X
 
 

Червеният Китай се провали

5599 9
photo of Червеният Китай се провали
Снимка: Getty Images/Guliver
Китайският експеримент, който разделя комунистическата социално-политическа система на политическа диктатура и пазарна икономика от далечно-западен стил, се провали. В Китай пазарната икономика е частна, но под пълния контрол на Комунистическата партия. Там предоставиха собствеността върху големите корпоративни групи на частни граждани и оставиха нови да се развиват, но само под контрола на апартчици от Комунистическата партия. Те работят за собствените си интереси и печалби, но под политическото ръководство на Китайската комунистическа партия ККП, която има своя дял в печалбите. По този начин китайската икономика стана отбеляза забележителен растеж, тъй като се разви практически без трудови правила, без синдикати и без ефективна регулаторна рамка за предприемачите. Ето защо китайските продукти са най-евтините в света. Действително трудовите правила в Китай дори не са близо до спазването на стандартите и защитите на САЩ или ЕС, включително много случаи, които изглеждат като принудителен труд и злоупотреби, срещу които Западът се бори през миналия век. Това пише, базираното в Брюксел издание New Europe в материал, представен без редакторска намеса от агенция Фокус.

Това е елемент, който трябва да се има предвид, когато реалната търговска война между САЩ и Китай ескалира. Вашингтон, за да сдържи Китай, при липсата на извинение за съществуващите правила на труда в „Поднебесната империя“, може да забрани цялата китайска продукция и да въведе цялостно общо ембарго на Китай, което Европа ще бъде принудена да следва, за да бъде „политически коректна“. Следователно и Русия ще има основателни причини да ги следва. В този случай, ако западната бизнес общност „осмисли“ такава възможност, американските и европейските компании в Китай ще започнат да се изнасят още преди това. Това обаче беше само скоба.

Китай представи нова свръхзвукова балистична крилата ракета

На военния парад по случай 70-годишнината от основаването си Китай показа нова свръхзвукова стратегическа крилата ракета DF-100 (&bdquo...

Червен Китай се провали и следващите дни и седмици, започвайки от 1 октомври, ще бъдат изключително критични за всички.

Разрастващите се бунтове в Хонконг в комбинация със седемдневните тържества по случай 70-тата годишнина от основаването на Народната република, политически най-важните празненства в историята на Китайската комунистическа партия (ККП), могат да ескалират в голяма политическа аномалия на основата на причини, произтичащи от домашния и международния престиж на Китай и неговия лидер.

Следователно, не бива да бъде изненада за никого, въпреки факта, че никой не говори за такава вероятност, за евентуална намеса от страна на китайците за възстановяване на „законността и реда“ в Хонконг и прекратяване на статута „една държава, две системи“. Това може да бъде направено от китайския гарнизон, поддържан от Червения Китай в Хонконг, който миналата седмица, под извинението на 22-ия годишен ротационен гарнизон, беше увеличен над два пъти. Всъщност, от обичайните 3-5 хиляди китайски военнослужещи в Хонконг, сега те са някъде между 10 и 12 хиляди, което е повече от достатъчно, за да се поеме пълен контрол над града.

Ако Китай реши да се намеси, едностранно ще сложи край на статута на Хонконг като специален административен регион на Китайската народна република, предвиден в съвместната декларация (споразумение), подписана от тогавашния британски премиер Маргарет Тачър и китайския министър председател Джао Дзъянпрез 1984 г., според която Хонконг ще се върне в Китай през 1997 г. и ще бъде управляван на основата на доктрината „една държава, две системи“ в продължение на 50 години.

САЩ санкционира китайски компании заради Иран

САЩ наложи санкции срещу няколко китайски компании за закупуване на ирански петрол, като така засилва натиска въпреки европейските опит...

Това ще е най-лошият сценарий, тъй като няма да даде, тъй като няма да даде поводи на западната общност да изолира Китай, който, за да спаси авторитета си и да се справи с увеличаващите се домашни проблеми, след като оцени вероятната вербална реакция на западните сили относно Хонконг, може дори да ескалира ситуацията, като нападне и окупира Тайван или разшири военното си присъствие на стратегическите острови в Южнокитайско море.

Оттам нататък само небето ще бъде границата.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври оригинал 4 Октомври оригинал преди 1 месец Профил на трол?
  Ами то ПЪК ЗА СМЕТКА НА ТОВА България и Румъния и Чехословакия колко УСПЯХА. АМИ МНОГО УСПЯХМЕ ОСОБЕНО ние в България. Направо се заливаме от УСПЕХИ. Онзи ден даже станахме и шамприони по бадминтон на Млеченият път. КЕФ. НАЙ НИСКА ЗАПЛАТА 3000 ЛЕВА , ЦЕНИ НАРОДНИ , А те пък в Китай СЕ ПРОВАЛИХА. КОФТИ.ЗА ТЯХ И БРАВО ЗА НАС.
 • Октомври оригинал 4.1 Октомври оригинал преди 1 месец Профил на трол?
  Генерално Жълтата раса е съхранила качества която я прави доста по конкурентно способна в сравнение с нас. Уникално е , зашото аз изначално съм Антирасист и продължавам да бъда . Обаче през целият си живот съм изградил някакво мнение за хора от тази раса. И сред тях Китайци.
  : 10 !
 • Октомври оригинал 4.2 Октомври оригинал преди 1 месец Профил на трол?
  А , примери от Историята колкото искате. При тях неолиберализма не върви и аз НАЙ СЪРДЕЧНО ИМ БЛАГОДАРЯ на всички ЖЪЛТИ НАРОДИ .Това е Съдба да се родиш в Държава която е РодинаТА на ВСЕ ПО ДЕГРАДИРАШАТА евро/АТЛАНТИЧЕСКА цивилизация базираша се на абсолюто погрешни схващания за пчти абсолютно ВСИЧКО и така се случило , но нещата трябва да се ПРОМЕНЯТ.
  : 9 !
 • Октомври 4.3 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Айде пак октомврийски ментета! Скрий се бе мушмурок!
  : 2 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Икономическият растеж през последните десетилетия повиши много жизнения стандарт в държавата.Да не се залъгваме,не навсякъде западната демокрация е подходяща.За мен спешни трябва да са мерките за околната среда и човешките права!!!
 • Октомври 3.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ами той, жизнения стандарт на държавата, дори и без да се променя, си е много приличен, но зависи КОЙ е държавата!
  : 5 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Само не разбрах защо нищо не се казва за България, а тя също се провали и по същия начин! "...Там предоставиха собствеността върху големите корпоративни групи на частни граждани и оставиха нови да се развиват, но само под контрола на апартчици..."
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Китай е една дупка. Добре, че е Запада, особено САЩ, да ги цивилизова и да им вкара заводи, фабрики и технологии, иначе щяха да са още на ниво Камбоджа.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Обаче се сещат да колонизират руския Сибир.
  : 1 !
Последно в Актуално