Анализ: Турция е обърнала американската политика в Сирия в подкрепа на ИД

11011
Анализ: Турция е обърнала американската политика в Сирия в подкрепа на ИД

Американските военни отдавна се опитват да убедят политиците на страната в това, че оттеглянето на Башар Асад от поста президент на Сирия може да обърне ситуацията в страната в хаос, заплашващ с идването на екстремисти на власт, а Русия и Китай са съюзници на Вашингтон в борбата с тероризма, а не противници.

Това твърди известният американски журналист Сеймур Херш, чиято статия у публикувана в London Review of Books.

САЩ настояват за оставката на Асад

Администрацията на САЩ настоява за оттеглянето на Башар Асад от поста президент на Сирия. Това заявил на 16 декември официалният говори...

Заложници на студената война

"Твърдата убеденост на Барак Обама, че Асад трябва да се оттегли и че в страната съществуват умерени групировки на бунтовници, способни да го отстранят, в последните години е довела до появата на доста очевидна и дори открита опозиция, включително сред мнозинството вископостовени представители на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ", се казва в материала.

Според автора "тяхната критика е съсредоточена върху това, както смятат те, че администрацията е фокусирана върху главния съюзник на Асад – Владимир Путин".

"Според тях администрацията е станала заложник на мислене от времето на Студената война спрямо Русия и Китай, а спрямо Сирия не отчита, че Москва и Пекин споделят опасенията на Вашингтон за разпространението на тероризма".

Меркел не вижда място за Асад в коалицията срещу ИД

Създаването на международен алианс срещу терористичната групировка "Ислямска държава" не предвижда участието на сирийския президент Баш...

Опасността от либийски сценарий

Както пише Херш, подобни оценки на военните специалисти са започнали да се появяват още през лятото на 2013 година, когато разузнавателното управление на отбранителното министерство на САЩ и Комитетът на началник-щабовете са представители секретен доклад, според който "падането на Асад ще доведе до хаос и вероятно завземане на властта в Сирия от екстремисти" – по либийски сценарий.

"Бивш високопоставен съветник на Комитета на началник-щабовете ми каза, че документът съдържа най-различни оценки – от различни сигнали и спътникови данни до сведения на разузнаването – и в него се критикува насочеността на администрацията на Обама за продължаване на финансирането и въоръжението на т.нар. умерена опозиция", пише журналистът.

По думите му "към това време ЦРУ вече повече от година е било в споразумение със съюзниците Великобритания, Саудитска Арабия и Катар за трансфер на оръжие с цел сваляне на Асад – от Либия в Сирия през Турция".

Асад: Ердоган подкрепя "Ислямска държава"

Турция и президентът Реджеп Тайип Ердоган подкрепят терористите от „Ислямска държава" и „Джебхат ан-Нусра" (клон на „...

Турските уговорки

При това "Турция се разглеждаше като главна пречка за сирийската политика на Обама".

"Както каза съветникът, документът сочи, че това, което първоначално е разглеждано като секретна американска програма по подкрепа и въоръжение на опозицията в борбата с Асад, е било изменено от Турция и се е превърнало в мащабна програма по техническа, военна и логистична подкрепа на опозицията като цяло, включително "Джебхат ан-Нусра" и "Ислямска държава". Умерената опозиция се е изпарила и Свободната сирийска армия представлява пресечена групировка, дислоцирана на военна база в Турция", се казва в материала.

"Оценката е мрачна – в Сирия няма жизнеспособна "умерена" опозиция на Асад и САЩ въоръжават екстремисти", пише авторът.

Обама: За да победим "Ислямска държава" Асад трябва да си отиде

Президентът на САЩ Барак Обама смята, че победата над „Ислямска държава“ ще е възможна единствено ако президентът на Сирия ...

По думите на Херш ген. Майкъл Флин, оглавявал разузнавателното управление на Пентагона от 2012 и 2014 година, неговото ведомство нееднократно е пращало секретни предупреждения към цивилното ръководство по повод сериозните последствия от отстраняването на Асад от властта. "Той каза, че джихадистите контролирали опозицията, а Турция не правела достатъчно за пресичане на притока от чужди бойци и оръжия през границата", пише авторът.

Според данните му "Флин каза, че ако американското общество беше видяло всекидневните ни разузнавателни доклади, щеше да полудее". Бившият шеф на разузнаването на Пентагона по-конкретно заявил, че "ние разбирахме дългосрочната стратегия на ИД, но "докладите от разузнаването на Пентагона получаваха сериозни противодействия в администрацията на Обама". "Имах усещането, че те не искат да чуят истината", казал Флин.

Структурата на опозицията

Авторът на статията цитира и екссъветника на Комитета на началник-щабовете със следните думи: "Нашата политика по въоръжение на опозицията на Асад се оказа безуспешна и имаше негативни последствия". По думите му "в комитета бяха сигурни, че Асад не е необходимо да се сменя с фундаменталисти, но политиката на администрацията беше друга – те искаха да махнат Асад".

САЩ няма да се координират с Асад в борбата с "Ислямска държава"

САЩ не възнамеряват да се координират със сирийския президент Башар Асад в борбата с джихадистите от "Ислямска държава", заяви говори...

"Но в опозицията доминираха екстремисти. И с кого да го заменим? Прекрасно е да се говори, че Асад трябва да си отиде, но това означава, че всеки друг ще е по-добър. Такъв подход беше проблем", заявил събеседникът на Херш и добавил, че в Комитета на началник-щабовете смятали, че тази политика няма шансове за успех.

"В резултат през есента на 2013 година беше решено да се предприемат крачки срещу екстремистите без привличане на политически канали, чрез представяне на американските разузнавателни данни на военни от други страни, с разбирането, че те ще бъдат предоставени на сирийската армия и използвани в борбата с общия враг – групировките "Джебхат ан-Нусра" и "Ислямска държава", се казва в материала.

Херш подчертава, че сътрудничество е имало с военните на Германия, Израел и Русия – всяка от тези страни имала свои причини да споделя американската информация със сирийците. При това се посочва, че директен контакт между американските и сирийските военни не е имало.

"Германия, Израел и Русия започнаха да предават на сирийската армия информация за намеренията на радикалните групировки, а те в отговор споделяха данни за собствените си възможности."

Но тази практика била прекратена. Като една от главните причини Херш назовава оттеглянето на Мартин Демпси от поста ръководител на Комитета на началник-щабовете. Неговият наследник Джоузеф Данфорд заел твърда позиция, изключваща такова сътрудничество, припомня РИА Новости, която цитира анализа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари