Анализ в Die Welt: НАТО с нова военна стратегия спрямо Русия

13872
Анализ в Die Welt: НАТО с нова военна стратегия спрямо Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Действията на Русия спрямо Украйна показаха с плашеща яснота, че отбранителните концепции на НАТО вече не работят. Експерти изискват радикално преосмисляне в много области, формира се нова концепция, която ще бъде обсъдена в тази статия. Иска се и преоценка, нов поглед върху уж изостаналите руски оръжейни системи. Това пише в анализ на германското издание Die Welt.

Военната кампания в Украйна предизвика шок на Запад. Тя показа, че голяма и продължителна сухопътна война в Европа е възможна. Събитията демонстрираха, че отбранителната стратегия на Алианса има много недостатъци. Миналото лято главнокомандващият на НАТО за Европа ген. Кристофър Каволи беше натоварен от страните членки да преразгледа основно стратегията на Алианса. Това важи особено за отбранителните концепции за държавите от първа линия, тоест за съседите на Русия по линия на НАТО.

На границата с Русия - нито крачка назад

Италия даде гаубици на Украйна - какво всъщност даде и колко става за бой?

Каква точно помощ с тежка военна техника оказа Италия на Украйна? Този въпрос се превърна в сериозна тема за италианските медии, включи...

Ако по-рано на Русия беше допускано поне временно предимство, сега Полша и балтийските държави в никакъв случай не искат техните граждани да живеят под руска окупация дори и за кратко време. Това искане обаче е диаметрално противоположно на предишното планиране на НАТО. То се основаваше на "възпиране чрез възмездие" и изхождаше от факта, че определен брой войски на НАТО и национални армии на източната граница на Алианса в случай на конфликт ще бъдат победени от Русия още в първия момент. И едва тогава партньорите ще се втурнат на помощ на балтийците и поляците, за да си върнат районите, окупирани от руските войски в първите дни на войната.

Досега войските на Алианса, разположени в тези страни, особено американските, бяха там по-скоро за осигуряване на (опит и ноухау) на националните армии. Втората функция на тези войски беше да респектират врага. Самият факт на присъствието на батальони от НАТО в близост до границите на Русия трябваше да сигнализира на потенциалните агресори, че атака срещу една страна от НАТО наистина ще предизвика реакция от страна на целия Алианс. Сега обаче тази така наречена "стратегия на възмездие" е загубила своята жизнеспособност.

Затова партньорите от източния фланг настояват за нова стратегия, според която Алиансът ще трябва да попречи на руснаците да окупират дори къс земя от територията на НАТО. Това ще изисква дългосрочно разполагане на големи контингенти на НАТО по източната граница. "Няма да има повече дебат за това колко войски могат да бъдат необходими. Сега става дума само за това колко войски ще бъдат достатъчни", каза пред The New York Times Камил Гранд, която доскоро заемаше поста ръководител в НАТО (В момента тя работи в Европейския съвет за външни отношения).

Държавите от Централна и Източна Европа настояват, че "в случай на война с Русия ние не само се ангажираме със сплашване, обещавайки да си върнем териториите, завзети в началото на конфликта, но също така ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО". "Партньорите на източния фланг не искат да се примирят с факта, че ще трябва да живеят под руска окупация няколко месеца, докато пристигнат нашите танкове-освободители", предупреди Гранд.

Освен това Алиансът разбра, че няма достатъчно възможности за противовъздушна отбрана, за да защити цялото население на Европа, ако Русия системно нарушава международното право и целенасочено нанася удари по цивилни цели.

Натиск в САЩ има: Байдън да търси мир, не може да помагаме вечно на Украйна

От декември 2022 година руското правителство и медиите непрекъснато говорят за предстоящата масирана руска зимна офанзива. За това гово...

"Русия даде да се разбере, че може да използва ракети на стойност милиони долари, за да порази домове, търговски центрове и енергийни съоръжения. Това създава необходимостта да се защитят стотици милиони европейски граждани в случай на война, а не само Рамщайн или Щутгарт, Данциг или Бремерхафен. Вече се налага да защитим не само стратегически важни обекти. Така че трябва да имаме огромно количество противовъздушни ракети, както и системи за сваляне на стотици дронове", каза генерал Бен Ходжис, бивш командващ американските сили в Европа, в интервю за вестник Welt.

Скъпите високоточни оръжия не са достатъчни

През последните 14 месеца много стари идеи трябваше да бъдат изоставени. Не е достатъчно да се броят само войници и оръжейни системи, за да се определи военната сила на една страна. Обучението на войниците, техният боен дух и културата на командване на войските сега играят огромна роля. В крайна сметка именно те позволиха на Украйна да издържи много по-дълго, отколкото очакваха експертите.

Едва сега стана ясно, че отбраната е започнала много преди конфликта. "Обучението, логистиката и промишленият производствен капацитет са много важни. Те са основните компоненти, необходими за поддържане боеспособността на въоръжените сили", се сочи в един от докладите на мозъчния тръст Атлантически съвет. Така например се оказа, че е невъзможно да се спечели военна победа, използвайки само скъпи и следователно ограничен брой високоточни оръжия.

