90 дни в руски плен: разтърсващият разказ на 16-годишния Владислав

6558
90 дни в руски плен: разтърсващият разказ на 16-годишния Владислав
Снимка: iStock

Едно на пръв поглед най-обикновено видео показва края на ужаса на едно момче: на пуста улица някъде в Югоизточна Украйна от автомобил слиза мъж с риза и предпазна жилетка. Друг автомобил се приближава, спира, вратата се отваря и от нея излиза бледо момче с очила и тъмна коса. Името му е Владислав Буряк, а мъжът с предпазната жилетка е баща му Олег.

90 дни в плен на руската армия

Тийнейджърът е прекарал 90 дни в руски плен. "Бях помощник в кухнята и трябваше да търкам подовете в цялата сграда. Включително подовете на килиите за изтезания - трябваше да почиствам и там", разказва момчето.

В началото на април Владислав направил опит да избяга от Мелитопол. Малко след началото на войната градът вече бил под руски контрол. Ресторантите, супермаркетите и аптеките затворили врати, храната и медикаментите не достигали, а по улиците бродели мародери, разказват избягалите от там.

Владислав потеглил на север към своя баща, който се намира в Запорожие, където ръководи областната администрация. Вероятно това е и причината за неговото задържане, предполага баща му. "Той е ценен заложник. В разговорите за евентуална размяна ставаше дума за определен човек. Докато въпросът за този човек се изясняваше, те не докосваха Влад", разказва бащата Олег.

Разпити и мъчения часове наред

16-годишното момче било пощадено от физическо насилие. Но това не важи за останалите задържани. Владислав разказва, че чувал крясъците и мъченията и дори успявал за кратко да говори с други пленници. В разпитите винаги ставало дума за оръжия и скривалища. Мъжете, които отказвали да говорят, били измъчвани жестоко. "Влизам в стаята. Мъж е окачен с тел за тавана. Под него кръв, до него кофа, пълна с кръв, а вдясно руски войник спокойно записва показания, сякаш нищо не се е случило", спомня си Владислав.

Пленниците били подлагани на разпити и мъчения часове наред всеки ден, разказва още той. Не е ясно колко хора в окупираните от Русия територии са станали жертва на подобни издевателства. Но Владислав Буряк казва, че само по време на престоя му в полицейския участък над 100 задържани били ритани, бити с палки и метални тръби и подлагани на електрошок. "Имат специален уред, с който настройват електрическите удари. Свързват го с проводници, пъхат под ноктите нещо като игли за шиене и включват електричеството", допълва той.

Твърденията на Владислав Буряк няма как да бъдат потвърдени от независими източници, но се припокриват с разказите на други бивши пленници и с данните на неправителствени организации.

"Няма как да се предпазиш"

От "Хюман Райтс Уоч" знаят за случаи, в които украинци са били измъчвани до смърт. 415 цивилни граждани са били отвлечени от руски войници в окупираните части на Запорожка област, съобщава местната администрация. "Няма как да се предпазиш", казва Юлия Горбунова от "Хюман Райтс Уоч". "Задържанията се извършват произволно в супермаркетите. Не нарушаваш полицейския час, не участваш в протести, не си част от доброволческите отряди - и въпреки това може да станеш мишена", разяснява тя.

16-годишният Владислав имал късмет. След три месеца той бил разменен - след продължителни преговори, защото обикновено само войници се разменят за войници. Сега момчето е при баща си. Но в главата му още ехтят писъците на измъчваните.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари