А какво ще стане, ако Турция напусне НАТО?

14581
А какво ще стане, ако Турция напусне НАТО?
Снимка: iStock/Guliver

Вероятността Анкара да се раздели с организацията на Северноатлантическия договор е много голяма. Това коментира американското списание The National Interest в свой анализ, цитиран от агенция "Фокус".

Страхът, че американският президент Доналд Тръмп ще изкара Вашингтон от Алианса изглежда по-малко основателен, отбелязва още изданието.

Турция и Русия вече се сблъскаха в Сирия – какво ще стане сега?

Интересен медиен сблъсък става факт в руско-турските отношения. Два от най-известните вестници на двете държави публикуваха анализи, ка...

Офанзивата на Реджеп Ердоган в Северна Сирия от октомври 2019 г. всъщност е един от многото сигнали, които показват, че Турция постепенно се отдалечава от своите съюзници в НАТО

Алиансът престана да обслужва националните интереси на Анкара. "В същото време геополитическите развития индикират, че Турция лека-полека се преориентира от Запад на Изток. Струва си да се отбележи и че такъв ход няма да е безпрецедентен – Шарл дьо Гол изведе своята Франция от НАТО през 1967 г.", връща времето назад The National Interest.

Припомняме, че кулминацията на отношенията между Турция и Пакта бе случаят през 2015 г., когато турските военновъздушни сили свалиха руски самолет СУ-24, а техни съюзници убиха пилота му на земята. По това време се появиха коментари, че този случай може да е искрата, която да запали много по-масивен конфликт, ескалиращ войната в Сирия. Обаче когато САЩ отказаха да подкрепят турската версия в инцидента, Ердоган отвърна, като се извини и обеща, че ще поправи отношенията си с Русия, на което Москва отвърна подобаващо.

Съществува хипотеза, че ако Анкара си тръгне от НАТО, това ще даде възможност на Ердоган да не се съобразява с геополитическите искания на Вашингтон и Брюксел.

Русия отрича Турция да е нанасяла удари в Идлиб

Турските самолети не са нарушили държавната граница на Сирия и не са нанасяли удари по позициите на сирийските правителствени сили, пре...

"Анкара също така ще се оттърве от институция, която не обслужва нейните интереси от 1989 г. насам. Този ход ще освободи Турция от това да трябва да се посвещава в бъдеще на Алианса и ще ѝ позволи да засили влиянието си в Близкия изток, Централна Азия, и дори в Африка, без да трябва да се притеснява за критиките на Запад. Освен това така Турция ще е по-свободна да укрепи приятелството си с Русия, като се възползва от техническите възможности на отбранителната система на Москва, и ще може да закупи повече руска военна техника, като системите за противовъздушна отбрана С-400. Турция намира Русия за по-удобен доставчик на оръжия, тъй като Москва не се интересува от спазването на човешките права в Турция", коментират авторите на анализа. 

Отношенията между Турция и страните от Алианса се влошават с всеки изминал ден. Едно от доказателствата е отстраняването на Анкара от програмата на Пентагона за разработките на на изтребителите F-35. Това подейства като един вид реципрочна мярка срещу желанието на Ердоган да закупи руските ракетни системи С-400. Допълнителен детайл относно все още спящото напрежение между Анкара и Вашингтон е и фактът, че почти всички членове на Долната камара на Конгреса гласуваха положително да признаването на Арменския геноцид.

По всяка вероятност обаче Турция мечтае да сложи ръка върху процесите в Близкия изток - желание, което може да има висока цена, платена с отстраняването ѝ от Алианса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com