Изтребител F-35 се разби в Юта, пилотът катапултира (ВИДЕО)

4594
Изтребител F-35 се разби в Юта, пилотът катапултира (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Изтребител от пето поколение F-35 Lightning II се разби във военновъздушната база Хил в американския щат Юта, близо до Солт Лейк Сити. Инцидентът е станал в сряда вечерта местно време, съобщиха Военновъздушните сили на САЩ, цитирани от местния филиал на NBC – KSL TV.

Пентагонът спира доставките на изтребители F-35 заради китайски компонент

Министерството на отбраната на САЩ заяви, че временно спира доставките на изтребителите F-35, произведени от Lockheed Martin. Причината...

Пилотът е катапултирал и аварийните екипи са се отзовали бързо на място, според съобщение в Twitter от 388-ото бойно крило, което експлоатира F-35 на ВВС на САЩ. Пилотът е изпълнявал тренировъчна мисия по определен маршрут.

Сега той се намира в болница, където е под лекарско наблюдение. Смята се, че ще се възстанови. Официално не се споменава нищо повече за състоянието му.

Кореспондент на KSL TV е разговарял с мъжа, който пръв е стигнал до пилота, и той казва, че пилотът не е пострадал особено – имал само драскотини по ръцете.

Говорителите на базата заявиха, че изглежда, че пилотът е навигирал изтребителя по начин, по който е избегнал възможно най-лошия изход от катастрофата. "Знам, че пилотът е положил всички усилия да избегне сгради или каквото и да е на земята преди катапултирането и това не е довело до наранявания на никого на земята", каза полковник Крейг Андръл.

Няма да има референдум в Швейцария за американските изтребители F-35

Швейцарското правителство заяви, че не може да се проведе публично гласуване за замяната на остарелия флот от военни самолети с изтреби...

"Приблизително в 18:15 ч. (б.а. - местно време, 00:15 ч. по Гринуич в четвъртък) самолет F-35 A Lightning II се разби в северния край на пистата на военновъздушната база Хил. Аварийните екипи на базата и извън нея реагираха незабавно", съобщиха от Военновъздушните сили.

"Причината за катастрофата е неизвестна и ще бъде разследвана. Повече информация ще бъде предоставена, когато има налична такава“, заявиха военните.

388-о крило призовава очевидците, които са видели или намерили нещо, което може да е свързано с катастрофата, да се свържат с военните, а гражданите - да избягват района на инцидента.

Междувременно "Локхийд Мартин", които произвеждат F-35, регистрираха увеличени нетни продажби и нетна печалба през третото тримесечие на 2022 г. "Локхийд Мартин Корпорейшън" отчете днес нетни продажби за третото тримесечие на 2022 г. в размер на 16,6 млрд. долара в сравнение с 16 млрд. долара през третото тримесечие на 2021 г. Нетната печалба през третото тримесечие на 2022 г. възлиза на 1,8 млрд. долара, или 6,71 долара на акция, в сравнение с 614 млн. долара, или 2,21 долара на акция, през третото тримесечие на 2021 г.", се казва в прессъобщение на компанията.

Президентът и главен изпълнителен директор Джеймс Тайкъл подчерта, че компанията продължава да инвестира в нови технологии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън: Израелската офанзива в Газа не е геноцид

Вашингтон: Иранският президент имаше много кръв по ръцете си

От "осанна" до "разпни го" - реакциите за Нетаняху и Трибунала в Хага

Победа за Асандж: Може да обжалва екстрадицията си в САЩ (ВИДЕО)

"Ако спечели изборите": Тръмп се зарече да премахне ограниченията, свързани с носенето на оръжия

Перу обяви трансджендърите за психично болни, правозащитници с остра реакция

Ако спечели изборите: Тръмп готви невиждана масова депортация на мигранти

Емблематичeн хотел в Лас Вегас затваря след 34 години

Бени Бланко: Следващата ми цел е със Селена Гомес да имаме деца (ВИДЕО)

Въпреки страха: САЩ допуснаха пращане на натовски военни инструктори в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com