Болят ли го Китайския дракон зъбите или проблемите на китайската икономика са преодолени?

4274
Болят ли го Китайския дракон зъбите или проблемите на китайската икономика са преодолени?
Снимка: Unplash

През третото тримесечие на 2021 г. наблюдаваме най-слабия за годината темп на растеж на китайската икономика - едва 4,9%. Обясненията за този спад са толкова много, че загатват за системна криза, независимо от факта, че като цяло анализаторите показват голям оптимизъм по отношение на бъдещето на китайската икономика.

Според Държавната статистическа служба на Китай, БВП на страната през юли-септември е нараснал с 4,9%. На пръв поглед цифрата е доста впечатляваща сама по себе си докато не се сравни с предходните тримесечия. Оказва се, че през второто тримесечие на тази година обемът на БВП се е повишил със 7,9% на годишна база, а през първото - с 18,3%. Отделно от това, ръстът за третото тримесечие е под пазарните очаквания с 5,1%.

В Китай въведоха купони за гориво по бензиностанциите

Бензиностанциите в много части на Китай започнаха да ограничават количеството дизел, което може да се зарежда на фона на кризата и нама...

Като цяло слабите данни бяха очаквани поради редица проблеми, с които Китай се сблъска през последните месеци. И те са в голям брой сектори: при недвижимите имоти, в енергетиката, в сферата на потребителското доверие.

На първо място, секторът на недвижимите имоти пострада сериозно заради постоянно налаганите ограничения върху строителните фирми, целящи да смекчат финансовите рискове. Кумулативните продажби на 100-те най-добри строители на недвижими имоти в Китай през септември паднаха с 36% на годишна база. Ситуацията се влоши още повече заради станалите широко известни проблеми с ликвидността на един от най-големите инвеститори в страната China Evergrande. С ограничените парични постъпления към сектора е малко вероятно компаниите да могат да правят нови инвестиции.

Кризата в енергетиката бе не по-малко болезнена: поради прекъсванията в електрозахранването много китайски предприятия бяха принудени да спрат работа през втората половина на септември. В резултат на това, според анализатори, анкетирани от Bloomberg, темпът на растеж на промишленото производство в Китай за тримесечието ще бъде на нивото от първото тримесечие на 2020 г. (3,9%), когато икономиката понасяше ударите от избухването на пандемията от COVID-19.

И накрая, суровите мерки, които прилага Китай дори при единични случаи на заразени с коронавирус, при които следва пълна изолация на цели градове, се отразява негативно на бизнеса.

Единственият положителен момент за икономиката е ръстът на износа: продажбите на китайски стоки в развитите страни са все още успешни, заради намалелите доставки от други страни от региона, като Виетнам, които не успяват толкова ефективно да се борят с коронавируса. Продажбите са успешни и защото в момента много купувачи се опитват да попълнят складовете си преди коледния сезон, за да избегнат проблеми в глобалните вериги за доставки. Както и поради факта, че крайните потребители се опитват да „измамят“ инфлацията като в момента бързат да купуват стоки преди цените на всичко да са скочили драстично.

Трети град в Китай под ключ, жителите предупредени да си стоят вкъщи

В четвъртък Китай постави трети град под ключ, за да се справи с проблема с COVID-19, като около шест милиона души вече са получили зап...

Дали обаче положението е толкова критично?

Въпреки всички изброени проблеми, мнозина експерти са на мнение, че затрудненията на Поднебесната империя са силно преувеличени. Независимо от привидно не особено благоприятната ситуация в страната, Китай бързо увеличава износа си, който само за последния месец е нараснал с 28,1% на годишна база. По-рано, през август, той е бил 25,6%. Търговията с основния идеологически и икономически противник на Китай - САЩ, също обещава да достигне рекордни нива.

Същевременно и излишъкът в търговския баланс на Китай расте със сума, надхвърляща очакванията на мнозина анализатори. Тоест, въпреки отчетеното забавяне на темповете на растеж, китайската икономика продължава да демонстрира стабилността и динамиката, присъщи на една здрава икономическа система.

Разбира се, преустановяването на вноса на въглища от Австралия оказва своето влияние, но се отразява главно в ограничения в доставката на електроенергия към крайните потребители. В действителност Китай извършва планирано рационализиране на потреблението на електроенергия. Чрез мрежа от тръбопроводи азиатската държава затвори върху себе си почти всички регионални газови потоци. Фокусирани върху постигане на икономика без въглеродни емисии, китайците не са се отказали от нито един друг източник на енергия. В този смисъл едва ли си струва да говорим за енергийна криза в Китай. Изглежда, че властите в страната просто са решили да се съсредоточат върху целите на дългосрочната икономическа реформа за сметка на краткосрочния растеж.

Трябва да се има предвид, че развитието на икономиката на Китай се осъществява на базата на дългосрочни планове. Възстановяването на световната икономическа система, което се изразява в непрекъснато нарастващо търсене на произведени в Китай продукти, създава основата за стабилната динамика на китайската индустрия и търговия. Затова според прогнозите на анализатори, до началото на следващата година ще станем свидетели на допълнителен ръст на китайския износ, с който глобалната логистика може би просто няма да е в състояние да се справи.

Отмъщението на Китай: Хиляди фирми ще спрат работа в Европа

Група от европейски компании от различни сектори, свързани с производството и оползотворяването на метали, излезе с предупреждение за к...

Затягането на икономиката в Китай днес се случва както планирано, така и в отговор на естествени фактори. Китайските власти очевидно използват ситуацията, за да се намесят проактивно в икономиката. Сложният характер на китайската политика, съчетаваща монетарни методи и политически лостове, изглежда, ще осигури средносрочни и дългосрочни перспективи за устойчив икономически растеж. Но доколко действията на Китай ще бъдат успешни, ще зависи от много променливи, не всички от които са под контрол. Затова не е учудващо, ако китайският дракон, който добре се е натъпкал с евтини енергийни ресурси, сега да го очаква известен зъбобол.

По материали на Анна Королева, expert.ru

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари