X
 
 

А какво ще стане, ако Турция напусне НАТО?

9844 14
А какво ще стане, ако Турция напусне НАТО?
Снимка: iStock/Guliver
Вероятността Анкара да се раздели с организацията на Северноатлантическия договор е много голяма. Това коментира американското списание The National Interest в свой анализ, цитиран от агенция "Фокус".

Страхът, че американският президент Доналд Тръмп ще изкара Вашингтон от Алианса изглежда по-малко основателен, отбелязва още изданието.

Турция и Русия вече се сблъскаха в Сирия – какво ще стане сега?

Интересен медиен сблъсък става факт в руско-турските отношения. Два от най-известните вестници на двете държави публикуваха анализи, ка...

Офанзивата на Реджеп Ердоган в Северна Сирия от октомври 2019 г. всъщност е един от многото сигнали, които показват, че Турция постепенно се отдалечава от своите съюзници в НАТО

Алиансът престана да обслужва националните интереси на Анкара. "В същото време геополитическите развития индикират, че Турция лека-полека се преориентира от Запад на Изток. Струва си да се отбележи и че такъв ход няма да е безпрецедентен – Шарл дьо Гол изведе своята Франция от НАТО през 1967 г.", връща времето назад The National Interest.

Припомняме, че кулминацията на отношенията между Турция и Пакта бе случаят през 2015 г., когато турските военновъздушни сили свалиха руски самолет СУ-24, а техни съюзници убиха пилота му на земята. По това време се появиха коментари, че този случай може да е искрата, която да запали много по-масивен конфликт, ескалиращ войната в Сирия. Обаче когато САЩ отказаха да подкрепят турската версия в инцидента, Ердоган отвърна, като се извини и обеща, че ще поправи отношенията си с Русия, на което Москва отвърна подобаващо.

Съществува хипотеза, че ако Анкара си тръгне от НАТО, това ще даде възможност на Ердоган да не се съобразява с геополитическите искания на Вашингтон и Брюксел.

Русия отрича Турция да е нанасяла удари в Идлиб

Турските самолети не са нарушили държавната граница на Сирия и не са нанасяли удари по позициите на сирийските правителствени сили, пре...

"Анкара също така ще се оттърве от институция, която не обслужва нейните интереси от 1989 г. насам. Този ход ще освободи Турция от това да трябва да се посвещава в бъдеще на Алианса и ще ѝ позволи да засили влиянието си в Близкия изток, Централна Азия, и дори в Африка, без да трябва да се притеснява за критиките на Запад. Освен това така Турция ще е по-свободна да укрепи приятелството си с Русия, като се възползва от техническите възможности на отбранителната система на Москва, и ще може да закупи повече руска военна техника, като системите за противовъздушна отбрана С-400. Турция намира Русия за по-удобен доставчик на оръжия, тъй като Москва не се интересува от спазването на човешките права в Турция", коментират авторите на анализа. 

Отношенията между Турция и страните от Алианса се влошават с всеки изминал ден. Едно от доказателствата е отстраняването на Анкара от програмата на Пентагона за разработките на на изтребителите F-35. Това подейства като един вид реципрочна мярка срещу желанието на Ердоган да закупи руските ракетни системи С-400. Допълнителен детайл относно все още спящото напрежение между Анкара и Вашингтон е и фактът, че почти всички членове на Долната камара на Конгреса гласуваха положително да признаването на Арменския геноцид.

По всяка вероятност обаче Турция мечтае да сложи ръка върху процесите в Близкия изток - желание, което може да има висока цена, платена с отстраняването ѝ от Алианса.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 7 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  ако Турция напусне НАТО ще се превърне в местен хулиган без подкрепа
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Ако Турция напусне НАТО ще загази тя, не НАТО!
  : 5 !
 • Анонимен 7.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Американците трябва да знаят , 4 ОТ ЛИПА ЛОСТ И ОТ ТУР4ИН ДОСТ (приятел ),НЕ СТАВА !И 4е първата работа на този , който си свалил от дърветата е, ДА ТЕ НАПРАВИ НА МАЙМУНА !
  : 4 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Аре единствения, руския троляк, лизача на лайната от руското посолство, да се скрие! НАТО унищожи ссср, НАТО ще унищожи и русия! НАТО притежава 70% от бойните ресурси на тази платета, а само военните разходи на САЩ – т.е. мощ и влияние – са по-големи от тези на 10-те изброени страни взети заедно: Китай, Русия, Британия, Япония, Франция, Саудитска Арабия, Индия, Германия, Италия и Бразилия: http виж още ›› ://www .businessinsider.com/chart-of-defense-spending-by-country-2014-2
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Численото превъзходство на НАТО не е най-важното! НАТО превъзхожда останалите в качествено отношение в пъти също така! Гордостта на руското ракетостроене, С400 бяха пометени от старомодните Томахуук за секунди, бойните им самолети изпопадаха без бой /само миналата година 56/, а руските танкове трябва да бъдт теглени, за да не задръстват парада на червения площад, но какво ще правим с руската авиац виж още ›› иа - http ://www .faktor.bg/smotanyatzi/77474-burlatzi-v-armiyata-rusiya-zapochna-uchenie-zaradi-srestata-na-nato.html
  : 16 !
 • Бахтин 5 Бахтин преди 2 седмици Профил на трол?
  Турция ще постъпи много добре, ако излезе от НАТО, но какво правим ние още там? За какво членуваме в тази мръсна криминална банда, заплашваща непрекъснато света с войни, кръв и разорение!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  лайнарко 5, мръсна криминална банда се казваше ссср и слава богу вече е на боклука
  : 23 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  който си търси белята винаги я намира - справка ссср
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  А какво ще стане, ако Турция напусне НАТО ?Ще е последват и други страни включително и България.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  така ли ти каза посола
  : 6 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  От Китай се пренасочват всички към Турция ,заради корона вируса ! САЩ им направи добра услуга като пусна вируса в Китай, икономиката им е стабилна и расте, населението им съшо е стабилно и има +прираст, а армията им е на челно място, произвеждат дронове самолети танкове и много други! Единствената причина да са мразени е че са Ислямска страна! Със сигурност немогат да я изключат от НАТО, при този виж още ›› президент и тази нация!Лошото е че БГ от ден на ден, от година на година става все по лошо място за живеене, въпреки успехите на правителството ха ха хааааа!!!!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Няма да стане нищо добро за Турция!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Ами отива на Путя си Ленина!
  : 12 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  И защо така? Турция е най-силната държава в региона. И в момента, в който се почувстват наистина силни, нищо чудно и да напуснат. Какво може да стане с Турция? Да загуби пазари?
  : 20 !