България: Когато частната практика изсмуква като вампир обществените болници

4620
България: Когато частната практика изсмуква като вампир обществените болници
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако нищетата на българската здравна система имаше лице, то може да се каже, че това е държавната болница в Ловеч. Институцията е на ръба на фалита заради това, че между стените ѝ дълго време процъфтява частна клиника. И това се случва в най-бедната страна в ЕС, отбелязва агенция France Presse, цитирана от БГНЕС, в свой репортаж.

"Ние сме гладни!", наскоро скандираше персоналът на това здравно заведение, преди да получи окончателно заплатите си. Ако тази болница с регионален фокус не ви е достатъчна, то тя все пак е събрала богат избор от специалисти, но в частния сектор. Десет години клиника, специализирана по интензивно лечение и кардиология, работи в сърцето на общинското здравно заведение. „Те извършваха само скъпите операции, които се възстановяват от Здравната каса, но пациентите преди и след операцията лежаха в нашата болница. Печалбата беше за тях, а разходите за нас“, казва Невяна Борисова, медицинска сестра в обществената болница.

Борисов: Службите да разнищват фалиралите болници

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че е разпоредил медиците в болници с финансови проблеми да си получат заплатите. "Оттам нататък прок...

Откриването на частни клиники в държавните институции е разрешено от българското законодателство, но само при условие, че дейностите не се припокриват, като целта е да се предложи пълен набор от грижи за цялата територия, която болницата обслужва. Но според главният прокурор на страната Сотир Цацаров това устройство е грешно и е „един от основните канали за злоупотреби с общественото здраве“. Със съучастието на някои болнични служители.

Парите от болницата в Ловеч се източват наполовина. „Четири отделения, включително кардиологията, трябваше да бъдат затворени“, свидетелства Севда Кулинска, анестезиолог в обществената болницата. Частната болница наскоро се премести в помещения извън сградата на обществената структура. Служителите ѝ отричат да има нарушения. „Регионалната болница е жертва на нейните мениджъри. Персоналът е стар и му липсва инициативност. Ние винаги сме си плащали за услугите им“, каза главната счетоводителка на частното лечебно заведение Илиана Костова.

Във Враца, град в северозападната част на страната, управителите на болницата са сключили договор с частна кардиологична клиника на… 300 км от града. Тази клиника не е изпълнила нито една от предвидените в договора точки, но е прибрала няколко милиона евро, чрез представяне на фалшиви фактури за възстановяване.

Одит установи, че „най-малко 13 държавни болници са на ръба на фалита, докато частните структури в тях процъфтяват“, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Случаите в Ловеч и Враца са обект на съдебни разследвания. Правителството наскоро обяви, че ще осигури финансовата подкрепа за оцеляване на тези институции.

В болниците е пълно със скъпи, но излишни апарати

В България има прекалено много високотехнологична апаратура за скъпо лечение и немалка част от нея е излишна, сочат данните от новата н...

„Случаите на корупция не са достатъчни, за да се даде обяснение, защо общественото здравеопазване запада и се доближава до бедственото“, заяви директорът на Окръжната болница в Шумен Атанас Атанасов. Според него моделът на самофинансиране, наложен на болниците, е основният отговорник за липсата на равновесие, тъй като някой специалности, например спешната помощ, хематологията и патоанатомията „не са печеливши“.

Разходите за обществено здравеопазване в България са два пъти по-ниски от средните за Европа. А осигурените български пациенти плащат 48% от разходите от джоба си, което е най-високият процент в Европейския съюз, където средната стойност е 15%, според данни от Брюксел. Продължителността на живота в България е все още най-ниската в ЕС - 74,7 години, 6 години под средното за Европа.

Заради недоволството от заплатите си - около 500 лв. за лекар и 350 лв. за медицинска сестра, персоналът в здравеопазването излиза на протести, които стават все повече. „Нощната услуга се заплаща малко повече от билет за градския транспорт“, казва Лиляна Петрова, акушерка в Плевен.

Около 30 000 медицински сестри са напуснали България в рамките на 10 години, много от тях отиват в Германия и Великобритания, където им се плаща 10 пъти повече, отбелязва още в материала си агенция France Presse.

Без експертиза болници ще приемат пациенти с белодробони заболявания

Специализирани болници ще приемат пациенти с неспецифични белодробни заболявания без експертно решение. Това заявява здравният министър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари