Американски професор: Украйна да не се подлъгва по манията на САЩ за "мръсни" горива

10319
Американски професор: Украйна да не се подлъгва по манията на САЩ за "мръсни" горива
Снимка: Getty Images

Заплаха е надвиснала над украинците и тя не е руска. В момента американски енергийни компании, които използват конфликта в Украйна за свои цели, преживяват "петролна и газова треска". Под претекст за "освобождаване" на Украйна от зависимостта от руския внос на "мръсни" енергоносители се наблюдава скок на инвестициите в нефтената и газовата инфраструктура, която, след като бъде създадена, ще съществува още дълго време. Това пише в свой коментар д-р Майкъл Шанк, който се занимава с конфликтите, предизвикани от промяната на климата. Анализът е публикуван в Newsweek. Ето какво още пише Шанк:

Тази мания по петрола и газа води към продължаващо пристрастяване към "мръсната" енергия. Но дори и произведена за благородна кауза, тази енергия все още остава "мръсна" и все още причинява затопляне на планетата и този факт се повтаря, докато украинците разбираемо се стремят да се отърват от всичко руско.

Българският розов домат, глобалното затопляне и климатичните промени: Какво крие бъдещето?

Промяната на климата, която не може да подмине и България, със сигурност ще повлияе и върху отглеждането на традиционни за страната ни ...

Но когато Украйна започва да се възстановява от последиците от конфликта, ще се появи още по-голяма заплаха: бъдещата форма на инфраструктурата на Украйна – нейните енергийни системи и застроена територия – заплашва страната с повече войни, повече несигурност и по-големи прекъсвания на доставките. Това е така, защото американските компании всъщност провокират нова война, като се стремят да изградят големи централизирани системи, както направиха те в други военни зони. Но това няма да направи Украйна по-безопасна, както не направи Ирак или Афганистан такива. Всъщност това прави страната повече, а не по-малко уязвима.

Вземете например ядрената енергия. Американската Westinghouse Electric Company наскоро подписа меморандум с украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" за изграждането на 9 нови атомни енергоблока (бел. ред. - става обаче въпрос за малки модулни реактори, които са съвсем различни от обичайните в момента реактори: основната им идея е да се захранват по-малки единици /квартали или единични големи консуматори на ток например - да речем и там, където трудно се изгражда ел. мрежа /, но да бъдат допълнение в основната енергийна система). Но това едва ли е героичният отговор на Westinghouse на продължаващия конфликт. Според една от най-големите екологични организации в Украйна "Екодействие" новите атомни енергоблокове застрашават сигурността на украинците, тяхната икономика и околната среда.

Съществуват сериозни опасения, че новите атомни електроцентрали могат да се превърнат в мишена за ядрен тероризъм, в допълнение към опита на Украйна с лошо и прекалено продължително изграждане на атомни електроцентрали, защото Украйна се нуждае от много по-бързо цялостно възстановяване.

Всичко това трябва да е достатъчно добра причина Киев да се откаже от "мръсното" гориво. Проблемът със сигурността, който тази американска "мръсна енергийна треска" повдига в Украйна, е много голям. Украйна има нужда от децентрализирана система - колкото по-малко големи енергийни предприятия, толкова по-добре.

Страните в ЕС ще увеличат дела на възобновяемата енергия на 42,5 %

Преговарящите екипи на страните от Европейския съюз постигнаха споразумение днес за залагането на по-амбициозни цели по отношение на из...

Др Шанк обаче признава, че това се случва в Украйна и дава пример с клиника в Киев, която разчита на ток от гореща вода и слънчеви панели. Зелена реконструкция - за това призовава той.

Интересното е, че точно това е подходът, който украинското енергийно министерство възприема в своята стратегия за развитие до 2050 година - децентрализация. Накратко - повече ВЕИ, повече зелена енергия. Украинският президент Володимир Зеленски също окуражава усилията да са насочени към децентрализация на енергийната система на страната.

ОЩЕ: Защо войната в Украйна е все по-болезнена за Европа?

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари