Анализ: Четири сценария спират Вашингтон да намали присъствието си в Близкия изток

5840
Анализ: Четири сценария спират Вашингтон да намали присъствието си в Близкия изток
Снимка: Getty Images

Все по-често се чуват гласове, че Вашингтон трябва да намали броя на войниците си в Близкия изток, пише Ал Джазира. Съществува обаче риск от развитие на четири сценария, които, напротив, могат да изискат от САЩ да разширят военното си присъствие в региона.

Според заключенията на стратегически доклад САЩ трябва да поддържат присъствието на сили в Близкия изток на средно ниво, тоест в диапазона от 20 до 30 хиляди войници, особено в Ирак и Сирия. В същото време капацитетът в киберпространството и космическото пространство трябва да бъде засилен.

През последните 25 години последователни американски администрации поддържаха значително военно присъствие в Близкия изток. Въпреки фокуса на бившите президенти Барак Обама и Доналд Тръмп върху Индо-Тихоокеанския регион и опитите им да прекратят войните в региона, днес там остават между 40 000 и 50 000 американски войници. Най-голямата част от силите са разположени в страните от Персийския залив и техните води: това са около 35 хиляди войници. Още около 7000 са разпръснати в Ирак, Турция, Сирия, Йордания и Египет.

От началото на руската инвазия в Украйна има подновени призиви за намаляване на военното присъствие на САЩ в Близкия изток и съсредоточаване върху Москва и Пекин, тъй като зависимостта на САЩ от нефт и газ от Персийския залив намалява, както и заплахата от сили, които американците наричат "терористични групи".

Преди няколко дни Центърът за международни и стратегически изследвания (CSIS) във Вашингтон публикува подробен доклад от 97 страници за бъдещето на американското присъствие в региона. Авторите са идентифицирали няколко сценария, които биха могли да засегнат вземащите решения по този въпрос, и също така предупредиха за рисковете от непреднамерено намаляване на размера и потенциала на американските сили.

Нов спор за присъствието в региона

Американските експерти не са съгласни относно бъдещото военно присъствие на страната в Близкия изток. Привържениците на масирани съкращения твърдят, че това е необходимо поради засилената конкуренция с Китай в Индо-Тихоокеанския регион и Русия в Европа, от намалената зависимост на САЩ от петрола и газа в Персийския залив и снижената заплаха от терористични групи като Ислямска държава и Ал-Каида.

Други казват, че американците трябва да поддържат силно присъствие в Близкия изток, за да държат активни противниците в региона, включително Китай, Русия, Иран и различни фракции.

В същото време в доклада се твърди, че глобалните и регионални интереси на Съединените щати ще се развиват и променят, тъй като противниците също разработват стратегии за Близкия изток.

Рискове от намаляване на военното присъствие

Съществуват сериозни рискове от значително намаляване на военното присъствие на САЩ в региона в близко бъдеще. Това може да отслаби тяхното влияние, да подкопае възприетата стратегия за ограничаване и да укрепи позицията на конкурентите.

Например, базирането на значителен брой американски военен персонал не позволява на Китай и Русия да разширят присъствието си в региона, да не говорим за иранското влияние в Ливан, Сирия, Ирак, Афганистан и Йемен.

Вероятно изтеглянето на войските на Вашингтон от Близкия изток ще стимулира конкуренцията между Иран и страни като Израел и Саудитска Арабия и следователно може да увеличи вероятността от ядрено разпространение. В допълнение, това ще отслаби способността на Вашингтон да защитава точки по пътя на доставките на петрол и газ към световните пазари. Въпреки че неговата енергийна устойчивост е силна, съюзниците и партньорите могат да бъдат силно засегнати от криза с горивото и прекъсване на веригата за доставки на петрол и газ от Персийския залив - това са Япония, Индия, Южна Корея и някои страни от Европейския съюз.

Малко вероятно е те да успеят да компенсират евентуален дефицит, поне в обозримо бъдеще.

И накрая, намаляването на военното присъствие на САЩ повишава риска от възраждане на тероризма, което е от особено значение на фона на изтеглянето на САЩ от Афганистан и продължаващата нестабилност в Сирия, Ирак, Ливан, Йемен и Либия.

Алтернативи на настоящото военно присъствие на САЩ в региона

Можем да говорим за три сценария по отношение на бъдещото присъствие на САЩ в Близкия изток.

Минималното присъствие предполага изтегляне на почти всички американски сили от региона, с изключение на малък контингент по-малко от 5000 войници, за да се противопостави на всяко предизвикателство, което застрашава интересите на САЩ.

Ограничено участие - присъствието в района на 20 до 30 хиляди военнослужещи с цел защита на редица американски интереси, свързани с наблюдение на ситуацията и противопоставяне на играчи като Китай, Русия и Иран.

Активното сътрудничество включва присъствието на 40 до 50 хиляди войници за възпиране на Иран, терористични заплахи, противодействие на Русия и Китай и осигуряване на свобода за корабоплаване.

Ако претеглим всички предимства и рискове на предложените сценарии, можем да направим следния важен извод: интересите на Вашингтон в Близкия изток не са толкова приоритетни, колкото преди 10 години, но все още имат значение за него.

Сценарии и задачи

Има четири сценария за развитие на събитията, които могат да накарат Вашингтон да разшири военното си присъствие в региона:

● Конфликт с Иран в Персийския залив

● Възходът на салафитско-джихадистки движения

● Прокси конфликт с Русия в арабския Машрек (арабският свят източно от Египет)

● Възраждане на терористични групи в Афганистан

Освен това американските военни могат да се съсредоточат върху четири задачи:

САЩ и НАТО ли са виновни заради войната в Украйна?

Руската агресия срещу Украйна е съпроводена от обвинения, конспирация и дезинформация, които целят да я оправдаят. Ето кои са най-попул...

● Мониторинг и противодействие на политиките на Китай и Русия

● Помощ на партньорите да овладеят така наречената „иранска агресия“

● Премахване на терористични организации, които застрашават интересите на Вашингтон

● Осигуряване на свобода за навигация и достъп до петрол

Средно присъствие с техническа поддръжка

Пекин отговори остро на САЩ за репликата, че "Китай е по-голяма бъдеща заплаха от Русия"

Външното министерство на Китай обвини държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в "очерняне" на страната. Причина за реакцията е изказва...

Докладът заключава, че Съединените щати трябва да поддържат средно присъствие (20 000 до 30 000 войници), но то трябва да бъде адаптирано към условията и кризите в региона.

Изданието призовава за поддържане на американския военен контингент в Ирак, наброяващ около 2500 войници, които да се занимават основно с осигуряване на въздушна подкрепа, обучение, съвети и помощ на иракските сили. Освен това се отбелязва необходимостта от поддържане на ограничено военно присъствие на САЩ в Сирия, за да се противодейства на нарастващото иранско влияние в региона и да се поддържа баланс на регионалните сили.

На Вашингтон се препоръчва да продължи да укрепва своя киберпотенциал (технически и електронен), тъй като Пекин и Москва имат големи възможности в тази област и могат да ги използват в Близкия изток срещу американците и техните партньори. Иран също удвои своите настъпателни способности в киберпространството и има известен антикосмически капацитет, ръководен от Аерокосмическите сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

И накрая, в дългосрочен план позицията на САЩ по отношение на разполагането на своите сили в Близкия изток не трябва да бъде статична. Различни развития, като ядрената сделка с Иран, ограничаването на китайските военни амбиции в региона или продължаващото отслабване на терористичните групи, може да подтикнат американците да приемат стратегия за намаляване на присъствието си в Близкия изток.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари