Протестите в Иран затихнаха за ден, режимът продължава да блокира достъпа до интернет

1600
Протестите в Иран затихнаха за ден, режимът продължава да блокира достъпа до интернет
Снимка: Getty Images

Протестите срещу режима в Иран привидно намаляха по обхват и активност през вчерашния ден, но причината за това е, че на 5 октомври се отбелязва смъртта на виден шиитски имам и е национален празник в Ислямската република. Това пише американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в ежедневния си анализ за случващото се в страната, който подготвя заедно с Американския предприемачески институт.

В доклада се отбелязва, че продължаващите интернет ограничения срещу иранците, наложени от властите, лимитират наличната информация от открити източници за демонстрациите срещу върховния лидер Али Хаменей и неговия режим.

Студенти поеха лидерството на протестите в Иран, появи се конспирация за смъртта на Махса Амини (ВИДЕО)

Студентите и гимназистите в Иран поеха инициативата като лидери на протестите в страната. Демонстрациите срещу режима на Али Хаменей пр...

На 5 октомври са отчетени протестни действия в четири града – столицата Техеран, Хорасан, Алборз и Кум. Те се намират в централната и северната част на страната. Ден по-рано имаше демонстрации в 17 града. 

Протестите вече имат нови лидери - студентите и гимназистите в Иран, основно млади момичета.

Припомняме, че недоволството в страната избухна, след като нравствената полиция задържа 22-годишната кюрдка Махса Амини от гр. Сакез на 13 септември. Причината за ареста беше „небрежно поставен хиджаб“. Жената загина три дни по-късно, след като беше в кома. Семейството ѝ твърди, че полицаите са ѝ нанесли побой, включително с тежки удари по главата, което е довело до смъртта на Амини. Полицията обаче казва, че жената е починала вследствие на „внезапен инфаркт“.

Оттогава нататък жените в Иран започнаха демонстративно да свалят забрадките си и да крещят "Смърт за диктатора" по посока на върховния лидер Али Хаменей. Той, от своя страна, обвини САЩ и Израел, че са отговорни за масовите безредици.

Върховният лидер на Иран най-после се появи - обвини за протестите САЩ и Израел

Върховният лидер на Иран Али Хаменей, който изчезна от публичното пространство в последните седмици, се появи и за първи път коментира ...

Протестиращите намериха известна подкрепа у бившия министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф. Той заяви на 4 октомври, че режимът не може да игнорира народа си, визирайки протестите. По-благосклонната реторика на Зариф се разминава с твърдата линия, която други висши политически служители и служители по сигурността заеха спрямо демонстрациите. Зариф работеше при бившия "умерен президент" Хасан Рухани, припомнят от ISW.

Междувременно медията Iran International, която е срещу режима, съобщи, че през последните дни властите са започнали да блокират сателитния сигнал на мрежата в Иран. Iran International обвини Техеран в нарушаване на международното право и заяви, че ще тръгне по съдебен път, за да реши проблема.

Съобщава се още, че за десети пореден ден Иранската революционна гвардия (КСИР) атакува позиции на кюрдските бойци в Иракски Кюрдистан, който са срещу режима на Али Хаменей. КСИР са обстрелвали позиции край Сидекан в провинция Ербил. От 1 октомври насам Революционната гвардия концентрира нападенията си в Иракски Кюрдистан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com