"Тази война демонстрира значението както на прецизно направлявания огън, така и на масовия огън от по-прости оръжейни системи", се продължава в доклада. "Артилерийските оръдия играят централна роля и до момента са изстреляли приблизително 2 милиона снаряда. Наличието на промишлени мощности за производство на боеприпаси и резервни части, както и цели оръжейни системи, които да заменят излезлите от употреба, ще бъде решаващ фактор за отбранителната способност на страните", считат експертите от Атлантическия съвет.

Фактът, че Западът няма достатъчно боеприпаси и промишлен капацитет за производство на нови, които да заменят използваните, е един от най-горчивите уроци за тази година. "След като видяхме колко боеприпаси се изразходват в съвременната война, ще трябва да определим, въз основа на текущия опит, колко ресурси ще са необходими, за да осигурим възпиране. Ако потенциален враг види, че имаме боеприпаси само за три - четири седмици, той няма да се страхува от на", казва о.з. генерал Ходжис.

Иранска медия коментира: Важните уроци за Китай, които САЩ научи в Украйна

Американските власти, след като проучиха характера на конфликта в Украйна, започнаха да разширяват собствена си военна индустрия и видя...

Количеството има значение

Рафаел С. Коен и Джан Джентиле от Rand Corporation написаха в списание Foreign Policy, че е било грешка да се фокусира през последните години предимно върху скъпи оръжия с прецизно насочване. "Най-важният урок от войната в Украйна е, че "много и евтино" може да работи по-добре от "сложно и скъпо". Военните действия показаха, че не само най-модерните оръжия, а и количеството е важно."

Но това не означава, че усъвършенстваните оръжейни системи като противовъздушните ракетни системи Patriot, танковете Abrams или Leopard не могат да свършат добра работа. "Но в момента ситуацията показва, че броят на оръжията определя изхода на битката, а не конкретни оръжейни системи. Те ще бъдат от решаващо значение само когато са налични и в достатъчни количества", коментират двамата.

"Дроновете изиграха огромна роля. Разбира се, те са съществували и преди, но не са били използвани толкова масово, както сега. Трябва да се научим как да работим в пространство, където нещо се върти във въздуха през цялото време", отбеляза Ходжис.

Става дума както за големи военни дронове, така и за конвенционални модели, които могат да бъдат закупени в магазините за електроника или в интернет. Последните се използват от украинците за разузнаване и насочване или са преустроени така, че да могат да хвърлят бомби над окопи и вражески машини. Това повдига и въпроса не е ли по-добре да имаме много евтини дронове, отколкото малък брой скъпи високотехнологични. Така например евтините дронове камикадзе от Иран, използвани от Русия, нанесоха значителни щети на Украйна, освен това трябваше да бъдат сваляни от зенитни ракети, които са многократно по-скъпи от иранските дронове.

Администрацията на Байдън се опасява за последиците от неуспешна украинска контраофанзива

Зад затворени врати екипът на Байдън мисли тревожно какво могат да постигнат украинците с офанзивата, пише Politico. Малко по малко адм...

Стана ясно колко важно е разузнаването за локализиране на вражески позиции и цели за артилерията, намиране на слаби места в противника и разпознаване на неговите тактически планове. И в тази област е настъпила революция. "Сливането на гражданското и военното разузнаване и придобиването на информация от различни области се превърна във важен военен фактор през изминалата година", пише бившият австралийски генерал и военен експерт Мик Райън. Това се доказва от сателитите Starlink от украинска страна, които играят важна роля в разузнаването и обмена на вътрешновоенна информация. Същото важи и за изображенията, получени от граждански спътници. Ново също е, че държавите и техните разузнавателни агенции вече нямат монополен достъп до разузнавателна информация.

ОЩЕ: Как космическите сателити Starlink на Мъск промениха хода на войната в Украйна

НАТО се превъоръжава

Вече има цял набор от професионалисти и аматьори, които, използвайки изображения от социалните мрежи и от сателити, се занимават с геолокация и по този начин дават доста точна картина на случващото се на фронта. Тоест тази война е по-публична отпреди и военните трябва да се съобразяват.

Сега се правят първите корекции за подобряване на отбранителната способност на Запада. В бъдеще значително по-голям брой войници ще са подчинени на главнокомандващия НАТО, което ще му позволи да реагира бързо и координирано при евентуално нападение.

Налице е тенденция за усилване на многонационалните бойни групи, като се предвижда големината им да бъде доведена до тази на бригада. Повече от 300 000 войници на НАТО трябва да бъдат в повишена готовност в случай на криза. Боеприпасите и оръжейните системи да са разположени по-близо до възможния фронт, така че в случай на война само войските, а не цялото им оборудване, да бъде преместено през Европа до фронта.

Зеленски: Реалисти сме - няма да влезем в НАТО по време на войната

"Ние сме реалисти - знаем, че няма да бъдем в НАТО по време на войната, но имаме много ясно послание, че ще бъдем в НАТО след войната"....

ОЩЕ: Да зарежем НАТО и да правим други военни съюзи: Призив на медия, близка до Тръмп

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com