Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

6208
Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?
Снимка: Getty Images / Guliver

САЩ, признавайки стратегическото значение на своите тактически самолети, разбират и значителните инвестиции, необходими за обучение на техните пилоти. Проучване, проведено през 2019 г. от Военновъздушни сили на САЩ и RAND Corporation, анализира финансовите последици от задържането на опитни пилоти спрямо разходите, свързани с набирането и обучението на нови.

Анализът е от решаващо значение, особено след като индустрията на търговските авиолинии агресивно набира квалифицирани военни пилоти, предлагайки им атрактивни алтернативи на военната служба. Докладът подчертава дилемата между поддържането на висококвалифицирана, но скъпа пилотска сила и по-ниските разходи, но по-високи първоначални инвестиции за обучение на нови пилоти. Разходите за обучение могат да варират значително, като разходите за подготовка на пилот за усъвършенствани самолети като F-22 Raptor са значително по-високи, отколкото за по-малко сложни самолети, което подчертава сложността на балансирането на опит, набор от умения и бюджетни съображения за поддържане на ефективен и устойчив пилотски корпус. Още: Проблемът с недостига на пилоти тревожи ВВС на САЩ

Още през 2019 г. ВВС на САЩ започнаха работиха с RAND Corporation, за да направят анализ на това какво се харчи за бонуси и стимулиращи плащания, насочени към задържане на съществуващи пилоти, спрямо разходите за набиране и обучение на нови, които да ги заменят. Според доклада от 73 страници това сравнение е било от особено значение по онова време, но и днес то е актуално, тъй като индустрията на търговските авиокомпании агресивно преследва квалифицирани пилоти, които да заменят застаряващата работна сила, насърчавайки високо квалифицираните пилоти от ВВС да излязат от армията и да заемат по-спокойни работни места, превозвайки пътници между Ню Йорк и Ел Ей (Лос Анджелис).

Долари срещу центове

Има редица променливи, които трябва да се вземат предвид, когато се опитвате да определите правилната структура на пилотската сила. Високите нива на задържане означават високи нива на експертен опит, но също така означават по-високи разходи за персонал навсякъде, тъй като авиаторите продължават да напредват в кариерата си към по-високи степени на заплащане. Старшите пилоти също създават проблеми, тъй като започват да достигат пенсионна възраст. Обратно, една изцяло подмладена пилотска сила предлага по-ниски разходи по отношение на заплатите и бонусите, но идва с високи първоначални разходи за набиране и обучение.

Очевидно правилната структура е смесица от двете, с няколко старши авиатори, които се задържат, като структурата на заплащане, бонусите и стимулите я правят полезна в сравнение с търговски или граждански начинания, а редица амбициозни авиатори идват всяка година да се обучават за военната си кариера. Това предлага смесица от опит, набори от умения и разходи, които позволяват на пилотския корпус да бъде устойчив в дългосрочен план, но за да управляват този баланс, Военновъздушните сили трябва да имат задълбочено разбиране за това какво ще струва подобна комбинация на бюджета. Още: Изтребител F-35 се разби в Юта, пилотът катапултира (ВИДЕО)

Разбира се, първата стъпка при вземането на това решение е да се оцени точно колко струва да се обучи човек от нулата да лети с държавни секретни машини на стойност 100 милиона долара във вражеското въздушно пространство. Още: ВВС на САЩ успешно изпитаха хиперзвуково оръжие

Разходите варират

За да оцени разходите за обучение на пилот, RAND трябваше да вземе предвид няколко неща извън преките разходи, направени от студента (жилище, заплати и т.н.), като цената на полетен час за самолети с ливъридж и разходите за поддръжка, направени от поддържането на тези тренировъчни флоти от самолети. Бяха включени разходи от всеки етап на обучението, от проверката на полета през целия път до окончателното назначаване на летателна длъжност, пише The National Interest.

Анализът установи, че разходите за обучение на пилоти варират значително в зависимост от платформата. Например около 10 пъти повече струва да се обучи пилот да управлява авангардния американски изтребител F-22 Raptor, отколкото струва да се обучи пилот да управлява товарен самолет C-17. Това, разбира се, има голям смисъл, като се има предвид, че час полет на самолети като F-22 струва много повече, отколкото на по-утилитарни платформи като C-17. Още: Американски учения подготвят САЩ за трета световна война

Колко харчи САЩ за обучението на пилотите си?

Таблицата по-долу показва разходите на ВВС за обучение на един пилот на всяка платформа, според анализа на RAND Corporation от 2018 г., както и днешните актуализирани цифри, коригирани спрямо инфлацията за 2023 г., като се използва калкулаторът за инфлация на Бюрото по трудова статистика на САЩ.

Автор: Алекс Холингс

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com