Без Бахмут за 9 май - така вървят засега нещата за Путин в Украйна (ВИДЕО)

11008
Без Бахмут за 9 май - така вървят засега нещата за Путин в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Без потвърден нов руски напредък в Бахмут на 4 май съгласно оценка на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Без възможност за Русия да извърши нова мащабна военна операция за завладяване на още украински земи според директора на Американската агенция за национална сигурност Аврил Хейнс. Кремъл се отказва и от споразумение за търговия в рупии с Индия, защото не иска да натрупа около 40 млрд. рупии годишен излишък и предпочита да търгува в юани с Китай и Индия според материал на агенция Reuters. Това изглеждат като най-важните акценти за издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на деца руски диктатор Владимир Путин, който подпали невиждана по мащаб война от над 70 години насам.

Съгласно сутрешната сводка на украинския щаб, има засилване на темпа на руски пехотни атаки по целия фронт – отново са 60 за около 24 часа, след като няколко дни бяха по 30-40. Най-жестоките битки по традиция са в Бахмут и Маринка, а отново по линията Сватово – Кремена украинците не регистрират руски нападателни пехотни операции извън опит за атака при Билохоривка (10 километра южно от Кремена), единствено артилерийски обстрел.

(КАРТА) В Бахмут видима промяна на позиции няма, особено що се отнася до геолокализирани видеокадри и снимки. Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут) е място на тежки сражения, но украинците удържат позиции – не само украинският щаб го казва, а и руският пропагандист Семьон Пегов, който в обзора си съобщава за контраатаки именно при Богдановка, но при Григоровка (11-12 километра северозападно от Бахмут). Руското военно министерство продължава да твърди, че тези контраатаки биват спирани.

Най-оптимистично от руска страна звучи свързвания с финансиране от Евгений Пригожин руски телеграм канал "Рибар" - под украински контрол оставали "примерно 6% от Бахмут", като руското военно министерство информира за "два овладени квартала", без да казва кои. Защо обаче тогава Пригожин псува руското военно министерство и конкретно руския военен министър Сергей Шойгу, както и командващия руските сили в Украйна генерал Валерий Герасимов? Украинският телеграм канал "Бахмутски демон" твърди, че Хромово и Ивановско (на запад и на юг от Бахмут) се държат и до 9 май няма да има подаръци за руснаците - оценка, която и ISW дава, като казва, че изглежда напредъкът на ЧВК Вагнер в града е спрян.

Потвърждение на трупащата се информация за украински контраатакуващи операции при Бахмут има и с геолокализирани кадри северозападно от Курдюмивка, на 15 километра южно от Бахмут:

По отношение на Авдеевка, говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати съобщи за 24 извършени руски пехотни атаки. Малка промяна на позиции има при Новобахмутовка (13 километра североизточно от Авдеевка), с лек руски напредък на цената на много жертви. А в Запорожието има украински операции, вероятно разузнаване с бой – руски източници съобщават за руски отговор на такива операции.

Оценка от САЩ: Дроновете над Кремъл са руска инсценировка (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа