат ликопен, ли...

 • 7 най-често срещани проблема през първите 3 години от брака

  Бракът е като влакче в увеселителен парк. През първите две години всичко изглежда перфектно. Не се карате за дребни неща. Но след като фазата на брачния меден месец приключи и навлезете в третата година на брака, много неща, които вероятно сте обичали по-рано, започват да ви дразнят. Ето 7 -те най-ч...

 • Зодиите, които най-обичат лятото и са обзети от морско настроение за почивка

  Всеки има свой любим сезон. Някои предпочитат горещите дни през лятото, други са щастливи в прохладните есени, трети пък искат ароматната пролет, а четвърти се наслаждават на вечерта пред камината в студените зимни вечери. Всеки сезон има своя чар и предлага различни възможности за забавление. В сле...

 • Пречистване на водата у дома

  У дома можете да пречиствате водата, като използвате домакински филтри, замразяване, утаяване, кипене, както и комбинация от всички тези и някои други методи. Изворната вода не тече от чешмите ни. Този проблем продължава повече от десетилетие и все още няма глобално решение. Може би някъде в далечн...

 • Безспорно това е зодията с най-голям късмет

  Всеки иска да има доза късмет в живота си и за никого това не е тайна. Да, няма нищо лошо и да сте родени под щастлива звезда. До известна степен всеки е роден под така и това го прави да се чувства сигурен, успешен и да постига всичко, което иска. Астролозите са мнение обаче, че има една конкретна ...

 • Лош късмет очаква тези 3 зодии до края на годината

  Всеки би се радвал на късмет в живота и не би отказал доза щастие. Тази година също не беше лека и много от нас се надяват по-светло бъдеще и повече щастие. Според астролозите това зависи най-вече от знака, под който сме родени.  Не всичко в живота обаче е цветя и рози. За следващите три зодии ...

 • Тежки дни очакват тези 3 зодии през есента! Ще променят живота им завинаги

  В студените месеци е напълно нормално да искате някой да е до вас и просто да ви прегърне. За съжаление обаче съдбата по някога има друго мнение по въпроса и ви разделя с човека, когото обичате. Важно е да се отбележи, че ако попадате в тези зодиакални значи, не значи, че несъмнено ще се разделите с...

 • Жените от тези зодии са родени да бъдат втора цигулка в любовта

  Ролята на жената е или да бъде съпруга, или любовница. Тя влиза в неравностойни битки през целия си живот в името на собственото си щастие.  Има и такива, които просто са родени да бъдат втора цигулка в любовта. Те до толкова са привлечени от чуждия мъж, че не биха се спрели пред нищо, за да го...

 • 4 зодии, които обичат да си похапват и винаги ще имат проблеми с килограмите

  Всеки иска да изглежда добре и да бъде харесван. Някои са създадени от природата да имат страхотна фигура, други пък изобщо не им се отдава и постоянно търсят начини как да отслабнат. Има обаче четири зодии, които каквото и да правят – постоянно дебелеят. На тях просто им е станала фикс идеята...

 • Новините: Най-важното за деня, 4 август

  АСЕН ЛИЧЕВ Е ПРЕДАЛ НА СЛЕДСТВИЕТО ДОКУМЕНТИ, СВЪРЗАНИ С ВНОСА НА ОТПАДЪЦИ Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев е предал на разследващите органи документи, свързани с вноса на отпадъци от Италия в България. Това обяви самият Личев по време на заседание на временната парламентар...

 • Турция бележи рекорд по новозаразени от 1 май насам

  Турция отбеляза нов антирекорд по брой новозаразени с коронавирус. В сряда са регистрирани 26 822 нови случая на коронавирус, което е най-високият дневен ръст от 1 май. "През последните 24 часа бяха направени 262 048 теста, положителни са 26 822 от тях. 122 души са починали", съобщиха от Министерс...

 • Любов с някоя от тези зодии е истински кошмар

  Много хора мислят, че между любовта и зодиите няма нищо общо, но понякога това не е така. Някои зодии и техните представители могат да бъдат истински кошмар за романтични отношения. Жените от зодия КозирогТе не показват близки взаимоотношения и не казват на партньора си, че го обичат. Можете да раз...

 • Червеният кръст порица Литва за връщането на мигранти от Беларус

  Решението на Литва да връща мигранти от границата си с Беларус е в нарушение на международното право. Това казаха представители на Червения кръст на властите във Вилнюс, цитирани от Евронюз. През последните месеци балтийската страна отбелязва драстичен ръст на бежанската вълна от Беларус - нещо, за...