Анализ: Контраофанзивата е единственият шанс на Украйна да обърне войната

9020
Анализ: Контраофанзивата е единственият шанс на Украйна да обърне войната
Снимка: Getty images

Още в края на юли украинският президент Володимир Зеленски нарече следващия период от 3 до 6 седмици решаващ за Украйна и нейните военни действия срещу Русия, пише в свой анализ австралийската редакция на SkyNews.

Това смело изявление дойде, докато украинските военни се подготвяха за голяма контраофанзива срещу руските сили в южната част на страната.

Тази седмица конфликтът премина още един ужасяващ момент - 200 дни от избухването на военните действия. Става все по-ясно, че може би наистина се доближаваме до повратна точка, поне през кампанията през 2022 г.

Зеленски удържа на предупреждението си

Пет седмици след като Зеленски отправи предупреждението си, обещаната и широко рекламирана контраофанзива най-накрая започна.

Военнополитическото ръководство на Украйна заслужава голяма похвала.

Докато руските сили продължаваха бавното си, но стабилно напредване в няколко сектора на фронтовата линия, Зеленски търпеливо струпваше стратегически резерви.

Украинските части са обучени от инструктори на НАТО и са получили оперативни съвети от американски и британски стратези. И накрая, западната военна помощ идва все по-бързо и по-бързо.

Но тъй като поради липса на сили е невъзможно едновременното укрепване на предните бойни части и превъоръжаване на резервите, приоритет беше даден на втората задача.

Въз основа на информация от отворени източници и мои собствени оценки, Украйна успя да сформира значителна резервна армия от 8 до 10 пехотни и бронирани бригади, повечето от които сега са снабдени с оборудване, дарено от САЩ и НАТО.

Значителна част от резервите бяха включени в хода на контранастъплението в района на Херсон, Запорожие и Харков.

В Херсонска област украинските военни успяха тайно да съберат страхотна групировка с тежка артилерия и авиация.

Въпреки това, след седмица на непрекъснати атаки по 200-километровата фронтова линия, украинските сили успяха да постигнат много скромни тактически успехи.

Въпреки че пробиха отбранителните позиции на Русия в редица сектори, украинските военни не успяха да настъпят към големи регионални центрове като Херсон и Мелитопол, камо ли да ги освободят.

Украйна не успя да разцепи руската оперативна група от около 30 хиляди души, действащи в региона.

Накрая украинските сили платиха висока цена за своята контраатака срещу Херсон.

Дори ако изключим руската пропаганда, около 7000 до 8000 убити и ранени украински бойци, ситуацията остава мрачна.

В интервю за The Washington Post ранени украински войници се оплакват от липсата на оборудване и подкрепа в сравнение с руските сили.

Миналата седмица украинците започнаха още едно голямо контранастъпление срещу стратегически важните градове Балаклея и Изюм в района на Харков.

Украинското разузнаване: Русия готви нова атака срещу АЕЦ "Запорожие"

Русия подготвя нов обстрел по АЕЦ „Запорожие“, а опасността за други ядрени централи на територията на Украйна също остава ...

Задачата беше да се прекъснат основните пътища за снабдяване на руските войски, настъпващи в Донбас, да се обкръжат и да се освободят превзетите части от Харковска област до границата с Русия.

По първоначални оценки украинската ударна група се състои от около 10 хиляди души, поддържани от танкове, артилерия и авиация.

Украинската дилема и учението на Путин

Настоящото контранастъпление е единственият шанс на Украйна да обърне хода на конфликта преди началото на дъждовете и зимата, след което театърът на военните действия ще стане неподходящ за значими маневри.

Киев пое голям риск. Той хвърли в битка значителна част от боеспособните резерви, които бяха формирани и въоръжени под огромен натиск.

Ако целите на контранастъплението бъдат постигнати, Украйна ще има шанс да изземе стратегическата инициатива от руснаците.

В този случай инвестираните усилия и понесените загуби няма да бъдат пропилени.

На тайно проведена международна конференция в Киев: "Русия трябва да бъде победена"

Почти 200 дни след началото на пълномащабната война на Русия в Украйна водещи световни дипломати, политици, икономисти и политолози се ...

Но ако офанзивата се провали, Украйна рискува да остане без сили за маневриране и активна отбрана.

Освен това ще трябва спешно да се попълнят изчерпаните арсенали от западно оръжие и техника. За целта ще трябва да се организира масово производство на резервни части и това е страхотна новина за военнопромишления комплекс. Но за украинската армия, която все повече зависи от военната помощ от Запада, е точно обратното.

Колкото до Владимир Путин, той... просто наблюдава и чака залогът му за изтощение да има стратегически ефект.

Целта на стратегическите учения "Восток 2022", проведени миналата седмица в Далечния изток, е да покажат, че Москва разполага с достатъчно личен състав за решаване на непредвидени задачи и провеждане на операции в няколко театъра на война едновременно.

Изкушаващо е това да се разглежда просто като пропаганден трик на Кремъл, но настроението сред военното ръководство на НАТО далеч не е от най-радостните.

В интервю за Ройтерс генералният инспектор на германските въоръжени сили генерал Еберхард Цорн предупреди да не се пренебрегва военният потенциал на Русия.

Forbes: Руската армия е загубила в последните дни техника за близо 700 милиона долара

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по време на контранастъплението си в района на Харков са унищожили руска военна техника за 673 милион...

„Основната част от руските сухопътни сили в момента са затънали в Украйна, но въпреки това не трябва да подценяваме потенциала им да отворят втори театър на операциите“, каза той.

„Основната част от руския флот все още не е въвлечена в конфликта с Украйна, а руските ВВС също имат значителен потенциал и също представляват заплаха за НАТО“, продължи генералът.

Едва ли е възможно да се подозира високопоставен германски генерал в симпатии към Русия.

И докато НАТО се страхува, че Русия ще може да вдигне залозите още по-високо и докато европейците се възмущават от растящите цени на енергията и високите разходи за живот и се страхуват от загуба на топлина през идващата зима, Путин ще потрива ръце и ще се усмихва.

Авторът д-р Алексей Муравиев е доцент по национална сигурност и стратегически изследвания в университета Къртин в Пърт, Западна Австралия

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари